Honor 6A: kvalitní základ [recenze]

  • Povedený telefon s rozumnou cenovkou
  • Evropská verze bohužel bez čtečky otisků prstů
  • Odladěné prostředí nad Androidem 7 s řadou užitečných funkcí
Kapitoly článku

1. Design

Honor 6A sází na jistotu a neexperimentuje. Nečekejte žádná extravagantní řešení ani inovativní speciality, u tohoto modelu vychází snad vše z již vyzkoušeného a osvědčeného, co se dříve objevilo u některého z předchůdců nebo i dražších a vybavenějších sourozenců. I proto bude působit možná trochu nudně a nevýrazně, což ale nemusí být nezbytně chyba.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konzervativní, možná až trochu nudný design

Jednolitou plochu boků a zad unibody konstrukce narušuje kovová plocha táhnoucí se téměř přes celá záda, horní a spodní část zad jsou plastové (kvůli anténám). Ať už pro vnitřní konstrukci zvolil výrobce kterýkoliv materiál, telefon je pevný, odolává statečně pokusům o ohnutí i zkroucení a to zcela bez vydání jakéhokoliv nepříjemného zvuku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pevná konstrukce s příkladným zpracováním je dostatečně tuhá

Displejová část se zcela rovným krycím sklem nepatrně vyvýšeným okrajem je zasazena do bloku telefonu a přechod mezi displejem a boky zařízení jsou tak jedinou ostřejší hranou zařízení. Všechny ostatní včetně rohů jsou pěkně zaobleny, nikde nic netlačí ani nepříjemně neřeže do dlaně při úchopu (ani zmíněný přechod mezi displejem a boky). Díky kompaktnějším rozměrům se telefon dobře drží v ruce, jeho úchop je jistý.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tradiční umístění tlačítek • Hybridní slot na karty

Rozložení ovládacích prvků je zcela tradiční – tlačítka najdete v horní části pravého boku, jsou zřetelně hmatově zvýrazněna (vypínač navíc nese jemnou vroubkovanou texturu), mají jistý stisk, přiměřený odpor a poskytují zřetelnou zpětnou vazbu. Naproti nim sídlí šuplíček na dvojici karet, k primární nanoSIM můžete přidat buď další nanoSIM, nebo paměťovku. Hybridní slot se bohužel nevyhnul ani tomuto modelu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvojice mřížek kryje reproduktor a mikrofon • Vystupující fotoaparát

Nadějně vypadající dvojice mřížek vespod Honoru kryje hlasitý reproduktor pouze v jednom případě, druhá schovává mikrofon. Mezi nimi je pak umístěno microUSB, konektor sluchátek našel své místo v pravém horním rohu telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klasické rozmístění ovladačů na bocích telefonu

Zadní straně dominuje výrazný fotoaparát vystupující nad úroveň zad. Doplňuje ho přisvětlovací dioda a… a to je bohužel vše. Evropská verze totiž postrádá čtečku otisků prstů, kterou má pouze čínská varianta telefonu. Je to škoda, čtečka už totiž dávno není výsadou dražších zařízení a proniká do stále levnějších modelů. A přímá konkurence Honoru 6A ji umí nabídnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Balení telefonu s pouze základním příslušenstvím

Balení telefonu je skutečně jen základní, kromě několika návodů v něm najdete nabíječku (výstup 1 A) a USB Kabel. Jediným bonusem se tak stává ochranná fólie, která je už z výroby rovnou nalepená na displeji Honoru.

2. Displej

Pětipalcový displej možná nenabídne žádný oslnivý parametr, svou práci ale odvádí dobře a to zcela s přehledem. Rozlišení HD na dané úhlopříčce a v této cenové hladině je zaběhlý standard, který zcela postačuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Povedený displej kryje ochranná fólie

IPS panel má pěkné věrné barvy, nabídne solidní čitelnost na slunci i velmi široké pozorovací úhly. Při větším natočení kterýmkoliv směrem zaznamenáte mírné ztmavnutí, nejedná se ale o nic dramatického. A stane se to vždy až u úhlu, pod kterým snad nikdo na displej telefonu nekouká.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zapnutí poklepáním • Filtr modrého světla • Nastavení barev

Displej lze zapnout/vypnout poklepáním (pokud to v nastavení povolíte), vypínání však fungovalo jen na zamykací obrazovce (vypnutí při poklepání obvykle reaguje na poklepání na volné místo na ploše). Kromě zapnutí filtru modrého světla můžete jako u jiných Honorů upravit i barevné podání displeje. Pokud by na vás bylo i pět palců hodně, lze přejetím přes tlačítka pod displejem zmenšit zobrazení na necelé čtyři palce úhlopříčky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zmenšení zobrazení • Zmenšená klávesnice • Nastavení tlačítek pod displejem

Notifikační dioda nad displejem je maličká, přesto zvládne zcela bezproblémově informovat o oznámeních. V nastavení bohužel můžete její činnost pouze zapnout nebo vypnout, detailněji její chování neovlivníte. Tlačítka pod displejem jsou řešena softwarově, přičemž můžete vybírat ze čtyř možných rozložení – klasiku (zleva Zpět, Domů, Poslední spuštěné aplikace) doplňuje obrácené pořadí a obě varianty mohou mít ještě samostatné tlačítko, které zobrazí oznamovací panel.

3. Hardware

Honor 6A spoléhá na osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 430. Doplňují ho 2 GB RAM, ze kterých je po prvním spuštění dostupná necelá polovina (900 MB). Úložiště o velikosti 16 GB nabídne 8,4 GB volných, jakmile provedete prvotní aktualizaci všech aplikací, klesne tato hodnota na necelých 7. Odinstalováním aplikací, které odinstalovat lze, můžete ušetřit cca 120 MB, pokud k nim přidáte i kancelářský balík od Googlu (Dokumenty, Tabulky, Prezentace), počítejte s dalšími 170.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť • Dostupné úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

Čtečka není jediný prvek, o který evropská verze přišla, v Číně je telefon dostupný i v provedení se 3 GB RAM a 32GB úložištěm. Testovaná varianta není poddimenzovaná, paměť i úložiště postačují, za vybavenější provedení by si ale v Evropě určitě leckdo rád připlatil. A ani zde se nelze ubránit postesknutí, že konkurence tyto parametry nabídnout umí.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 42 803
  • 3D: 8 378
  • UX: 14 751
  • CPU: 14 781
  • RAM: 4 893

Honor zvládá běžné pracovní nasazení s přehledem, poměrně dobře si vede i ve hrách. Většinu náročnějších titulů spustíte, plynulá hratelnost však bude nezřídka vyžadovat snížení detailů. V zátěži se záda telefonu zahřívají, nárůst teploty je sice znatelný, ovšem nikoliv takový, že by se negativně podepsal na uživatelském zážitku. Přestože je Honor vybaven pouze HD displejem, s přehráváním videí ve full HD nemá sebemenší problém.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LTE na primární SIM • LTE na sekundární SIM • USB OTG

Z hlediska konektivity má telefon vlastně jen to nejdůležitější. Tedy LTE, Bluetooth a samozřejmě Wi-Fi, i když pouze s podporou 2,4 GHz pásma. Pokud zvolíte dvojici SIM (LTE lze provozovat na kterékoli kartě), oceníte podporu USB OTG. Vedle již zmíněné čtečky otisků prstů se bohužel nedostalo ani na NFC ani na specialitky jako je třeba infraport.

AnTuTu Battery Test:

  • 12 869

Baterie s kapacitou 3020 mAh zvládne telefon s běžným nasazením pohánět dva dny. V případě intenzivního využívání to bude spíš o něco méně, vždy se ale můžete spolehnout na celodenní výdrž. Aby Honor nevydržel do večera, museli byste ho nonstop likvidovat v těch nejnáročnějších hrách. Pro méně náročné uživatele by neměla meta třídenní výdrže představovat nedosažitelný cíl. S dodávanou 1A nabíječkou budete Honor nabíjet necelé tři hodiny.

4. Software

Systém Android ve verzi 7.0 doplňuje nadstavba EMUI 5.1. Pokud jste na tuto kombinaci již narazili v některém z telefonů Huawei/Honor, u modelu 6A můžete počítat se zcela stejným prostředím. Jedinou oblastí, kde můžete objevit drobné odlišnosti, jsou nabídky spoléhající na specifický hardwarový prvek (například čtečku otisků prstů) případně senzor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Plocha • Nastavení plochy • Poslední spuštěné aplikace

Prostředí je dobře odladěno, pracuje plynule, nezadýchává se, nemá ani problémy se zasekáváním nebo zpomalováním. Při běžné práci s telefonem určitě nebudete mít problém s nedostatkem výkonu, 3 GB RAM by mu ale přeci jen slušely více. Honor by měl větší rezervu a zejména při velkém objemu spuštěných aplikací, mezi kterými přecházíte, byste méně často narazili na případy, kdy se ještě před chvílí aktivní aplikace opětovně spouští od nuly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plocha s hlavní nabídkou • Hlavní nabídka • Oznamovací panel • Nastavení přepínačů

Aplikace můžete mít umístěny všechny přímo na plochách, lze ovšem sáhnout i po klasické variantě s hlavní nabídkou. Ploch může být až 18, lze jimi procházet cyklicky (pokud to povolíte), hlavní pak může být kterákoliv. Vybrané aplikace v přehledu naposledy spuštěných můžete zamknout, ze seznamu je lze odstraňovat individuálně, ale i hromadně. Přepínače bezdrátových modulů se v oznamovacím panelu zobrazují v jednom řádku po pěti, další zobrazíte opětovným stažením panelu, funguje i přímý přístup stažením dvěma prsty. Přepínačů máte k dispozici 18, počet zobrazovaných i jejich pořadí lze měnit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník • SMS • Správce souborů • Poznámky

Ani tento Honor nevynechává širokou paletu užitečných pomocníků a nastavení. Dokáže reagovat na nejrůznější pohybová gesta, nabídne přizpůsobení velikosti zobrazení, zmenšenou klávesnici, uživatelsky nastavitelná tlačítka pod displejem nebo plovoucí tlačítko. Odlišnosti v softwarové výbavě od mnohem vybavenějších modelů ze stejné stáje (se stejnou verzí systému) byste hledali lupou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Užitečné funkce • Plovoucí tlačítko • Motivy • Správce telefonu

Aplikací „navíc“ je naprosté minimum a můžete je s klidem odinstalovat. V možnostech personalizace nechybí motivy, přítomen je základní správce souborů a jednoduché poznámky, kompas i FM rádio. Nezapomnělo se ani na tradičního Správce telefonu, který se postará o optimalizaci chodu systému a odstranění nepotřebných dat.

5. Fotoaparát

Také prostředí fotoaparátu nijak nevybočuje z toho, co najdete u sourozenců Honoru. Několik základních voleb najdete u okraje obrazovky, přejetím doprava zobrazíte režimy, doleva pak nastavení (mění se v závislosti na aktuálně zvoleném režimu). Mezi focením a natáčením videí je potřeba se nejprve přepnout, spoušť máte k dispozici pouze jednu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Třináctimegapixelové snímky (ve formátu 4:3, širokoúhlé mají pouze 10 MPx) jsou většinou relativně ostré, chybí jim však prokreslení detailů, které se slévají a výsledek pak působí rozmazaně. Barvy odpovídají realitě, na přepaly narazíte jen občas, se šumem počítejte mnohem častěji. Za dobrých světelných podmínek podává fotoaparát slušné výsledky, konkurence ale umí podat lepší výkony.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Další fotografie pořízené telefonem najdete ve Fotogalerii

Video ve full HD má vybledlejší barvy, i zde narazíte na nevýrazné detaily, největším problémem je však ostření. I u poměrně krátkých klipů telefon místy viditelně hledá, kam zaostřit, což ve výsledku nepadá vůbec  pěkně.

Ukázkové video (full HD, 30 fps):

Hodnocení: 68 %

Honor 6A jako nejlevnější zástupce této značky přijde na čtyři tisíce tři sta korun. Hardwarově možná postrádá některé z aktuálních trendů, softwarově ale nabídne dost a jako celek funguje dobře. Je to povedený, odladěný telefon, který vás finančně nezruinuje.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon by byl téměř perfektní volbou v ceně kolem čtyř tisíc, nebýt dvou kdyby. Kdyby se u nás prodávala čínská verze se čtečkou otisků prstů a ideálně rovnou v paměťově bohatší variantě (3 GB RAM/32GB úložiště) a kdyby tu nebylo Xiaomi Redmi 4X s agresivně nastavenou cenovkou.

Pokud si totiž odmyslíte zmíněné rozdíly mezi čínskou a evropskou verzí Honoru, Xiomi má pořád navrch. Nabídne větší baterii, lepší fotoaparát a při nákupu utratíte o pětistovku méně než v případě Honoru. Nákupem Honoru chybu určitě neuděláte, rozhodně je to mnohem lepší volba než třeba Vodafone Smart N8, dravé Xiaomi prostě jenom nabídne ještě o kousek více za o něco méně.

Verdikt: Honor 6A je kompaktní telefon s pevnou konstrukcí, pěkným displejem a přiměřeným výkonem, který v kombinaci s odladěnou softwarovou stránkou zastane veškeré běžné úkoly. Ve srovnání s konkurencí doplácí na to, že evropská verze přišla o čtečku otisků prstů a není k dispozici v paměťově vybavenější variantě.

Plusy:

  • Pevná konstrukce
  • Povedený displej
  • Slušná výdrž
  • Android 7
  • Odladěné prostředí s řadou užitečných funkcí

Minusy:

  • Hybridní slot
  • Průměrný fotoaparát
  • Absence čtečky otisků prstů
  • Chybí verze 3 GB RAM/16GB úložiště

Témata článku: Honor, , , , , , , , , , , , , , , Pracovní nasazení, Ukázkové video, Výrazný fotoaparát, Nudný design, Široká paleta, Klasická varianta, Základní příslušenství, Pravý bok, Čtečka, Jistý stisk,