Honor 4X: hodně muziky za málo peněz [recenze]

Honor - nová značka čínského Huawei si dala za úkol přinést vyšší výbavu a kvalitu než co za stejné peníze nabízí konkurence. Platí to i pro nový Honor 4X?
Kapitoly článku

Fotoaparát: něco pro hračičky 

Příjemným překvapením pro mě byl fotoaparát. Použitý 13MPx snímač se sice kvalitou nemůže rovnat s nejvyšší třídou, přesto za dobrých světelných podmínek dovede pořídit skvělé fotografie. Ovšem takový úkol není úplně jednoduchý a je třeba si s foťákem trochu pohrát. Přesto nemůžu říci, že by automatika nějak pokulhávala a v této cenové kategorii fotky patří k nadprůměru. Při manuálním focení však můžete upravit ISO, vyvážení bílé nebo fotkám přidat systost, kontrast či jas. Poslední tři jmenované jsem používal asi nejčastěji, jelikož fotkám pořízeným na automat občas chyběly barvy. Opomenout nesmím ani HDR. Telefon samozřejmě natáčí i videa ve Full HD.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotky za dobrého světla vypadají skvěle, za tmy už to buhužel taková sláva není.

Trochu mě zklamalo delší ostření, ale to je na druhou stranu vykoupeno různými možnostmi ostření. Buď vše necháte na automatice, nebo můžete manuálně zaostřit na konkrétní objekt, který bude snímač automaticky zaostřovat i když telefonem namíříte jiným směrem. Případně můžete využít funkce Zaostřit na vše, díky které můžete snímky přeostřovat i po jejich vyfocení. Něco podobného jste mohli vidět u jeho lepšího brášky Honor 6+, kde je toho dosáhnuto sekundární zadní kamerkou. Zde na to stačí pouze jeden snímač, který vyfotí sérii snímků se zaostřením na různé části a vy si pak jen vyberete to zaostření, jaké požadujete.

Honor myslel i na ty, kteří se rádi fotí, a to hned v několika ohledech. Za prvé zmiňme 5MPx přední snímač, který potěší všechny selfie maniaky. Dále to jsou funkce jako Nejkrásnější fotografie, která vyfotí sadu 10 snímků a vy pak vyberete ten nejlepší. Na závěr jsem si nechal poslední dvě funkce, které jsem hodně využíval při skupinovém focení, jmenovině: Zachytit úsměv a Ovládání hlasem. První z nich automaticky snímá obličeje objektů a při zaznamenání úsměvu vás vyfotí. Ta druhá pro změnu reaguje na slovo cheese (sýr), případně jí lze nastavit i podle intenzity zvuku. Obě z variant fungují na jedničku a jsou daleko pohodlnější než zdlouhavé ovládání samospouště.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace nabízí spoustu možností, které uspokojí i náročnější uživatele

S LTE na obou SIM

Po stránce konektivity je na tom Honor 4X velmi dobře, nenajdeme zde akorát NFC. Phablet je jinak připraven na připojení přes Bluetooth 4.0, nebo Wi-Fi standardu 802.11 b/g/n (nejrychlejší standard ac bohužel chybí), přítomno je i FM Rádio. Tím nejzásadnějším je ale bezesporu LTE, které zvládá jak na vyšších frekvencích 1 800 MHz a 2 600 Mhz, tak i na u nás nejvíce používaných 800 a 900 Mhz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Specialitou telefonu je podpora LTE sítí na obou micro SIM slotech

Vodafoní „devítistovku“ jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet, ale sám výrobce nás o její podpoře ujistil. Velkou výhodou oproti konkurenci je navíc podpora 4G sítí na obou micro-SIM slotech. Při vkládání „SIMek“ tak nemusíte řešit, kterou SIM používáte pro data.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U Honoru 4X nemusíte řešit do jakého slotu jste vložili vaší datovou SIM, vše vyřešíte softwarově v nastavení.

Po dni to s vámi neodpíská

Pod odnímatelným zadním krytem, naleznete nevyměnitelnou baterii s kapacitou 3 000 mAh. V praxi to znamená, že smartphone za jeden den vybijete pouze při velmi vysoké zátěži jako je hraní her apod. Při běžném používání se zapnutou Wi-Fi/mobilními daty, vám zbyde po jednom dni okolo 30% baterie. Bez problému tak vydrží do poloviny druhého dne, přesto jsem ho večer dával pro jistotu nabít. Při úspornějším používání, kdy jsem měl Wi-Fi či mobilní data zapnutá pouze v případě potřeby, výdrž vzrostla až na 2 a půl dne. Ve všech případech jsem však měl aktivní 2 SIM karty, takže při používání pouze jedné SIM se doba výdrže jistě o pár hodin prodlouží. Na nabití baterie z 0 na 100% si kvůli vyšší kapacitě počkáte tři hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud víte, že budete delší dobu mimo nabíječku, můžete telefon přepnout do tzv. Ultra režimu, který vás omezí pouze na základní funkce, ale přinese výdrž až jednoho týdne. 

Vyplatí se koupit?

Přestože je Honor 4X výborné zařízení, kterému není moc co vytknout, nebude mít na trhu zrovna lehké postavení. Telefon vstupuje na trh s cenou 5 999 Kč a do konce června s exkluzivním prodejem u T-mobile v bílém nebo černém provedení. Cena, plastové tělo, výkon střední třídy a 5,5" displej jsou jen hrstka parametrů, které má společné se spoustou telefonů na trhu. Z konkurence můžu jmenovat například Meizu M1 Note, které navíc nabídne Full HD displej, Xiaomi Redmi Note, Lenovo A7000 s prostorovým zvukem, nebo Microsoft Lumia 640 XL s Windows Phone. Výčet telefonů by byl ale mnohem delší. Konkurence je tedy veliká, Honor 4X má však přesto co nabídnout a pokud hledáte telefon se skvělým poměrem cena/výkon, kvalitním fotoaparátem a podporou LTE, velice rád vám ho doporučím.

Honor 4X
rozměry a hmotnost: 153 × 77 × 8,7 mm, 165 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 267 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 620 (8× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Plusy:

  • Výkonný procesor
  • 2 GB operační paměti
  • Odladěné prostředí EMUI 3.0
  • Kvalita fotoaparátu
  • Podpora LTE na obou SIM
  • Paměťové karty

Minusy:

  • HD displej
  • Chybějící NFC
  • Vrzající plastový kryt
  • Z 8GB úložiště je k dispozici pouze 3,7 GB
  • Tlačítka pod displejem nemají podsvícení

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , , , , Honor 4X, Huawei Ascend G750, Huawei Honor, Huawei Honor 3X, Lenovo A7000, Meizu M1 Note, Microsoft Lumia 640, Microsoft Lumia 640 Dual SIM, Microsoft Lumia 640 XL, Microsoft Lumia 640 XL Dual SIM, Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Základní možnost, Hod, Chybějící nfc, Přední snímač,