Honor 8: dvojočko s citem pro detail [recenze]

  • Nádherný design, kov, sklo a modrá barva, tohle se prostě povedlo
  • Duální fotoparát zvládá stejné funkce jako u dražšího Huawei P9
  • Se skvělým poměrem výbava/cena hodlá silně zatopit konkurenci
Kapitoly článku

1. Design

Honor respektive Huawei si dalo na vzhledu osmičky opravdu záležet a za sebe můžu říct, že u mě z počátku vyvolala nadšení. Na první pohled poznáte, že jde o prémiový kus hardwaru. Přední i zadní strana je celá ze skla, tělo obíhá oblý kovový rámeček, který se zaobleným krycím sklíčkem vytváří tzv. 2,5D efekt. Pod sklem na zádech se navíc nachází jemný vzorek, díky kterému telefon pod světlem předvádí úžasné světelné efekty, která zkrátka musíte vidět naživo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod světlem skleněná záda předvádí nádherné světelné efekty.

Telefon vzhledem k úhlopříčce displeje nabídne poměrně kompaktní rozměry 145,5 × 71 × 7,45 mm, váha 153 gramů sice mohla být nižší, ale to už je daň za použité materiály. Tělo je pevné, nijak se neohýbá ani nevrže.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejen na zádech, ale i na kovovém rámu si dal Honor záležet. Je oblý a na krajích má hrany zbroušené do lesku

Na čelní straně se nachází displej, přední kamerka, světelný a proximity senzory a hlavně v sluchátku elegantně skrytá notifikační diodka. Jak už jsme u Honorů zvyklý, i zde bohužel chybí senzorová tlačítka, která nahrazují ta na displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bohužel i Honor 8 nabídne pouze softwarová tlačítka. Oceňuji však elegantní umístění notifikační diody uvnitř sluchátka.

Zadní straně dominuje dvojice čoček fotoaparátu zapuštěných pod skleněným povrchem. Nikde tedy nic nevystupuje a nenarušuje design. Ty doplňuje dvoutónový blesk a laser pro rychlejší ostření. Pod nimi najdete také rychlou čtečku otisků prstů, která já zároveň i programovatelným tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů je zároveň tlačítko, které může sloužit například jako spoušť svítilny

Na pravém boku hledejte typicky zapínací tlačítko a regulaci hlasitosti, obě jsou vhodně umístěná, takže je lze pohodlně ovládat palcem. Levý bok je o poznání chudší a nabídne pouze šuplíček s hybridním slotem, tedy buď pro dvojici nano SIM či pro pouze jednu, ale doplněnou o microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I Honor 8 přináší hybridní slot, musíte si tak vybrat mezi větší pamětí nebo dvěma nano SIM

U spodní strany je třeba vyzdvihnout přítomnost konektoru USB typu C, vpravo od něj se nachází průduchy repráčku a vlevo 3,5mm jack. Nahoře pak zůstalo místo pro mikrofon a infračervený port.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky infračervenému portu lze ovládat televizi či jinou elektroniku v domácnosti

 2. Displej

Honor 8 nabízí 5,2" LTPS displej s Full HD rozlišením 1920 × 1080 pixelů, k dispozici tak máte více než dostačující jemnost 423 ppi s kterou při běžném používání jednotlivé body určitě nespatříte. Co se týče věrnosti barev, telefon si trochu vymýšlí, ale na pohled se vám jeho živé barvy budou líbit. V nastavení si navíc můžete jejich teplotu libovolně upravit.

Co mě potěšilo byly hodnoty jasu, ta minimální je naprosto excelentní, což oceníte zejména při používání za tmy. Maximální hodnota jasu sice není nejvyšší, přesto více než dostatečná pro dobrou čitelnost na slunci. Výhrady nemám ani k pozorovacím úhlům zobrazovače. Funkcí kterou vítám je i filtr modrého světla, který při večerním používání šetří oči a má pomoci k lepšímu spánku.

Parametry displeje:

  • maximální jas: 422 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Testovaný model má dobré podsvícení.)
  • minimální jas: 3 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit)
  • průměrná barevná odchylka: 6,54
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Testovaný model má dostatečně přesné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 8,80 
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U testovaného modelu je to tyrkysová)
  • gamma: 2,13
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Testovaný model má přesné podání šedé barvy, pouze nejtmavší odstíny může lehce slévat)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník přesahuje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Honor 8 podává živější barvy. Vzhledem k větším přesahů u červené a žluté barvy může budit dojem mírně teplejšího zabarvení.

3. Hardware

O výkon telefonu se stará osmijádrový procesor HiSilikon Kirin 950 architektury big.LITTLE se čtveřicí jader Cortex A72 taktovaných na 2,3 GHz a druhou čtveřicí jader Cortex A53 s frekvencí 1,8 GHz. Ten navíc doplňuje grafika Mali-T880. Mimochodem jde o stejný čipset, jaký najdeme ve smartphonu Huawei Mate 8. K tomu si navíc přičtěte rovnou 4 GB RAM, ze kterých je běžně 1,5 GB volných. 

Honor 8 se tak nezadýchá ani při těch nejnáročnějších úlohách. Vše je plynulé, rychle se načítá a telefon bez problémů rozjede i ty nejnáročnější herní tituly. I benchmarkové výsledky jsou vynikající, oproti konkurenci však trpí zejména horším grafickým výkonem. Přesto mu jako levné vlajkové lodi nelze nic vyčítat.

Benchmark AnTuTu 6.2

Celkové skóre: 94 764

  • 3D: 19 376
  • UX: 35 655
  • CPU: 33 469
  • RAM: 6 264

Telefon se bude prodávat ve dvou paměťových variantách 32 a 64 GB, přičemž nám do redakce se dostala ta větší. Jelikož si část paměti ukousne systém, po prvním spuštění činila kapacita úložiště 53,2 GB. O výrobu vnitřního úložiště se postarala Toshiba a potěší vás svými dobrými rychlostmi. Při testu v aplikaci Disk Speed Test činila rychlost čtení 176 MB/s a zápis 125 MB/s při práci s 20 GB testovacích dat. Telefon samozřejmě podporuje i paměťové karty, které lze využít i jako primární úložiště.

Spokojeni budete i po stránce konektivity. Telefon umí všechna v tuzemsku používaná LTE pásma, poradí si s Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a to v pásmu 2,4 i 5 GHz a podporuje i Bluetooth 4.2, NFC a příjemným bonusem je infračervený port pro ovládání domácí elektroniky. Jediné, co může někdo postrádat je FM rádio nebo bezdrátové nabíjení. Nabíjet tak musíte pouze přes konektor USB-C.

AnTuTu Battery Test

  • 6 677

Test zohledňuje výdrž baterie při práci s hardwarem obsaženým v telefonu. U lépe vybavených smartphonů se standardní baterií do 3 000 mAh se hodnoty obvykle pohybují mezi 5 až 8 tisíci bodů, výdrž Honoru 8 je tedy průměrná.

Použitý akumulátor nabídne kapacitu 3 000 mAh a vystačí na jeden a půl dne běžného používání. To v mém případě znamená několik minut hovorů, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music, občasné surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše při zaplých mobilních datech/Wi-Fi a polohových službách a automatickém jasu. Pokud se umoudříte a využijete úsporného režimu není problém přesáhnout i dva dny. Naopak potěší přítomnost rychlého nabíjení skrze 2A nabíječku, kdy za 30 minut nabijete 47% baterie, plného stavu dosáhnete cca za 90 minut.

Senzorová výbava je také nadprůměrná, telefon nabídne akcelerometr, proximity a světelný senzor, gyroskop, barometr a Hallův senzor. Pro navigaci poslouží e-kompas nebo polohové služby GPS (A-GPS), Glonass. Pochválit musím fixaci polohy, která i uvnitř budovy trvá jen pár vteřin, na otevřeném prostranství je fix okamžitý.

Tím nejzajímavějším je však čtečka otisků prstů, která funguje naprosto bleskově a spolehlivě. Jako u ostatních telefonů značky i zde podporuje funkce jako je stažení notifikační lišty, scrollování mezi fotkami, přijmutí hovoru či spoušť foťáku. Čtečku lze použít i pro přístup k zamknutým aplikacím. Hlavním rozdílem je však to, že se nejedná jen o senzor, ale o plnohodnotné, programovatelné tlačítko. Tomu můžete přiřadit různé akce lišící se jedním/dvojitým stiskem či dlouhým podržením. Předvolenými akcemi je pořízení snímku obrazovky, spuštění záznamníku nebo svítilny, k akci však lze přiřadit spuštění libovolné aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení chytrého tlačítka čtečky

Co mě mírně zklamalo je zvukový projev repráčku. Středy jsou sice vyrovnané, basy jsou však nevýrazné a výšky ve vyšších polohách mírně tahají za uši. Ani maximální hlasitost reproduktoru nepatří k nejlepším. Celkově telefon nehraje špatně, ale vzhledem k ceně byste očekávali víc. Není však problém kdykoliv připojit sluchátka skrze 3,5mm jack.

4. Software

Přestože výrobce přislíbil aktualizaci na Android 7.0 Nougat, při našem testování na telefonu stále běžel Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou EMUI 4.1. Systém není třeba nijak blíže představovat, jedná se známé prostředí z dílny Huawei, které je typické tím, že postrádá hlavní nabídku aplikací, takže všechny aplikace najdete pouze na plochách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí systému EMUI 4.1

Pokud máte z telefony Huawei/Honor nějaké zkušenosti budete zde jistě jako doma. V opačném případě je třeba si chvilku zvykat na méně přehledné nastavení, ale jinak je pěkně graficky zpracované a hlavně velmi dobře optimalizované.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka nastavení

Vytknout však musím zbytečné množství předinstalovaných aplikací z nichž většina je přímo od Huawei. Ty jsou sice dobře použitelné, přesto zamrzí nemožnost je v případně potřeby odinstalovat. Bohužel se výrobce stále neponaučil a kromě vlastních aplikací do systému přidává i demoverze her, které naštěstí lze odinstalovat, přesto je zde jejich přítomnost naprosto zbytečná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výchozí aplikace od Honoru/Huawei jsou vesměs použitelné, ale bohužel nejdou odinstalovat.

5. Fotoaparát

Tím největším lákadlem Honoru 8 je bezesporu duální fotoaparát. Ten se skládá z jednoho barevného (RGB) a druhého monochromatického snímače, díky čemuž je možné zachytit více světla. Oba foťáky nabízí rozlišení 12 MPx, při velikosti pixelu 1,25 µm a celkovou světelnost f/2.2. Jedná se tedy o totožný fotoaparát jako má Huawei P9, jen se nemůže chlubit značkou Leica.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více ukázkových fotografií naleznete v kapitole Fotogalerie.

O druhém fotoaparátu při běžném focení prakticky nevíte a i kdybyste si ho zalepili páskou, na první pohled nepoznáte rozdíl. Změnu zaznamenáte až u fotek v noci, kdy se díky druhé čočce najednou dostává více světla a nebo když při focení zapnete režim hloubky ostrosti. Díky druhému fotoaparátu totiž máte jedinečnou možnost přeostřovat fotografie i po jejich pořízení.

Stačí najít takto pořízenou fotku v galerii a pak už je jenom na vás, zde zaostříte objekt na pozadí či na popředí a zbytek necháte rozmazaný. Posuvníkem navíc můžete zaostření regulovat, což ovlivňuje i to, jak moc bude rozmazaný zbytek. Pokud ostření stáhnete na minimum, bude se fotka tvářit stejně jako byste ji pořídili normálně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S květinami a stromy má přeostřování problém.

Funkce je vcelku užitečná a určitě si ji rychle oblíbíte, jenže má stále své mouchy. Pokud budete zaostřovat na objekt, který má pevně dané hrany, výsledek bude skvělý, horší to však je, když fotíte například květiny, stromy či zkrátka něco, kde za tím místy prokukuje pozadí. V tomto případě už si telefon moc neporadí a běžně se stává, že je například zaostřený strom a to, co prosvítá mezi větvemi za ním, ale zbytek bude rozmazaný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Když má objekt pevné hrany, výsledek vypadá o poznání lépe

Někdy se v tomto případě stane i to, že telefon špatně vyhodnotí, co ještě patří k objektu a co ne. Pak nastávají absurdní situace, že jedna půlka větve bude zaostřená, ale druhá ne a podobně. Toto je však hlavně softwarový problém a Honor ji může postupně ladit dalšími aktualizacemi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doporučuji vyzkoušet i režim malování světlem, kdy díky dlouhé expozici můžete vytvářet zajímavé světelné efekty.

Celkově Honor 8 fotí na svou cenu skvěle. Fotky jsou ostré, živé a mají prokreslené detaily. Ostření je díky laseru navíc velmi rychlé. Telefon si dobře poradí i s vysokým dynamickým rozsahem a přepalů se dočkáte jen výjimečně. U fotek v noci už se však dostaví šum, fotky nejsou tak ostré a kvalita se logicky výrazně sníží, ovšem stále jde o nadprůměr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie fotografie

Aplikace fotoaparátu je přehledná a majitelé telefonů Honor/Huawei jí jistě dobře poznají. Tažení zprava se dostanete do nastavení, tažením zleva pak do nabídky režimů. Zde si můžete vybrat manuální režim foťáku či kamery, panorama, malování světlem a bohužel i HDR, které bych raději viděl jako přepínač vedle spouště, než jako samostatný režim.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace fotoaparátu

Přední kamerka nabídne rozlišení více než dostačujících 8 MPx a kvalitou potěší každého selfiemaniaka. K dispozici je i režim krása, kdy telefon už při focení automaticky vyhladí a zkrášlí váš obličej. Co se týče videa, telefon bohužel postrádá možnost natáčet videa ve 4K, nicméně zvládá alespoň Full HD při 60 snímcích za vteřinu. Honor by však u něj mohl zapracovat na stabilizaci, která spadá spíše do průměru.

Ukázkové video (Full HD, 60 fps):

Redakční hodnocení: 86%

Z recenze je asi patrné, že se Honor 8 nad míru povedl a za cenu 10 990 Kč respektive 11 990 Kč u 64GB varianty nabízí opravdu nekompromisní výbavu. Telefon vás uchvátí svým designem, potěší skvělým foťákem s užitečnými možnostmi dvou snímačů. Díky vysokému výkonu bez problému zvládne i ty nejnáročnější úlohy a jistě oceníte příkladnou konektivitu či možnost v budoucnu aktualizovat na Android 7.0 Nougat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nevýhod je naopak velmi poskrovnu. Tou hlavní je to, že telefon rozhodně není pro každého. Skleněná konstrukce nemusí každému vyhovovat kvůli nižší odolnosti, takže spousta uživatelů stejně raději sáhne po ochranném pouzdru, čímž zkazí nádherný design. Škoda také, že telefon nenabídne bezdrátové nabíjení či možnost natáčet 4K videa.

Hlavním konkurentem telefonu bude jistě stájový kolega Huawei P9, který má s telefonem mnoho společného. S malým příplatkem se vyplatí sáhnout i po modulárním LG G5 s o něco lepší výbavou a rovněž duálním fotoaparátem, který zde ovšem slouží pro 2× optický zoom. Špatnou volbou nebude ani loňský vlajkový model Samsung Galaxy S6, který je na tom s výbavou hodně podobně a  v některých e-shopech už se dá sehnat i těsně pod 10 000 Kč.

Verdikt: Honor 8 je na první pohled prémiové zařízení, které sází zejména na stylový design a duální fotoaparát pořizující kvalitní fotky. Kromě toho však nabídne i slušnou porci výkonu, skvělou konektivitu a díky plánované aktualizaci na Android 7.0 jde i o dobrou investici do budoucna. V dané cenové kategorii jde o horkého kanditáta ke koupi.

Plusy:

  • poměr cena/výbava
  • nádherný design + netradiční modrá varianta
  • Full HD displej s dobrý barevným podáním
  • chytré tlačítko se čtečkou prstů a programovatelnými funkcemi
  • USB-C
  • infračervený port pro ovládání televize a dalších zařízení
  • v budoucnu možnost aktualizace na Android 7.0

Minusy:

  • nemá bezdrátové nabíjení
  • skleněná záda jsou magnet na otisky prstů
  • neumí natáčet 4K videa
  • chybí FM rádio

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , , , , , , , , , Honor 7, Honor 8, Huawei Ascend Mate, Huawei Honor, Huawei Mate 8, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, LG G5, LG G5 SE, Samsung Galaxy,