Holux GPSport 260: cyklopočítač s GPS (první dojmy)

Barometrický výškoměr, kompas, g-senzor a další vylepšení nabízí Holux GPSport 260. Přinášíme první dojmy a komentované obrázky.

Holux GPSport 260 je GPS přijímač a GPS loger s displejem, který zobrazuje nejrůznější informace. Jako prioritní použití se nabízí cyklistika, kdy Holux skvěle zastoupí libovolný cyklopočítač. Výrobce jej ale presentuje i jako tréninkové zařízení pro mnoho dalších sportů. Ale protože je zima, musíme na pořádné otestování počkat na příznivější cyklopodmínky. Zatím se podívejte na fotogalerii a přečtěte si první dojmy.

Klíčové vlastnosti

  • GPS čip MTK 3329
  • Grafický displej 128 × 128 bodů s podsvícením, 4 odstíny šedé
  • Držák na kolo
  • Elektromagnetický kompas
  • Barometrický výškoměr
  • Krokoměr
  • Plánovací a vyhodnocovací aplikace EZtour a ETplanner
  • Voděodolnost IPX7

Hlavní nedostatky

  • Nepodporuje propojení s hrudním pásem pro snímání tepu
  • Pouze jednoduchá navigace po trase
  • Některé údaje jsou malým písmem
  • Krokoměr nefunguje na pozadí
  • Drobné chyby v lokalizaci

GPSport 260 není prvním sportovním „cyklopočítačem“ Holuxu. Zájemci o tato zařízení jistě znají starší model 245, jehož recenzi jsme vám přinesli již téměř před dvěma lety. Ještě jej na trhu můžete najít, novinka však není o mnoho dražší a již nyní mohu prozradit, že se rozhodně vyplatí. Současná cena Holux GPSport 260 je 2 890 Kč u SmartGPS, navíc dostanete zdarma cykloturistický atlas České republiky

Ovládání kloboučkem

Zatímco předchozí černý model 245 disponoval několika tlačítka na čelní i boční straně, zelená novinka se spoléhá na čtyřsměrný joystick s potvrzením a dvěma tlačítky po stranách. Ovládání je díky tomu rychlé a pohodlné. Dovoluji si však odhadnout – a následně potvrdím v praxi – že například při jízdě na kole nebude malý klobouček tak dobře ovladatelný, jako velká tlačítka předchůdce. Po stranách kloboučku se dále nachází dvě poměrně tuhá tlačítka se zdvojenou funkcí pro krátký a dlouhý stisk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro Holux GPSport 260 je typická zelená barva

Displej proměnou neprošel, nabízí 128 × 128 bodů se čtyřmi odstíny šedé barvy. Za horších světelných podmínek lze využít namodralé podsvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledem k velikosti přístroje mohl být displej větší

Spolu s GPSport 260 obdržíte samozřejmě kolébku pro uchycení na kolo. Systém úchytu dovoluje kolébku uchytit jak na řídítka, tak na představec, záleží jen na vašich preferencích. K uchycení získáte v balení dva stahovací proužky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Holux připojíte k počítači přes mini USB ● příslušenství k uchycení na kolo

V recenzi modelu 245 žehral kolega Marek Lutonský na kvalitu lokalizace EzRoute. Jsem rád, že v tomto směru mohou ohlásit výrazný pokrok. Některé drobné nedostatky v překladu ještě lze nalézt, nicméně zlepšení je opravdu výrazné. Aplikace umí plánovat trasy, vyhodnocovat ty absolvované a slouží i k nastavení parametrů přístroje, jako například frekvence ukládání bodů a podobně. Navíc umí tzv. geotagging fotografií – přiřazování místa jejich pořízení (GPS pozici) do EXIF na základě časové shody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro pěší turistiku nechybí pouzdro a poutko

Podrobněji se k funkcím přístroje dostaneme v plnohodnotné recenzi, zatím vás alespoň nalákáme na komentované displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka čítá devět ikon ● hlavní obrazovka cyklistického režimu ●  pro danou pozici lze snadno vygenerovat QR kód nebo přidat jako POI ● statistické informace o cestě
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další statistické informace ● nadmořská výška ● Holux zobrazí různé grafy průběhu trasy, výškový profil, rychlost a další. Tyto grafy si však skvěle užijete až po návratu a nahrání do programu EzRoute.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Shrnuté informace o absolvované trase. Zde si můžete všimnout, že počeštění zatím není dokonalé ● funkce sleduj kurz umožňuje jednoduchou navigaci po již absolvované trase, nebo po trase naplánované v EzRoute ● seznam aktivit v historii
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krokoměr funguje poměrně přesně, přístroj ale musíte mít nejlépe v kapse. Krokoměr ale nefunguje na pozadí při běhu jiných funkcí přístroje ● funkce pro ukládání bodů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elektronický kompas si zaslouží pochvalu, reaguje rychle a poměrně přesně, nicméně světové strany jsou uvedeny v angličtině. Nechybí údaj o azimutu ● kalibrace vyžaduje otáčení přístroje ve dvou osách
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkový přehled aktivit a nastavení přístroje

Holux GPSport 260 samozřejmě nemusí sloužit pouze pro cyklistiku, byť má k tomuto sportu nejblíže. Jako GPS loger může zaznamenávat vaše trasy na běžkách, při běhu nebo pěší turistice. Díky vestavěnému barometrickému výškoměru by měl být záznam výškového profilu přesnější, než u předchůdce, který k tomuto účelu spoléhal pouze na nepřesný systém GPS. Například krokoměr je příjemným bonusem a může být i klíčovou funkcí pro uživatele, kteří chtějí zhubnout právě pěší chůzí.

Holux se na oficiálních stránkách chlubí i modelem GPSport 260 Pro, který navíc disponuje právě bezdrátovým pojítkem ANT+. Využít tak lze nejen dokoupené příslušenství od Holuxu, mělo by fungovat i příslušenství Garminu komunikující stejnou technologií. Verze Pro se však zatím u českých prodejců neobjevila.

Diskuze (86) Další článek: Video z CES: lyžařské brýle Recon s GPS změří nejen rychlost

Témata článku: , , Výrazný pokrok, Jednoduchá navigace, Nejrůznější informace, Nadmořská výška