Google vylepší sdílení souborů mezi vlastními zařízeními. Má být intuitivní podobně jako u Applu

Přestože bezdrátové sdílení souborů mezi zařízeními je v podstatě staré od doby, kdy telefony nabízí Bluetooth a Wi-Fi, dlouho tento proces nebyl příliš intuitivní. To změnil před lety Apple s příchodem funkce AirDrop, která zjednodušila proces posílání souborů mezi vlastními zařízeními v domácí síti či přes Bluetooth. Další výrobci jej ale postupně začali dohánět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání podoby staré verze funkce (vlevo) a té nové, na kterou upozornil web XDA-Developers.

Google dnes na Androidu provozuje vlastní řešení zvané Nearby Share, která je přímo odpovědí na funkci od Applu a nabízí snadný přenos fotek, hudby, videí a dalších souborů mezi Androidem a například Chromebooky. Funguje spolehlivě, jak mezi vlastními zařízeními, tak při sdílení dalším osobám. Stačí jen najít zařízení v dosahu a umožnit sdílení. Dané zařízení musí příjem souborů přijmout.

Snadnější sdílení mezi svými zařízeními

Toto přijmutí je bezpečnostní ochrana proto, aby se uživatel nestal cílem některého útočníka, který by mu takto mohl cokoliv poslat, což je logické. V případě sdílení souborů mezi vlastními zařízeními je však neustále vyskakující nabídka o přijmutí či odmítnutí souborů velmi otravná, obzvláště, pokud hodláte posílat více souborů. To se ale má brzy změnit.

Jak upozornil server XDA-Developers v novém Androidu už na toto Google myslel a v rámci Nearby Share dovolí sdílet zařízením přihlášeným k totožnému Google účtu ve speciálním režimu, který přijímání souborů povolí na cílovém zařízení automaticky.

Funkce tak po letech konečně začne fungovat stejně jako alternativa od Applu. Co dohánět měl Google i na Huawei, kde se dá rychlé sdílení incializovat například i přes NFC. Zmíněné novinky v Nearby Share jsou zatím pouze součástí testovací verze služeb Google Play, takže si na ni uživatelé ještě musí počkat. Výhodou však je, že díky distribuci funkce přes Google Play Services se novinka rychle dostane do více zařízení, pravděpodobně i se starším Androidem. 

Google se naučí vyhledávat na webu podle fotek:

Zdroj: XDA-Developers

Diskuze (15) Další článek: Nabídky operátorů v dubnu: Nové Samsungy, iPhony, slevy a koloběžka pro nejmenší

Témata článku: Google, , , , , , , , , Sdílení, Chromebook, AirDrop, Sdílení souborů, Soubor, Google Play Services, Funkce, Zařízení,