Honor 4X: hodně muziky za málo peněz [recenze]

Honor - nová značka čínského Huawei si dala za úkol přinést vyšší výbavu a kvalitu než co za stejné peníze nabízí konkurence. Platí to i pro nový Honor 4X?

Emotion UI v hlavní roli

Honor 4X používá operační systém Android 4.4.2 (slíbený update na Android 5.0 Lollipop), ovšem stejně jako u ostatních modelů značky Honor (Huawei), nejsou díky nadstavbě EMUI 3.0 po systému od Google ani památky. Začněme u zamykací obrazovky, na té naleznete běžné informace jako datum a čas. Pokud na ní ale dvakrát poklepete, tak se přemění v „hudební obrazovku“, na níž můžete přepínat mezi hrajícími skladbami bez nutnosti odemykání telefonu. Kromě horní stahovací roletky, která je přítomna kdekoliv v systému se může zamykací obrazovka chlubit také dolní vysouvací roletkou, která zobrazuje informace o počasí a umožňuje pustit fotoaparát, kalkulačku, svítilnu či záznamník.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výrobce do systému přidal různá gesta pro rychlejší spouštění aplikací, pokud tedy na zhaslý displej nakreslíte písmeno M, spustí se vám hudební přehrávač. To samé platí pro C - fotoaparát, W - počasí, E - webový prohlížeč.

Ke změnám došlo i v organizaci aplikací, Emotion UI totiž stejně jako jiné čínské nadstavby odstranilo androidí nabídku nainstalovaných aplikací. Veškeré „appky“ tak najdete pouze na plochách, kde si je pro přehlednost můžete rozřadit do složek. Pokud už máte zkušenosti s jinými čínskými nadstavbami případně s konkurenčním iOS, nebude to pro vás žádný problém. Ani v opačném případě nemusíte mít strach a věřte, že si na tento systém rychle zvyknete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V EMUI můžete po vzoru iOS vyhledávat aplikace a jiná data přejetím prstem směrem dolů.  
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon lze přepnout do jednoduchého režimu, který je přispůsoben tak, aby starším uživalům usnadnil používání

Když už zmiňuji aplikace, těch je zde od začátku předinstalovaná celá řada. Velkou část ale tvoří služby od Google a ten zbytek jsou pouze základní věci jako internetový prohlížeč, fotoaparát, hudební přehrávač apod. Naleznete zde ale také netypické, přesto praktické vychytávky jako lupu, zrcadlo, nebo správce telefonu, který se stará o čištění paměti, správu procesů a mnoho dalšího. Bohužel žádné ze jmenovaných včetně těch od Googlu nelze odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stahovací roletka se dělí na notifikační centrum a zástupce (defaultně 4 × 3 + posuvník regulace jasu). Oznámení v notifikačním centru můžete typicky zahazovat „swajpnutím“ do stran.

Co mě zklamalo, je nepřehledné nastavení. To je oproti čistému androidu velmi rozsáhlé a až zbytečně podrobné, takže je těžké v něm nalézt požadovanou položku. Základní možnost naštěstí naleznete i v osekanějším - obecném nastavení, případně mezi zástupci ve zmíněné stahovací roletce. Dále si musím rýpnout do režimu pro ovládání jednou rukou. Přestože má displej 5,5", na nějaké zmenšování obrazu, jaké znáte u konkurence rovnou zapomeňte, jediný výsledek tohoto režimu je posunutí klávesnice více ke straně pro pohodlnější psaní. Myslím si, že když už tento režim musí mít zástupce v horní liště, mohl by umět něco víc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klasické vs. rozšířené nastavení. Je pouze na uživateli, které mu více vyhovuje.

Přestože jsem toho o celém EMUI napsal již mnoho, alfou omegou každého systému je hlavně stabilita a odladěnost, což je tomto případě obojí zmáknuté na jedničku a běh systému je naprosto bezproblémový. I když EMUI nepatří mezi nejúspornější nadstavby, stejně budete mít vždy téměř 1 GB RAM volný pro spouštění aplikací, mezi nimiž pak můžete bez jakýchkoliv pádů rychle přepínat. Celý systém je navíc zabalen do moderního kabátu plného barev, oblých tvarů a celkově působí velice hezky a věřím, že si najde spoustu příznivců. Bohužel za krásu se platí a proto si z 8GB vnitřní paměti ukousne více než 4 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čištění paměti pomocí aplikace Správce telefonu je kvůli nižší paměti denní chléb.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, počasí, lupa i další předinstalované aplikace fungují na jedničku a ušetřili čas hledání jiných alternativ z Google Play. Případné odinstalování však bohužel není možné.

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , , , , Honor 4X, Huawei Ascend G750, Huawei Honor, Huawei Honor 3X, Lenovo A7000, Meizu M1 Note, Microsoft Lumia 640, Microsoft Lumia 640 Dual SIM, Microsoft Lumia 640 XL, Microsoft Lumia 640 XL Dual SIM, Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Skvělý poměr, Základní možnost, Málo, Skupinové focení,