GPS Mission: nová navigační hra pro GPS mobily

Hra GPS Mission vychází z geocachingu a z novější hry Wherigo. Dá se hrát na chytrých mobilech se Symbianem nebo Windows Mobile. Můžete tvořit mise pro ostatní a procházet již vytvořené hry.
Nejoblíbenější světovou navigační hrou je geocaching. Jeho princip je velice jednoduchý: najít na zadaných nebo zjištěných souřadnicích krabičku. Začátkem letošního roku se zrodila další GPS hra – tvůrci geocachingu představili Wherigo. U něj je také často cílem krabička, během cesty se ale plní nejrůznější interaktivní úkoly.


Hlavní stránka hry GPS Mission

Hra GPS Mission se velmi podobá Wherigo. Výhodou je, že se dá provozovat na více zařízení, má propracovanou ovládací aplikaci a jednotlivé hry se dají tvořit mnohem jednodušším způsobem než u Wherigo.

Aby bylo co hrát

Každý, kdo chce hrát GPS Mission nebo vytvářet vlastní hry, se musí zaregistrovat a přihlásit na webu www.gpsmission.com. Veškerá komunikace probíhá v angličtině nebo v němčině. Pro hraní je pak nutné stáhnout klientskou aplikaci. Oficiálně je podporováno jen několik symbianových smartphonů a komunikátorů s Windows Mobile, soudím však, že výčet na uvedené stránce není konečný a aplikace bude kompatibilní i s dalšími přístroji.

Vzhledem k tomu, že pro Symbian si stáhnete javový midlet, není možná vyloučeno, že GPS Mission bude funkční i s běžnými mobily.


Mise v ČR a v okolí

Na webu GPS Mission se dají vyhledávat připravené hry. V Česku jsou dnes dvě: jedna testovací u Roudnice nad Labem, druhá testovací v Brně. Tu jsem vytvořil jen kvůli tomu, abych GPS Mission vyzkoušel. Pokud se tedy hra má rozšířit, musí se napřed najít zapálení uživatelé, kteří vytvoří nové mise. Aby bylo co hrát.


Takhle uvidí hru hráč, pouze jako oblast • takhle se ukazuje u tvůrce • fotky uložené během hry

Data tečou a tečou

Vytvořit novou hru je ale velice jednoduché, na rozdíl od programování pro Wherigo. Do internetové mapy stačí postupně přidávat lomové body a nastavovat jim akce. Lze přidat také požadavek, že uživatel má fotoaparátem vestavěným v mobilu něco vyfotit, a do cesty je vhodné přidat odměnu: zlaté mince.

 
Tvorba mise: už mám hotový řetěz • podrobné nastavení bodů

Body mohou mít kromě názvu ještě popis, lze k nim přiřadit obrázek a třeba také otázku, na kterou hráči musí odpovědět. Když je vyžadována fotografie, z mobilu se přímo odešle a zobrazí na webové stránce mise. Všechno totiž probíhá online, mobilní telefon je neustále připojen k serveru GPS Mission. Je to samozřejmě nevýhoda pro lidi, kteří nemají paušální datový program, a takřka to znemožňuje hrát mise v roamingu.

 
Zadání úkolu, když je potřeba něco vyfotit • přehled vlastních vytvořených misí

Jde tady o zlato

Vytvořil jsem testovací hru a vydal se ji pod druhou přezdívkou projít. Použil jsem při tom Nokii 6210 Navigator s vestavěným GPS přijímačem, stejně dobře by to ale mělo jít i s externím modulem.


Na mobilu: ikonka v nabídce • spouštění • přihlašování • čekání na odezvu

Spustil jsem nainstalovanou javovou aplikaci GPS Mission a přihlásil se. Jakmile telefon zjistil polohu, nabídnul mi nejbližší mise. Tedy jednu jedinou moji vlastní misi. Když jsem se ji rozhodnul hrát, program ukázal na mapě aktuální polohu a jednotlivé body, které musím projít.


 
Úvodní informační obrazovky říkají, co je GPS Mission zač

Mapa bohužel není nijak ovladatelná, nedá se posouvat, nelze jí měnit měřítko. Při chůzi se dokonce ani nezobrazuje šipka se směrem k příštímu cíli. Ten je nutné odečítat z mapy a orientovat se podle zobrazované ubíhající vzdálenosti.


Nejbližší mise v seznamu • moje úvodní skóre – při registraci dostanu tisíc mincí

   
Obrazovka s mapou: dole je vzdálenost k vybranému cíli

Jakmile dorazím k trasovému bodu, aplikace GPS Mission mě o tom informuje, případně si vyžádá odpověď na připravenou otázku. Když se dostanu k požadavku, abych něco vyfotil, lze to pohodlně provést přímo z aplikace. Snímek se pak online nahraje na webový server.

  
Úvod hry • ukázky trasových bodů


Výzva k vyfocení obrázku • uloží se do aplikace a rovnou nahraje na web

Kromě toho lze fotit i během trasy. Snímek, který se v žargonu GPS Mission nazývá waymark, se také rovnou nahraje na web. Zobrazí se na stránce aktuální mise.

Hře GPS Mission chybí cíl v podobě konkrétní krabičky, kterou je třeba najít u geocachingu. Aby to nebyl jen nudný pochod, lze do trasy přidat pro hráče odměnu v podobě virtuálních mincí. Neobjevil jsem žádná pravidla ohledně toho, kolik mincí mohu do trasy přidat – v tomto ohledu se mi hra zdá trochu nedomyšlená.


Je konec, kde je krabička?

Za ukořistěné mince si pak hráč na webu GPS Mission může kupovat různé trofeje. To jsou obrázky, které se mu pak zobrazují v profilu. Vypadá to dětinsky, ale znám mnoho dospělých geocacherů, kteří se radují z každé nové ikonky z geocoinu či travelbugu. A to jsou tyto ikonky mnohem méně atraktivní než u GPS Mission. Jen se podívejte do profilu jednoho hráče.

Hlavní překážka je online

GPS Mission je zajímavá hra. Ovládací aplikace je atraktivní, rychle a snadno lze tvořit jednotlivé mise. Tvorba je možná až příliš snadná. Může to sice pomoci při rozjezdu, ale pak hrozí přesycení. Většímu rozšíření zatím brání orientace na smartphony, přestože již existuje řada navigačních aplikací běžících ve standardní mobilní Javě.

 
Během cesty jsem našel dvě hromádky mincí • a tohle je závěrečné zúčtování

Zásadním problémem pak možná bude nutnost aktivního mobilního připojení k internetu po celou dobu hraní. V tomto ohledu je k uživatelům mnohem vstřícnější javová aplikace Locify, která mimo jiné podporuje geocaching, a vše lze provozovat offline, bez připojení k internetu.

Při posouzení všech těchto hledisek nedávám hře GPS Mission velkou budoucnost. Je bezesporu zajímavá, ale překážek je mnoho.

Diskuze (6) Další článek: Příručka pilota leteckého simulátoru v Google Earth

Témata článku: , , Hra, Hlavní stránka, MOBI, Nov, Zajímavá hra, Roudnice nad Labem, Pro +, Mobil