„Hejt“ na HTC One M9

HTC One M9 je úžasný telefon! Také tlustý, bez nápadu a zřejmě zatraceně drahý. Jestli vám jde o design, jste na správné adrese, ale jinak nepřesvědčí.

Současně vydaný hejt na Samsung Galaxy S6 je dlouhý a obsahuje řadu problémů. Tady to bude stručné. Problémů je jen pár, ale o to vážnější jsou.

HTC One M9 je nejlépe zpracovaný telefon současnosti a pochybuji, že jej letos někdo překoná. HTC to umí ještě lépe než Apple, který v této disciplíně roky platil za etalon kvality. Design je věc značně subjektivní, ale v mých očích je to také nejhezčí letošní telefon. One se také chlubí nejlepším ozvučením ve třídě, dvojici solidních reproduktorů směřujících na uživatele ještě nikdo nepřekonal.

Klepněte pro větší obrázek
Jde vám o design a reprezentaci? HTC to s kovem a sklem (a plastovými proužky) umí jako nikdo jiný.
Zvolte stříbrnou variantu se zlatým okrajem a neuděláte chybu!

Poctivý stroj, ale usedlý. Elegantní, ale od loňska se mnoho nezměnilo. Také je na dnešní poměry tlustý. Rekordmani se perou pod půlcentimetrem, superphony mají kolem 7mm, zato M9 má bez vlasu centimetr. Dalo by se to omluvit masivní baterií, ale hodnota 2 840 mAh není nic světoborného. Díky zaobleným zádům nebude lehká nadváha tolik znát, ale v té nejlepší společnosti je to trochu ostuda. Možná je vám nějaký ten milimetr navíc lhostejný, ale stejně tak lhostejné to bylo konstruktérům v HTC.

A stejný nedostatek snahy vidím i ve výbavě. Full HD displej rok po tom, co se konkurence pustila do QHD rozlišení? Budiž, nakonec právě před tím rokem jsem tvrdil, že je tenhle rozdíl v jemnosti při běžném používání zanedbatelný. Na druhou stranu – jak jinak chcete odlišit prémiový superphone? Vždyť kvalitní IPS panel s Full HD rozlišením dnes mají „číňané“ za 5 tisíc… Má to i pozitivní stránku, menší rozlišení znamená menší zátěž na procesor a menší spotřebu energie, ale bojím, že M9 bude při srovnání s konkurencí v očích zájemců ztrácet.

Co se vlastně změnilo od loňské M8? Silnější procesor a gigabajt operační paměti navíc, to je jen přirozená evoluce a jinak by to ani nebyl superphone. Fotoaparát? Ano, HTC konečně opustilo kravinu zvanou UltraPixel a M9 dostala konvenční kameru s 20 MPx. Škoda, že se tak nestalo už loni. Kvalitu zhodnotím až v přímém srovnání s konkurencí, ale i kdyby HTC dorovnalo ostatní, tak …stále jen dorovnalo ostatní. Není to konkurenční výhoda.

A dál? Kde je vodotěsnost? Bezdrátové nabíjení? Nebo cokoliv jiného, čím by se HTC vyšvihlo nad konkurenci? Tady jednoduše chybí invence, snaha.

Last but not least

M9 má být drahá. Českou cenu ještě neznáme, podle zahraničních indicií to však vypadá, že bude dražší než základní varianta Samsungu Galaxy S6 – ano, ta, která je dražší než iPhone.

HTC One M9 je telefon, který bude prodávat design, materiály, zkrátka celkový styl. Nic pro geeky.

Diskuze (26) Další článek: „Hejt“ na Samsung Galaxy S6

Témata článku: HTC, , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One M9, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Letošní telefon, Kvalitní ips, Konkurenční výhoda, Přirozená evoluce, Ostuda, Telefon současnosti