Google zneužíval dominanci na Androidu. Seznam.cz chce do měsíce devět miliard jako náhradu škod

Seznam.cz vyzval Google k uhrazení částky ve výši 9,072 miliardy korun jako náhradu škody. Ta měla Seznamu vzniknout zneužíváním dominantního postavení Googlu v operačním systému Android, kde je protěžováno vyhledávání a aplikace od Googlu. Seznam v těchto dnech obdržel předžalobní výzvu s termínem uhrazení požadované částky do 30 dnů, po jejich uplynutí je připraven zahájit vymáhání soudní cestou.

„Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ vysvětluje místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima a dodává, že částku 9,072 miliard korun byla pro období let 2011-2018 odhadnuta zahraničními ekonomickými znalci.

Seznam dále vysvětluje, jak se v posledních mnoha letech snaží o prolomení bariér, které vznikly v důsledku dominance Googlu. Snahy o spolupráci s globálními výrobci smartphonů však stále naráží na deformity trhu.

„Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android. Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda,“ vysvětluje Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting, která hájí zájmy Seznam.cz v Bruselu.

Google Mapy vs. Mapy.cz: Které jsou lepší?

Diskuze (30) Další článek: Samsung vyhlásil 22 nejlepších aplikací a her z Galaxy Storu za rok 2020

Témata článku: , , , , , , , , Pavel Zima, Google Mapa, Zneužívání, Dominance, Seznam, Operační systém, Mobilní zařízení, Brusel, Aplikace, Uhrazení,