Greenphone Qtopia: linuxová zbraň na současné smartphony

Greenphone. Malý, zelený a chytrý mobilní telefon vzbudil tento týden při představení velkou vlnu zájmu. Jedná se o přístroj, který je v mnohém jiný – používá linuxový operační systém, má líbivý vzhled i slušné technické parametry. Jenže většina z nás si jej nikdy nekoupí. Proč? Bonus: 24 screenshotů linuxového operačního systému!

Za chytrým mobilním telefonem Greenphone stojí známá společnost Trolltech (dříve Quasar Technologies), s jejími produkty se na svých počítačích setkává většina z nás každý den. Tato společnost totiž stojí především za programátorskou knihovnou Qt, která patří mezi nejpopulárnější multiplatformní knihovnu určenou pro vytváření programů s grafickým uživatelským rozhraním, která společně s konkurenční otevřenou knihovnou GTK+ nahradila zastaralou a moderním požadavkům již nevyhovující knihovnu Motif. Mezi nejznámější aplikace používající právě Qt knihovny patří desktopové prostředí KDE současných linuxových distribucí nebo například známý multiplatformní webový prohlížeč Opera.

Nenápadný silný tučňák

Avšak Qt knihovna není jediným softwarovým počinem Trolltechu, v poslední době se stále více populárním stává její operační systém Qtopia. Ten je ve verzi Qtopia PDA Edititon určen pro kapesní počítače, ve verzi Qtopia Platform pro jiná mobilní zařízení a především v poměrně mladé verzi Qtopia Phone Edition také do chytrých mobilních telefonů. Systém Qtopia je poměrně hodně rozšířen především na japonském trhu, kde je bohatě zastoupen především mezi kapesními počítači, méně pak mezi mobily. Můžete ho najít také v komunikátorech americké Motoroly. Operační systém Qtopia PDA Edition lze nainstalovat také na většinu kapesních počítačů vybavených operačním systémem Windows Mobile.

Vzhledem ke zkušenostem a historii Trolltechu nás tedy nepřekvapí, že Qtopia je postavena na silně upraveném linuxovém jádře (verze 2.4) a na grafickém uživatelském rozhraní využívajícím již zmíněné knihovny Qt.

Tip pro fajnšmekry: vyzkoušejte si, jak by se vám pracovalo s mobilem, který by byl vybaven operačním systémem Qtopia Phone Edition. Stačí si stáhnout emulátor uživatelského prostředí. Je k dispozici jak pro Linux, tak pro Windows XP.

Zajímavý a pěkně zelenkavý

Chytrý mobilní telefon Greenphone je přístroj klasického provedení s konvenční klávesnicí a barevným displejem s rozlišením 240 × 320 obrazových bodů, připravovat se má také verze s vysouvací klávesnicí vybavená dotykovým displejem. Procesor Intel XScale PXA270 taktovaný na frekvenci 312 MHz má k dispozici 64 MB rychlé operační paměti pro běh aplikací a 128 MB přepisovatelné paměti určené pro uložení operačního systému i uživatelských dat. V tom je Qtopia velmi podobná páté verzi operačního systému Windows Mobile.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Greenphone je atraktivní smartphone, který by měl na trhu šanci

Úložný prostor lze dále rozšiřovat prostřednictvím miniSD karet, komunikační možnosti pak reprezentuje standardní miniUSB konektor, vestavěný Bluetooth modul a čtyřpásmový GSM/GPRS modul Breadcom BCM2121. Podpora bezdrátových sítí WiFi bude muset být realizována prostřednictvím přídavných SD karet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Greenphone ze všech stran

Nechybí ani fotoaparát, který se chlubí rozlišením 1,3 Mpx a možností přepnutí do makrorežimu.

Tip: stáhněte si manuál k telefonu (PDF) a můžete si prohlédnout, jak se s linuxovým smartphonem pracuje

Studená sprcha

Největší, po pravdě řečeno obrovskou nevýhodou tohoto jinak velmi zajímavého telefonu je skutečnost, že si jej nemůžete zakoupit. Telefon je k dispozici pouze pro registrované vývojáře jako součást balíku Greenphone SDK, který má usnadnit vývojářům testovat své aplikace určené právě pro platformu Qtopia Phone Edition. Cena tohoto balíku ještě nebyla stanovena, stejně ještě není běžně dostupný.

Tento způsob podpory vývoje není v této oblasti nový, v průběhu času jej již zkoušela několik společnosti vyvíjející linuxové mobilní platformy, žádná z nich se však nedočkala komerčního nasazení do provozu. V případě Trolltechu se však dá předpokládat, že vzhledem k jejím zkušenostem a zázemí se o její osud obávat nemusíme – společnost má totiž zajištěn stabilní zdroj příjmů především z komerčního nasazení Qt knihovny, tudíž má prostředky pro krytí nákladů spojené s produkcí balíku Greenphone SDK.

Greenphone – stejně jako jeho případné další verze – se nedostane do přímého prodeje. Telefon s tímto operačním systémem si budete moci zakoupit od třetích výrobců, kteří budou Qtopii licencovat. Již nyní je v Japonsku dostupná dvojice mobilů od Sharpu, díky tradičně blízkému spojenectví s Motorolou se očekávají také smartphony s Qtopií od tohoto výrobce.

Ukázka operačního systému Qtopia Phone Edition

   
Pohotovostní displej • hlavní nabídka • seznam aplikací • možnosti nastavení • nastavení rozpoznávání psaného písma

    
Kalendář • přidání nové události • nastavení

    
Registr hovorů • telefonní seznam • seznam úkolů • prohlížení dokumentů • nastavení času

    
Složky zpráv • seznam doručených zpráv • čtení e-mailu • tvorba nové zprávy

  
Přehrávač multimediálních souborů • prohlížení obrázků
Diskuze (42) Další článek: Nokia 2310: ošklivé káčátko (test)

Témata článku: , , , Atraktivní smartphone, Desktopové prostředí, GRE, SMA, Nejznámější aplikace, Studená sprcha, Bread, Green