Honor Band 3: Podívali jsme se na zuby darovanému koni [recenze]

  • Honor Band 3 se chlubí voděodolností až do hloubky 50 m
  • Huawei TruSleep umožňuje náramku pokročilý monitoring spánku
  • Měřič srdečního tepu zvládne i kontinuální měření během celého dne
Kapitoly článku

1. Design a hardware

Na poli chytrých náramků za rozumnou cenu není po stránce designu příliš prostoru pro jakékoliv výstřelky či kvalitnější materiály. Vše je proto zaměřeno na funkčnost celku a to Honor Band 3 zcela splňuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá Honor Band 3 na ruce

Základem je odolný náramek z gumy, konkrétně z odolného termoplastického polyuretanu. Jeho povrch je mírně vroubkovaný, přičemž s ohledem na fakt, že výrobce při jeho propagaci mocně odkazuje na nadstandardní voděodolnost, je možné, že tyto vroubky mají symbolizovat proudění vody.

Upínání náramku je řešeno podobně jako u předchozích generací. To znamená, že ho na ruku připnete promáčknutím dvou plastových trnů skrze vytvořené dírky v odolné gumě. Jelikož se mi během testování náramek samovolně nerozpojil ani jednou, dovolím si tvrdit, že připínací mechanismus je zcela dostatečný a pevný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhledem k počtu dírek pro upevnění napasujete Honor Band 3 na každé (větší i menší) zápěstí

Plastová část náramku ukrývá veškerý hardware. Horní části vévodí OLED displej s 0,91palcovou úhlopříčkou a rozlišením 128 × 32 pixelů. Ovládá se přitom skrze jediné, senzorové, tlačítko. Na opačné straně je snadno rozpoznatelný měřič srdečního tepu s možností kontinuálního měření. Viditelné jsou zde i dva piny, které slouží k připojení speciální kolébky pro nabíjení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K nabíjení je nezbytná speciální kolébka a microUSB kabel.

Výpočetní výkon zajišťuje blíže nespecifikovaný procesor a 256kb RAM. Vnitřní úložiště činí 16 MB, což je dost na to, aby si náramek zapamatoval všechny údaje pro pozdější synchronizaci s telefonem. Baterie s kapacitou 100 mAh by pak měla obstarat až měsíční výdrž na jedno nabití. Realita je však trochu horší.

2. Funkce, baterie, aplikace

Základním účelem chytrého náramku je pro většinu jeho uživatelů statistika ušlých kroků, což Honor Band 3 samozřejmě zvládá. S ohledem na další zařízení, které jsem pro srovnání v době testování využíval (hodinky Garmin Fenix 3 a chytrý náramek Healbe GoBe 2), se však zdá, že Honor Band 3 počítá i menší otřesy, a ve výsledku tak za den dokáže napočítat zhruba o 1 tisíc kroků více (na 10 000 kroků) než ostatní jmenovaná zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Honor Band 3 zvládne i jednoduché notifikace. V nastavení Huawei Watch si můžete zvolit notifikace, které vám má náramek zobrazovat

Na základě vámi vložených dat (věk, výška, hmotnost) dokáže Honor Band 3 spočítat i spálené kalorie. Za účelem zjištění uvedených údajů přitom nemusíte hledat svůj telefon ke spárování. Stačí se podívat na displej, kde tyto informace snado zjistíte. Současně, po přidržení senzorového tlačítka, zobrazíte rychlý přehled počtu kroků, délky spánku, přibližné vzdálenosti, kterou jste ušli a samozřejmě počet spálených kalorií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V rámci aplikace Huawei Health zjistíte, kdy jste byli v daný den nejaktivnější, přičemž k dispozici jsou i dlouhodobější přehledy ušlých kroků

Když jsem již zmínil, že náramek v přehledu ukazuje i délku spánku, znamená to, že váš spánek dokáže i monitorovat. Huawei (Honor) se chlubí, že náramek Honor Band 3 dokáže mapovat váš spánek lépe než kdy dříve, a to i díky technologii Huawei TruSleep. Ta zvládá prostřednictvím pokročilých algoritmů zaznamenat dobu lehkého i hlubokého spánku (vč. REM spánku).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek'
V aplikaci můžete detailně prostudovat jednotlivé aspekty vašeho spánku včetně týdenní či měsíčních přehledů

Kvalitu a průběh spánku si však již na náramku neprohlédnete. K tomu již opravdu potřebujete chytrý telefon a aplikace Huawei Wear a Huawei Health. Skrze aplikaci Huawei Wear totiž probíhá pouze párování s náramkem a jeho bližší nastavení. Všechny statistiky zobrazuje až aplikace Huawei Health. Proč výrobce nemůže obě aplikace spojit do jedné, a zvýšit tak uživatelský komfort?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náramek disponuje vibračním budíkem včetně funkce tzv. chytrého buzení

Další významnou funkcí je měření srdečního tepu. V aplikaci Huawei Wear si můžete buď aktivovat kontinuální měření, které bude zaznamenávat vaši srdeční aktivitu v průběhu celého dne, nebo můžete srdeční frekvenci zjišťovat pouze nárazově dle vaší libosti. Stačí pár vteřin vydržet v klidu a na displeji náramku se vám zobrazí aktuální data.

Honor Band 3 dokáže sledovat dva typy sportovních aktivit, a to běh a plavání. Ačkoliv nemá ve své výbavě GPS, prostřednictvím spárování s telefonem dokáže při záznamu běhu využít tu GPS zabudovanou v telefonu, což výrazně upřesní zaznamenávanou sportovní aktivitu. Bez GPS telefonu se vzdálenost běhu odvíjí od počtu kroků, což snižuje přesnost takového cvičení. V rámci plavání změří Band 3 pouze dobu trvání a spálené kalorie. Na počet bazénu a podobné statistiky bohužel musíte zapomenout.

Na rozdíl od jiných náramků je však potřeba vždy aktivitu manuálně spustit, protože sám náramek počátek takové aktivity nepozná, což je trochu zklamání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A samozřejmě nechybí měření srdečního tepu. To ale zvládnete i bez aplikace.

Jednotlivé aktivity se synchronizují pouze do aplikace Huawei Health. Na spárování s fitness aplikacemi typu Endomondo, Runtastic, RunKeeper a podobně bohužel musíte zapomenout. Synchronizace je možná pouze se službou Google Fit, MyFitnessPal a UP by Jawbone. To alespoň znamená, že i v případě, že změníte telefon, o svá naměřená data nepřijdete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Huawei Health v sobě ukrývá i tréninkové plány, které vás připraví na půlmaraton či maraton

Honor se chlubí, že náramek Honor Band 3 zvládne na jedno nabití až jeden měsíc. Skutečnost je samozřejmě o poznání horší, což je částečně způsobeno i aktivním kontinuálním měřením srdeční aktivity. V takovém případě můžete očekávat, že do nabíječky budete muset náramek připojit zhruba jednou týdně, což je jistě i tak přijatelná hodnota.

3. Závěr: jako dárek dobré

Jak jsem uvedl již na začátku, nejčastěji se uživatelům dostane Honor Band 3 tak trochu mimoděk, a to když ho dostanou ke koupi Honoru 9. V takovém případě se jedná o vítaný doplněk, který vám poskytne přibližný obraz o vaší denní aktivitě včetně spánku. Na žádnou větší zdravotní analýzu to však není.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud však uvažujete o samostatné koupi tohoto náramku za cenu, která se nyní pohybuje okolo 1 700 Kč, doporučuji vsadit na levnější konkurenci (zejména Xiaomi Mi Band 2), když zde není žádný zvláštní důvod ke koupi konkrétně tohoto náramku. 

Plusy:

  • 0,91palcový displej nabízí rychlý přehled
  • senzorové tlačítko pro ovládání
  • voděodolný až do hloubky 50 m
  • senzor srdečního tepu
  • nabízí tréninkové plány pro půlmaraton či maraton

Minusy:

  • k prohlížení dat je třeba nainstalovat dvě různé aplikace
  • náramek sám nedokáže poznat počátek běhu nebo plavání

Témata článku: Honor, , , , , , , Zvláštní důvod, Mechanismus, Kontinuální měření, Jednotlivý aspekt, Speciální kolébka, Následující kapitola, Kalorie, Honor band, Komfort, Naměřené data, Celý den, Srdeční frekvence, Runtastic, Náraz, Bazén, Srdeční tep, Aplikace, Senzorové tlačítko,