Googlu se nelíbí agresivní ukončování aplikací na pozadí, posvítí si na výrobce

Jednou z výhod operačního systému Android je skutečnost, že si ho každý výrobce může přizpůsobit k obrazu svému. To je ale současně i nevýhodou – kromě toho, že stejný systém vypadá na telefonech různých značek odlišně, se také může úplně jinak chovat. V poslední době se do centra pozornosti dostává způsob, jakým jednotliví výrobci pracují s aplikacemi na pozadí.

Nutno uznat, že v posledních několika letech Google výrazně zlepšil způsob, jakým Android pracuje s aplikacemi na pozadí. Optimalizace jako Doze a App Standby Buckets pomáhají přidělovat systémové prostředky aplikacím, které je nejvíce potřebují, a zároveň zajišťují, aby na pozadí neběžely zbytečné procesy.

Agresivní ukončování je špatné

V rámci snahy o úsporu baterie Android déle nepoužívané aplikace automaticky ukončuje. Někteří výrobci však ve snaze dosáhnout co nejdelší výdrže na jedno nabití implementují další zásady, jež ukončují aplikace příliš agresivně, což uživatelům způsobuje nemalé komplikace a ničí uživatelský zážitek.

Google se touto problematikou veřejně zabývá ve vlákně, které bylo založenu již v roce 2018. Vývojáři v něm popisují, jak část (zejména čínských) výrobců zneužívá základní funkce systému Android a zakazuje aplikacím třetích stran běh na pozadí. V komentářích vývojáři opakovaně vyzývají Google, aby zabránil výrobcům v porušování zásad systému Android a zavádění takto agresivních politik.

O tom, že se konečně začíná něco dít, svědčí skutečnost, že Google nedávno vyzval vývojářskou veřejnost k poskytnutí zpětné vazby ohledně toho, jak jednotliví výrobci řeší aplikace na pozadí. Připravil pro tyto účely formulář, ve kterém mohou vývojáři hlásit, kteří výrobci ukončují jejich aplikace.

Jak Google zakročí?

Formulář požaduje vyplnění deseti informací. Patří mezi ně samozřejmě kontaktní údaje a název aplikace, které se agresivní správa aktivit na pozadí týká. Dále se Google ptá, kteří výrobci činí problémy, přičemž seznam možností zahrnuje například: Google Pixel, OnePlus, Oppo, Samsung, Transsion, Vivo, Xiaomi a „jiný“.

Vybrané značky nejsou žádným velkým překvapením – jde o výrobce nejoblíbenějších zařízení se systémem Android. Většina z nich je také notoricky známa tím, že agresivně ukončují aplikace na pozadí, a právě s nimi mají vývojáři pravděpodobně největší problémy. V tuto chvíli není jasné, jak Google se získanými údaji naloží – možná chce v budoucnosti proti těmto praktikám podniknout rozhodné kroky.

Při této příležitosti nelze nevzpomenout na iniciativu Don't kill my app!, průběžně sestavující žebříček výrobců podle toho, jak agresivně jejich telefony ukončují aplikace na pozadí. V aktuálním přehledu vede Samsung před značkami OnePlus, Huawei, Xiaomi, Meizu, Asus, Wiko, Lenovo, Oppo a Vivo.

Diskuze (40) Další článek: RECENZE: Motorola Moto G100 – cvalík se svatozáří nezklame

Témata článku: , , , , Pozadí, Doha, Aplikace, Standby, Ukončování, Vývojář, Transsion, DontKillMyApp, Výrobce,