Honor 8 Pro: povedený výlet mezi nejlepší [recenze]

  • Skvěle odladěný hardware i software
  • Spousta výkonu kdykoliv k dispozici
  • Nejdražší Honor všech dob, pořád ale s rozumnou cenovkou
Kapitoly článku

1. Design

Honor 8 Pro si bere něco málo ze spousty jiných modelů. Do těla srovnatelného s iPhonem 7 Plus se podařilo vtěsnat o něco větší displej, na většině produktových fotek najdete Honor v modré, která mu opravdu sekne (přestože to tentokrát pojal úplně jinak než loňský Honor 8) a nezapomnělo se na trend v podobě dvojice fotoaparátů ani na zaoblené sklo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modrá Honoru opravdu sekne

Pevná kovová unibody konstrukce objímá veškeré komponenty a volně přechází v na okrajích mírně zaoblené krycí sklo. Fotoaparáty na zádech nijak nevystupují, vevnitř byste našli akumulátor s dostatečnou kapacitou, přítomen je i konektor sluchátek a to vše v těle nepatrně menším, než má jablečná konkurence. Dlužno ovšem dodat, že na rozdíl od ní nemá Honor zvýšenou odolnost proti vodě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tenký, přesto má dostatečně velkou baterii, nechybí mi konektor sluchátek
a fotoaparát nevyčnívá nad úroveň zad

Na matném povrchu zad sice ulpívají otisky, nejsou ale ani zdaleka tak zřetelné, jako by tomu bylo v případě skla či jiného lesklého povrchu. Hardwarová tlačítka na pravém boku jsou přesně tam, kde je čekáte, mají zřetelné hmatové odlišení (vypínač má navíc jemné vroubky), jasný stisk a podávají přesnou zpětnou vazbu. Šuplíček na protějším boku je bohužel hybridní a pojme buď dvojici nanoSIM, nebo nanoSIM a paměťovku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítka i šuplíček najdete na obvyklých místech

Dalším rozložením se Honor už trochu odlišuje. Horní strana nese pouze infraport a jeden z mikrofonů, sluchátkový konektor se totiž přestěhoval na spodní stranu do levého rohu. V pravém najdete mřížku hlasitého reproduktoru a mezi nimi nabíjecí konektor USB-C.

Klepněte pro větší obrázek
Konektor sluchátek se přestěhoval na spodní stranu k USB-C

Čtečka otisků prstů je pro tuto značku tradičně umístěna na zádech. Mohla by být o kousek níž, zejména pro majitele menších dlaní a kratších prstů. Při jejím používání ale nehrozí, že byste si zašpinili blízkou dvojici čoček fotoaparátu, neboť se obě přestěhovaly do rohu. Nevystupují nad úroveň zad, telefon položený na stůl se tak nebude při psaní kymácet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvojitý fotoaparát a rychlá čtečka otisků prstů

Honor není nablýskaný švihák, který by poutal pozornost na míle daleko, určitou dávku stylu mu ale upřít nelze. Modré provedení mu vyloženě sedí a to jde cestou zcela opačnou než naleštěný Honor 8. Matné provedení déle a úspěšněji vzdoruje otiskům prstů, dobře sedne do ruky, má ale tendenci občas vyklouznout.

Klepněte pro větší obrázek
Nebýt brýlí cardboard, najdete v krabičce opravdu jen to nejnutnější

Balení telefonu obsahuje jen to nejnutnější, tedy dokumentaci, špendlík na šuplíček, nabíječku s 2A výstupem a USB-C kabel. A ještě dvě čočky. K čemu? V krabičce (vlastně jako její součást) totiž najdete i předpřipravený cardboard. Stačí zasunout čočky, posunout jednu přepážku, přiložit telefon, celé to zasunout zpět do spodní části krabičky a základní brýle na virtuální realitu jsou na světě.

2. Displej

U displeje se Honor odvážil do vod pro něj zatím neznámých. Úhlopříčka narostla na 5,7“ a s ní i rozlišení. Místo běžného full HD nabídne Honor 8 Pro 2 560 × 1 440 (QHD). IPS displej má velmi syté barvy s opravdu tmavou černou, chvíli budete možná váhat, jestli to není Amoled. Má široké pozorovací úhly, bezproblémovou čitelnost na slunci a nezapomnělo se ani na možnosti úpravy zobrazení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Okraje nad i pod displejem by mohly být menší

Z hlediska nastavení můžete počítat s obvyklými možnostmi, co telefony Honor/Huawei nabízí. Kromě filtru modrého světla lze upravit celkovou teplotu barev, a pokud byste měli problém s obsluhou displeje jednou rukou, tažením prstu přes tlačítka pod displejem (vlevo nebo vpravo) zmenšíte zobrazení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Filtr modrého světla • Nastavení teploty barev
Tlačítka pod displejem • Zmenšení zobrazení

Tlačítka pod displejem jsou řešena softwarově, přičemž vybíráte ze čtyř možných rozložení. U klasického (zleva Zpět, Domů, Poslední spuštěné aplikace) lze prohodit krajní tlačítka a obě varianty můžete doplnit o tlačítko stahující panel oznámení. Ten lze zobrazit i tažením prstu přes čtečku otisků prstů.

Reproduktor nad displejem doplňují senzory, čelní kamerka a notifikační dioda. Ta je malá, s přiměřeným svitem, zbytečně neoslňuje, není ale ani nevýrazně mdlá, že byste si jí na delší vzdálenost nevšimli. Prostě tak akorát. Ještě kdyby bylo možné nastavovat její chování jako třeba u telefonů Xiaomi, potom by se jí už nedalo vytknout vůbec nic.

3. Hardware

Osmijádrový Kirin 960 spolupracuje hned se šesti gigabajty paměti. Po zapnutí jsou volné necelé čtyři a paměť rozhodně nebude oblast, kde byste narazili na nedostatky. Obdobně tomu je i v případě úložiště. Z papírových 64 gigabajtů je volných 50,5, prvotní aktualizace všech aplikací si řekne o zhruba gigabajt a pro uživatele tak zbude necelých 50. Kdyby to náhodou nestačilo, můžete nasadit paměťovou kartu, pokud jste se ovšem nerozhodli využívat raději funkce dualsim.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť • Dostupné úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

Nedostatky v hardwarové výbavě budete hledat obtížně. LTE, 5GHz Wi-Fi, NFC, USB OTG, infraport, tohle všechno Honor má. Nabíjení a kabelové připojení obstarává modernější USB-C a připojíte i klasická sluchátka. Honor dokáže s vhodným kabelem (respektive redukcí) posloužit i v roli powerbanky. Pokud se rozhodnete osadit oba sloty kartami SIM, rychlá data můžete využívat na kterékoliv z nich. Obejít se budete muset jen bez zvýšené odolnosti, bezdrátového nabíjení a Bluetooth 5 (přítomen ve verzi 4.2).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Honor jako powerbanka • LTE na primární SIM • LTE na sekundární SIM

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 143 776
  • 3D: 53 520
  • UX: 43 857
  • CPU: 35 539
  • RAM: 10 860

Výkonově naddimenzovaný telefon se i při velmi náročném používání sotva zadýchá. Je jedno, jestli hrajete ty nejnáročnější hry, sledujete 4K video nebo masivně používáte multitasking, Honor pracuje bez znatelného zpomalení nebo zasekávání. Ruční ukončování aplikací použijete ve výjimečných případech a bude to většinou kvůli něčemu jinému, než by byl aktuální nedostatek výkonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů

Čtečka otisků prstů nijak nevybočuje z toho, na co jsme u telefonů Huawei a Honor zvyklí. Pracuje velmi rychle s naprostým minimem chybných čtení, po přiložení některého z až pěti uložených prstů zapíná displej a odemyká telefon ve zlomku sekundy. Bez ohledu na to, zda čtečku využíváte k zabezpečení, ji lze využít i k ovládání vybraných funkcí telefonu a to libovolným prstem.

AnTuTu Battery Test:

  • 9 531

Do tenkého těla se podařilo vtěsnat baterii s kapacitou 4 000 mAh. I při velmi intenzivním používání absolvuje Honor dlouhý den bez potřeby navštívit nabíječku. Při běžném využití se dostanete na dva dny (které uvádí i výrobce), tento interval bez přísunu energie však dává s menšími rezervami než třeba hardwarově podobný Huawei Mate 9. Více paměti a jemnější displej mají jednoduše o něco větší apetit. V úspornějším režimu pak nejsou ani tři dny nereálné. S dodávanou 2A nabíječkou Honor nabijete pod dvě hodiny,

4. Software

Android 7.0 nese grafickou nadstavbu EMUI 5.1. Systém je odladěný, bleskově reaguje na povely a ani po čase nemá tendenci se zpomalovat nebo snad vykazovat nějaké zamrzání, zasekávání apod. V telefonu nenajdete žádné zbytečné aplikace třetích stran, nepotřebný balast tak nemusíte ani odinstalovávat ani trpět (protože vám ho výrobce vnutil). V tomto směru zaslouží Honor pochvalu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o telefonu • Plocha • Hlavní nabídka • Nastavení hlavní nabídky

Po softwarové stránce telefon nijak nevybočuje z vyzkoušeného a ověřeného, co najdete i u jiných modelů Honor/Huawei. Pokud byste Honor srovnali s Huawei Mate 9, z hlediska softwaru jsou to stejné telefony. Možná byste při přímém porovnání našli drobné odlišnosti, uživatelský zážitek je ale zcela stejný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úprava plochy • Nastavení plochy • Číselník • Zprávy

Nemusíte se držet pro čínské telefony typického řešení, kdy jsou veškeré aplikace přímo na plochách, lze nastavit i klasiku s hlavní nabídkou. Plochy lze přidávat vlevo i vpravo, hlavní zvolit kteroukoliv a i případné cyklické procházení záleží jen na vás.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oznamovací panel • Přepínače • Nastavení přepínačů • Poslední spuštěné aplikace

Přehled naposledy spuštěných aplikací tvoří seznam za sebe poskládaných náhledů jako v případě čistého Androidu, přepínače bezdrátových modulů v oznamovacím panelu se zobrazí nejprve v jedné řadě a až druhým stažením je zobrazíte všechny. Přímo se k nim dostanete obvyklým gestem stažení dvěma prsty. Přepínačů je k dispozici 20, zobrazovat se mohou klidně i všechny (nebo jen výběr) a to ve vámi zvoleném pořadí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač • Svítilna • Diktafon • Ovládání televize

Při každodenním soužití se můžete spolehnout na užitečné funkce využívající senzory a čtečku – telefon může reagovat na nejrůznější pohyby, gesta na displeji nebo gesta na čtečce. Možnosti přizpůsobení jsou široké a hlavně můžete každičkou funkci zapnout či vypnout samostatně. Místo toho, aby se jediným nastavením plošně zapnulo ovládání pohybem, sami si můžete vybrat, které funkce jsou pro vás zajímavé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Užitečné funkce • Ovládání pohybem • Správce telefonu • Čištění pamětí

Aplikační výbava přímo od výrobce zahrnuje použitelné aplikace jako je kompas, zrcadlo, diktafon nebo svítilna a samozřejmě správce telefonu. V něm lze optimalizovat systém, odstranit nepotřebné soubory, spravovat oprávnění, upravit spotřebu nebo zamknout jednotlivé aplikace.

5. Fotoaparát

Ani prostředí fotoaparátu se neliší od jiných telefonů ze stejné stáje. U kraje najdete několik základních voleb, na protější straně spoušť, vstup do galerie a přepínač mezi focením a natáčením a z boků poté vytáhnete nabídku režimů a nastavení. Dvanáctimegapixelové snímky mají poměr stran 4:3, širokoúhlé jsou o čtvrtinu menší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Dvojice snímačů se při práci dobře doplňuje, jeden je monochramatický, druhý RGB a jejich výsledky jsou více než povedené. Snímky jsou ostré, s prokreslenými detaily, sytými a věrnými barvami, netrápí je přepaly ani šum. Svižnost a okamžité reakce prostředí systému se nikam nevytratily a můžete se na ně spolehnout i při focení a natáčení.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Další fotografie pořízené telefonem najdete ve Fotogalerii

V případě videa máte k dispozici kromě klasického full HD s 30 fps ještě full HD s 60 fps a tentokrát i 4K (30 fps). Videa ve full HD by mohla být ostřejší s více detaily, všechna (včetně 4K) jsou pak o něco světlejší než fotky. I s těmito připomínkami se ale jedná o nadprůměrné výsledky.

Ukázkové video (full HD, 30 fps):

Ukázkové video (full HD, 60 fps):

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Hodnocení: 90 %

Honor 8 Pro pořídíte za 16 tisíc korun. U této značky je to sice nejdražší model všech dob, ale taky s nejlepší výbavou a cenovka tak není nikterak přemrštěná. Dostanete spoustu výkonu, která bude převážnou většinu času v klidu odpočívat a čekat na svou příležitost, dobře zpracovanou pevnou konstrukci, pěkný displej, odladěný systém, bleskovou čtečku otisků prstů a solidní fotoaparát. Díky cenové politice výrobce vás navíc tohle všechno vyjde levněji, než kdyby na zádech telefonu svítilo logo Huawei.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon sice postrádá některé moderní funkce jako je zvýšená odolnost nebo bezdrátové nabíjení, je ale také podstatně levnější než ty nejnašlapanější smartphony. Velmi dobře zapadne do portfolia Huawei/Honor a bude zajímavou alternativou k modelu Mate 9. Pokud chcete velký displej a nižší Honory vám z nějakého důvodu nestačí, model 8 Pro vás určitě nezklame.

Verdikt: Nejlépe vybavený Honor je vyladěný telefon se spoustou výkonu, kvalitním fotoaparátem, dobrou výdrží a odladěným systémem, který drží svou cenovku na uzdě. Pokud hledáte špičkové parametry, nabídne Honor 8 Pro skvělý poměr cena/výkon.

Plusy:

  • Kvalitní zpracování
  • Extrémní výkon
  • Pěkný displej
  • Rychlá čtečka otisků prstů
  • Přiměřená cena
  • Odladěný systém
  • Solidní výdrž
  • Nadprůměrný fotoaparát
  • Cardboard v balení

Minusy:

  • Hybridní slot
  • Chybí zvýšená odolnost
  • Téměř nulové příslušenství
  • Absence bezdrátového nabíjení

Témata článku: Honor, , , , , , , , , , Honor 8 Pro, Extrémní výkon, Osmijádrový kirin, Oznamovací panel, Nastavení plochy, Sekundární SIM, Přiměřená cena, Moderní funkce, Konektor sluchátek, Rychlá čtečka, Zaoblené sklo, Odladěný systém, USB OTG, Uložený prst, Nejdražší model,