HandSpring Visor Treo: každým coulem elegán (test)

Visor Treo je skutečně zajímavý komunikátor, který spousta z nás s napětím očekávala již od jeho oficiálního představení. Treo není jen o sloučení mobilního telefonu s komunikátorem, ale současně jako první kapesní počítač se systémem PalmOS má místo grafity běžnou qwerty klávesnicí.

Treo může na první pohled působit poněkud korpulentním dojmem, nicméně ve skutečnosti je o poznání menší, než bychom očekávali.  Treo je také vybaveno aktivním krytem displeje, který obsahuje nejen sluchátko telefonního přístroje, ale který také umožňuje mít přehled o dění na displeji i v zavřeném stavu – kryt je totiž průhledný.

Přiblížení

To pravé překvapení však nastane po jeho odklopení. Až doposud jsme byly u kapesních počítačů s operačním systémem PalmOS na ruční rozpoznávání písma prostřednictvím dotykového pera. Vývojoví pracovníci Handspringu však tento způsob zadávání informací zavrhli a rozhodli se vybavit nové Treo klasickou klávesnicí. Ta je umístěna dole pod displejem – přesně na místě původního grafity. Jestli k tomuto kroku vedly požadavky ze strany uživatelů nebo vlečící se spor Palmu s Xeroxem o tuto technologií nevím, v každém případě jsem byl překvapen použitelností této klávesnice (k dispozici je však i verze bez klávesnice).

 

Visor Treo: na první pohled docela zajímavý komunikátor.

Přestože je klávesnice poměrně malá a může v někom vzbuzovat úsměv, píše se na ní velmi dobře. Tlačítka mají malý zdvih a i při psaní poslepu (oběma palci) mají jistý stisk a počet překlepů je skutečně minimální. Jedinou výhradu mám k rozmístění funkčních prvků – pro zobrazení seznamu aplikací musíte postupně stisknout dvě tlačítka. Speciální tlačítko by bylo zcela určitě pohodlnější.

 

Kryt se pomalu otevírá a pod ním čeká klávesnice. Ano, takhle se na Treu píše nejlépe - oběma palci.

Trošku níže

Pod klávesnicí čekají obvyklá čtyři softwarová tlačítka určená pro spouštění těch nejpoužívanějších aplikací, na levém boku se ukrývá malé ovládací kolečko a na horní straně přístroje se vedle okénka infračerveného portu krčí ještě přepínací knoflík rychlé volby způsobu vyzvánění (diskrétní (vibrační) a normální (hlasitý) režim), stavová světelná dioda a zapínací tlačítko. Velmi se mi líbí stavová dioda, která svým blikáním a barvou upozorňuje na vybitou baterii nebo na sílu signálu. Pamatuji si, že na starších telefonech byla nutností a postupem času se pomalu vytrácí, což je určitě škoda.

 

Dobře si jej prohlédněte - svým vzhledem Treo nikomu ostudu neudělá.

Zajímavá jsou také polohy ovládacího tlačítka: krátkým stiskem se zapne komunikátor (rozuměj: část kapesního počítače), dlouhým stiskem spustíte vestavěný modul mobilního telefonu a dvojitým krátkým stisknutím zapnete inverzní zelené podsvícení. Přestože podsvícení u monochromatických displejů příliš nechválím, musím v případě Trea udělat výjimku – podsvícení displeje dokáže skutečně pomoci se čitelností informací. Toto podsvícení je totiž použitelné nejen v naprosté tmě (jako u ostatních zařízeních), ale také v šeru.

 

Pro porovnání s klasickou bankovní kartou a klávesnice v plné parádě. Na displeji vidíte jednu z obrazovek aplikace Phone.

K displeji toho není mnoho co říci – snad jen skutečnost, že jeho rozlišení je běžných „palmovských“ 160 x 160 obrazových bodů a zvládá zobrazit až šestnáct odstínů šedé barvy. Na adresu displeje však musím zodpovědně prohlásit, že zobrazovače starších Visorů a Palmů mi přijdou při běžném pokojovém osvětlení čitelnější.

Treo jako mobil

S Visorem se velmi dobře a pohodlně telefonuje. Hlas je poměrně kvalitní a diky poměrně širokému krytu displeje, který současně obsahuje i sluchátko, je protistraně rozumět i na ulici v poměrně silném větru. Pro běžné telefonní hovory však můžete použít i dodávané bondovky. Pro telefonováni najdete v Treu najdete aplikaci Phonebook, které není věru co vytknout. Na čtyřech přehledných obrazovkách nabízí klasickou telefonní klávesnici, seznam rychlé volby, kompletní telefonní seznam i seznam příchozích a odchozích hovorů. Ovládání je jednoduché a lze jej zvládnout i bez nutnosti použití dotekového pera.

Pod dvířky na zadní straně se ukrývá SIM karta.

Kvůli běžné hlasové konverzaci si však nebudeme pořizovat plnohodnotný komunikátor, a proto zvládá Treo také komunikaci datovou. Prostřednictvím vestavěného hardwarového modemu se můžete bezdrátově připojit na Internet skutečně odkudkoli, a to vše klasickou rychlostí 9,6 kb/s. Možná vás zaráží absence rychlých datových přenosů prostřednictvím technologie GPRS. Nemusíte se bát, mobilní modul Trea si s touto technologií rozumí, ale samotný operační systém její existenci ještě neumí využít. Proto si musíme počkat na softwarový update, s jehož pomocí bude moci používat GPRS připojení ve všech vnitřních aplikacích.

Na výbornou

Jedničku s hvězdičkou však Handspring zaslouží za důslednou a bezchybnou implementaci funkcí bezdrátového GSM komunikátoru do operačního systému. Podobně komplexní řešení se skutečně nevidí každý den a i po delším zkoumání vše vypadá, že systém PalmOS byl napsán přímo pro mobilní zařízení. Seznamy na SIM kartě se prolínají s vnitřním adresářem, s textovkami lze pracovat nejen prostřednictvím speciální aplikace, ale třeba i z aplikace Poznámky. Telefonní číslo lze také vytočit z libovolného programu stisknutím jednoho tlačítka. Rovněž SIM Toolkit se tváří jako běžná součást operačního systému.

 

V hlavních rolích: anténa, stavová dioda, infračervený port a tlačítko volby způsobu vyzvánění. Na levém boku je ovládací kolečko.

Program pro práci s textovými zprávami musím po zásluze pochválit, protože patří mezi nejpřehlednější. Všechny příchozí textovky vidíte celé přehledně pod sebou. Každá z nich je uvozena jménem odesílatele a čase příchodu. Práce s textovými zprávami je – na rozdíl od konkurenčních přístrojů – rychlá a přehledná.

Co však dělá komunikátor komunikátorem je jeho schopnost nahradit mobilní telefon a počítač jediným zařízením. A Treo je komunikátorem skutečně zaslouženě. Součástí zařízení totiž není jen „holý“ operační systém PalmOS, ale také několik mobilních aplikací – o aplikacích Phone a SMS jsem se již zmínil. Velmi užitečnou aplikací je Blazer – webový prohlížeč, jehož rychlost stahování a zobrazování stránek mne velmi příjemně překvapila. Blazer totiž nejen že stránky načítá z Internetu, ale při zobrazování je přizpůsobuje právě na poměrně malý displej tohoto komunikátoru. Toto přizpůsobení funguje na jedničku a i skutečně složité stránky obsahující mnoho tabulek a skriptů dokáže zobrazit v čitelné podobě. Zde by si tvůrci programového vybavení konkurenčních platforem měli skutečně vzít pořádný kus inspirace.

Jako emailový klient vám velmi dobře poslouží dodávaný One Touch Mail. Je poměrně jednoduše použitelný a nabízí dostatečný počet funkcí, které od emailového programu můžeme očekávat. Případné výtky týkající se přehlednosti se však nesnášejí na hlavu svých autorů, ale na nízké rozlišení použitého displeje. Se sto šedesáti body horizontálně se toho skutečně mnoho dělat nedá.

Mít Treo či nemít Treo

S všemožnými komunikátory je však poněkud svízel. Přestože nenajdeme výrobce, který by neměl (či nechtěl mít) podobné zařízení ve své nabídce, jsou si jednotlivé přístroje velmi vzdálené. Tyto rozdíly jsou způsobeny nejen odlišnými operačními systémy, ale hlavně skutečností, že nikdo ještě pořádně neví, jak by měl takový ideální komunikátor vlastně vypadat. Měl by mít počítačovou klávesnici nebo by se měl podobat spíše mobilnímu telefonu? Má mít dotykový displej a hromadu funkcí? To nám v současné době nikdo nepoví, protože trh je v této oblasti velmi mladý a požadavky uživatelů nejsou zatím příliš známy.

Pokud však komunikátory budoucnosti budou připomínat Visor Treo, bude to jen dobře. Treo je totiž výborně použitelné a během vánočních svátků mi dokázal úplně nahradit stolní počítač i mobilní telefon. Navíc obsahuje dostatek paměti pro všechny druhy programů – šestnáct megabajtů je pro systém PalmOS víc, než kolik můžete kdy potřebovat. Přestože mám k Treu pár výhrad, považuji jej za nejlépe prakticky použitelný komunikátor.

Ve zkratce:

  • Komunikátor Handspring Visor Treo 180
  • Kontakt: www.handspring.cz
  • Cena: 32 000 Kč
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 110 (+10 anténa) x 69 x 18 mm
  • Hmotnost: 153 g
  • Udávaná pohotovostní doba: až 60 hodin
  • Udávaná doba hovoru: až 150 minut
  • Doba nabíjení: 2 h
  • Kapacita paměti : 16 MB
  • Počet míst v seznamu volání: Neomezeno
  • Displej: rozlišení 160 x 160, 16 odstínů šedé
  • Druhy vyzvánění: normální, vibrační, zesilující
  • Vyzvánění: 20 melodií
  • Baterie: vestavěná Li-Ion
  • Standardní příslušenství: nabíječka, synchonizační USB kabel, CD se softwarem, bondovka
  • Podporované funkce: budík, časové funkce, data a fax, hardwarový modem, hlasité handsfree, hry, infraport, kalendář, kalkulačka, prohlížeč e-mailů, rychlé psaní SMS, SIM Toolkit, stopky, synchronizace s PC, upomínky, vícepoložkový telefonní seznam
  • Nepodporované funkce: Bluetooth, diktafon, textové zprávy EMS, hlasové ovládání, hlasové vytáčení, minutka, minutové pípání, odlišení volajících různým zvoněním, vyzváněcí profily, WAP, záznamník hovoru

 

Diskuze (31) Další článek: MP3 si konečně přehrajete už i na Psionech

Témata článku: , Zelené podsvícení, Test, Běžná součást, VIS, Coul