Hlavně ušetřit. Srovnávací test 10 levných Androidů

  • Chcete výdrž tři dny? Snesete větší rozměry? Zkuste Doogee T6
  • Mladistvý design, skvělé fotky a odolnost nabízí Alcatel Go Play
  • Netoužíte po LTE? Honor 4C má výkon i atraktivní vzhled

1. Doogee T6: Klidně i čtyři dny výdrže

Vítěz testu nahnal nejvíce bodů na výdrži, a to hlavně díky obří baterii s kapacitou 6 250 mAh. Někomu může vadit rozměrné a těžké tělo, telefon také nabízí největší úhlopříčku v testu 5,5“. Jestli vám větší telefon nevadí, tak určitě oceníte 16 GB úložiště a 2 GB RAM.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon nabízí hybridní slot, můžete si tedy vybrat, jestli chcete použít dvě microSIM nebo tu druhou vyměníte za paměťovou microSD kartu. 

Doogee má i poměrně povedený displej, měření optickou sondou sice ukázalo dost velkou barevnou odchylku, ale čtení na slunci případně z úhlu je úplně v pohodě. Kromě vodafonského 900MHz pásma má telefon kompletní podporu české LTE, u Wi-Fi se budete muset spokojit jen s 2,4 GHz, což je bohužel společné pro většinu testovaných telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Velká baterie se na rozměrech hodně podepsala. Plastová záda jsou matná a nešpiní se.

Android 5.1 má lehkou nadstavbu s trochu nezvykle přebarvenými ikonami, ale jinak jde v zásadě o čistý systém. Procesor sice výkonem nijak zvlášť neoplývá, ale pohyb v prostředí je poměrně rychlý a ke zpomalení začne docházet až při opravu velké zátěži. Po fotografické stránce je na tom Doogee spíše průměrně, na zachycení momentky v dobrém světle bude stačit, ale ve složitějších podmínkách automatika zazmatkuje a někdy fotky zbytečně přepálí. Doogee je jinak překvapivě vyrovnaný telefon bez větších nedostatků.

Plusy a minusy

+ Obří výdrž
+ 16GB paměť
+ 2 GB RAM
- Průměrné fotky
- Pro někoho velikost a hmotnost

Doogee T6 zapůjčil e-shop LevneSmartphony.cz.

2. – 3. Acer Liquid Z530: Neotřelý elegantní design

Designově neotřelý, ale poměrně elegantní telefon dodal do testu Acer. Výkonný procesor MediaTek dává telefonu svižnost, která je znát nejen v systému, ale i při spouštění aplikací. Systém je převlečený do klasického Acer prostředí, které prakticky totožné jako u jiných modelů výrobce. I sem výrobce instaloval utility pro práci s cloudem a další své aplikace. Bohužel se sem dostalo i několik zbytečných her a aplikace, které se dají jinak volně stáhnout z Google Play. Tento krok se bohužel podepsal na velmi malém prostoru, který vám zůstane z 8GB paměti. Nákup paměťové karty a promazání zbytečností vás tedy nemine.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zaoblená záda telefonu hodně sluší. Spodní kruhový otvor je mřížka reproduktoru.

Acer má celoplastové tělo s odnímatelnými zády, které ale postrádají potřebnou pevnost a často si povrznou. To je konstrukčně asi jediná výtka. Líbil se mi povedený 5“ 720p displej s věrnými barvami a skvělou čitelností. Největší slabinou telefonu je výdrž, relativně malá baterie s kapacitou 2 420 mAh nedopadla při testování nejlépe a i při běžném používání je Acer klasickým jednodenním telefonem. Příjemné překvapení se ale událo u focení, Acer patřil k tomu lepšímu v testu, snímky jsou příjemně neutrální a za dané peníze jde o nadprůměrný výsledek. U videa je to velmi podobné a ani tady se Acer rozhodně stydět nemusí. Liquid Z530 je příjemným překvapením testu a můžeme jej doporučit.

Plusy a minusy

+ Výkon
+ Design
+ Rychlý systém
- Slabší výdrž
- Vrzající záda
- Málo využitelného místa

2. - 3. Alcatel Onetouch Go Play: Odolný a atraktivní

Odolný telefon Alcatel je na trhu už nějaký měsíc, jenže teď jeho cena padla na ještě příjemnější hodnotu. Svým vzhledem je cílen hlavně na mladé uživatele, vybrat si můžete z několika barev, ale testovaná černo-červená se nám líbí nejvíc. Telefon je certifikovaný IP68 a dle výrobce by měl bez následků ustát i menší pády. Odolnost je ale vykoupena použitím ochranných krytek na micro-USB konektoru a 3,5mm jacku, takže se s nimi budete prát v podstatě denně. Otázkou je, jako odolnost budou mít krytky a jestli po několika měsících neřeknou telefonu sbohem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Černo-červená kombinace telefonu hodně sluší.

Velkou pochvalu si Alcatel zaslouží za kvalitní a hodně svítivý displej a také skvělý foťák, který umí krásné a ostré fotky. A ani ve video se nenechá zahanbit. Svými výkony v této oblasti patřil Go Play bez pochyb mezi nejlepší v testu. Qualcomm 410 má dostatek procesorového výkonu, ale chybí mu výkon ve 3D a tudíž bude hraní her problematické. Velká škoda je také malé 8GB vnitřní paměti a zbytečných aplikací a her, naštěstí jde většina odstranit.

Klepněte pro větší obrázek
Manipulace s krytkami je daní za odolnost. 

Jinak se Android 5 příjemně rychlý a použitá nadstavba disponuje příjemnou grafikou. Alcatel Onetouch Go Play je celkově velmi povedený telefon, který zaujme hlavně mladé lidí. Pro starší uživatele je možná přeci jen trochu moc výstřední, ale pokud chcete odolný telefon, co nevypadá jak tank, tak hurá do něj.

Plusy a minusy

+ Kvalitní displej
+ Zvýšená odolnost
+ Výborný foťák
- Krytky na konektorech
- Malá vnitřní paměť
- Málo 3D výkonu

Témata článku: Acer, Alcatel, Asus, Honor, Huawei, LG, Samsung, Sony, , , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Z530, Acer Liquid Z530 16GB, Acer Liquid Z530S, Alcatel Go Play, Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5),