Hodinky přichází a vývojáři aplikací větří zlatý důl

Stojíme na startu nové éry spotřební elektroniky a vývojáři mobilních aplikací větří novou příležitost. Kdo nezaspí, vydělá majlant.

Samsung představil hodinky Galaxy Gear, zástupce vznikajícího segmentu takzvané nositelné elektroniky. Od té si především vývojáři softwaru slibují další zlatý důl.

Softwaroví inženýři doufají, že se kolem nositelné elektroniky (kromě hodinek Samsung či Apple také brýle Google Glass a další formy) vytvoří samostatný ekosystém stejně jako okolo tabletů a chytrých telefonů. Podle výzkumné firmy IMS by se v nové technologické oblasti mělo v roce 2016 roztočit šest miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Gear. Vypadá takhle budoucnost spotřební elektroniky?

Jednou z firem, která už se začíná na oblast nositelné výpočetní techniky zaměřovat, je Evernote. „Je možné čekat něco podobného jako u smartphonů. V prvních dvou třech letech to byla jedinečná vymoženost. Velké zisky přišly po třech až pěti letech. Mluvíme tu o dlouhodobých investicích,“ uvedl před časem pro Bloomberg šéf Evernote Phil Libin. Jeho firma teď vydělává hlavně na softwaru pro PC, smartphony a tablety. Google Glass, Galaxy Gear či Apple iWatch by se ale prý časem měly stát jádrem jejich byznysu.

Klepněte pro větší obrázek 
Vývoj akcií Samsungu za poslední rok (Zdroj: Yahoo)

Jihokorejská společnost soutěží s firmami Sony a Apple o podíl na novém trhu nositelných technologií, protože trh s chytrými telefony začíná zpomalovat. Apple své iWatch nejspíše již letos představit nestihne. Naopak Sony již své Smartwatch, které lze synchronizovat s Androidem, již prodává. V Berlíne Sony uvedl, že nová generace Smartwatch 2 půjde do prodeje ještě tento měsíc.

Klepněte pro větší obrázek 
Luxusní design, hliníkové tělo, lepší čitelnosti na přímém slunci, delší výdrž baterie. Tak si chytré hodinky představuje Sony.
Diskuze (48) Další článek: Týden mobilně 197: Berlínský speciál

Témata článku: Apple, Samsung, , , , Vývoj, Zlatý, Vývojář, Luxusní design, IMS, Důl, Vývojář aplikací, Hod, Zlatý důl