HP iPaq 614 konečně oficiálně v ČR

Dělají dobré notebooky a velice slibné komunikátory, pro které získali slavné jméno iPaq. Dvě novinky HP přichází na náš trh.

Ve středu jsme se zúčastnili tiskové konference, kde byla vedle několika stolních počítačů a notebooků na český trh uvedena i nová kapesní zařízení. Už toto je samo o sobě pozitivní informace, protože ještě o několik měsíců zpátky se proslýchalo, že HP s touto drobnou technikou úplně skončí. Dnes už je situace kolem věhlasného jména iPaq o mnoho veselejší a plánují se další modely a celé řady. 

iPaqy rozeznáme po stovkách

V předchozím odstavci jsem záměrně použil obrat „kapesní zařízení“, protože vedle komunikátorů vyrábí HP i dnes už poměrně vzácné kapesní počítače bez GSM/3G komunikačního modulu. Portfolio pro Českou Republiku je jednoduché: jeden kapesák pro běžné smrtelníky, jeden pro korporátní klientelu. Zatímco iPaq 114 je kvalitně postavená klasika, nás jako technické nadšence zaujal model HP iPaq 214 Enterprise Handheld. Nejde zde pouze o jeho spektakulární čtyřpalcový displej o rozlišení VGA, ale zaujal nás i jeho výpočetní výkon. Ještě nikdy jsme neviděli běhat Windows Mobile takhle rychle… S trochou nadsázky by se dalo říct, že je této mašinky pro strohé firemní prostředí škoda. Jen si ji zkuste představit jako osobní videopřehrávač, navigaci, herní konzoli. Odvrácenou stranou mince jsou značné rozměry – na šířku má iPaq 214 tolik milimetrů, co těm nejmenším mobilům stačí na výšku a velkou vypovídací hodnotu má i následující srovnání velikostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ten menší pro veřejnost, ten větší pro profesionály. Závidíme jim
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sympatická je třeba taková drobnost, jako univerzální 3,5mm jack
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro CF karty umožní připojení široké palety příslušenství od televizních  tunerů po čtečky čárových kódů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Technické parametry obou PDA
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kompletní řada HP iPaq pro ČR, na druhém obrázku příslušenství a na třetím kompletní technická specifikace

Co do „kapesního použití“ by se mohlo zdát, že model 314/316 do řady iPaq snad ani patřit nemá, ale technický základ bude jistě blízký, takže vlastně proč ne? O této špičkové navigaci se nebudu příliš rozepisovat, zrovna tento týden ji dopodrobna otestovali kolegové ze webu Navigovat.cz. O provedení, bohatých funkcích, přepracované hlasové navigaci, nebo revolučním navigačním softwaru iGO 8 se 3D modely budov si můžete přečíst v článku HP iPaq 316: nejlepší displej a iGo 8 k tomu (megatest)

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
HP iPaq 316 v testu Navigovat.cz

Detaily 3D modelů, průjezd takovou mapou si v testu můžete prohlédnout na videu

Pokud se vydáme dále po schodech řady HP iPaq, přeskočíme čtvrtou stovku (pro co si ji asi HP schovává?) a narazíme na smartphone HP iPAQ 514 Voice Messenger. To je náš starý známý. Jeho recenzi si můžete přečíst zde a na Heurece se můžete pokochat jeho opravdu nízkými cenami v jednotlivých e-shopech.

IMG_4509.jpg IMG_4511.jpg IMG_4528.jpg IMG_4520.jpg 
Low-endový Windows Mobile smartphone v nás nechal ty nejlepší dojmy. Konkurenci porazil jak výbavou, tak i cenou

A jde do tuhého...

Teprve teď se dostáváme k tomu hlavnímu. Dnešní komunikátory postavené pro Windows Mobile jsou si podobné, jako vejce vejci, a tak je potřeba něčím zaujmout. Přesně to se HP podařilo s modelem iPaq 614 Bussines Navigator a jeho navigačním kolečkem Smart-Touch vestavěným do klávesnice. Výrobce tímto prvkem nahradil klasickou čtyřsměrovou hvězdici s potvrzovacím středem. Zájem se mu rozhodně vzbudit podařilo, ale stejně tak obavy potenciálních zákazníků o použitelnost tohoto řešení. První ohlasy majitelů naznačují, že práce se Smart-Touchem není ideální, ale dá se s ním naučit pracovat aniž by vás jakkoliv brzdil.

Klepněte pro větší obrázek 
Takhle pracuje Smart-Touch. Prostě jen prstem jezdíte po vyvýšeném obrysu kolečka a procházíte nabídky systému
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako na většině ostatních Windows Komunikátorů ani zde nechybí miniUSB

Pokud jste kliknuli na předchozí odkaz, už zřejmě víte, že se Bussines Navigator už prodává. Proč tedy ne u nás? Kvůli náladovému Googlu. iPaq je totiž v ostatních zemích standardně dodáván s předinstalovanou aplikací Google Maps (její blíže neurčenou verzí), ale z neznámých důvodů se české zastoupení HP s internetovým gigantem nedohodlo. Přitom u HP už měli vyrobené krabice i s logem dotyčné aplikace. To znamená zbytečné náklady a zpoždění o několik týdnů, ale máme i dobrou zprávu, možná už v průběhu příštího týdne by měl být iPaq 614 ve volném prodeji.

HP iPaq 614
iPaq 614 Komunikátor s Windows Mobile 6, dotykovým displejem a numerickou klávesnicí. Podporuje GPS, data přenáší přes EDGE, HSDPA nebo Wi-Fi a má třímegapixelový fotoaparát s autofocusem.rozměry a hmotnost: 117 × 60 × 18 mm, 145 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 256 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1590 mAh, procesor: 520 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.0 Professional
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video, autofocus, diodový blesk
85%
(16. místo z 814)
kataloginfo výrobce
cena: 10 923 Kč (Alza)

Druhým novým komunikátorem, který přijde na náš trh, je HP iPaq 914 Business Messenger. Ten bohužel na tiskové konferenci fyzicky nebyl, takže vám nemůžeme nabídnout „živé obrázky“, ale i zde je jedna pozitivní informace. Devět-čtrnáctka se u nás dostane na trh v květnu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Právě díky QWERTY dostala 914 přídomek Business Messenger, ale jinak je výbava stejná jako u 614 Business Navigatoru

Níže v boxíku ale můžete narazit na zásadní problém tohoto modelu, na jeho cenu. Kromě proporcí, typu klávesnice a natočení displeje jsou tyto přístroje prakticky stejné, mají stejné vnitřnosti. Ano, najde se několik rozdílů, výhod, ale i nevýhod a tím spíše nevidím důvod pro téměř dvojnásobnou cenu. V obou případech jsme brali ceny z jednoho obchodu a v obou případech se jedná o jakousi předobjednávku. Můžeme tedy doufat, že až se přístroje skutečně začnou prodávat, ceny se „usadí“.

HP iPaq 914
iPaq 914 HP iPaq 914 přináší mezi komunikátory úplně nový koncept - QWERTY klávesnice a horizontálně orientovaný dotykový displej. Navíc má vynikající výbavu čítající 520MHz procesor, 128 MB RAM, data HSDPA, 3MPx fotoaparát a GPS přijímač.rozměry a hmotnost: 113 × 64 × 16 mm, 146 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 320 × 240, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth, Wi-Fi
paměť: 256 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1840 mAh, procesor: 520 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.0 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2048 × 1536), video, autofocus
85%
(12. místo z 814)
katalog
cena: 19 396 Kč (Alza)

Těšíme se

Během příštích dní by měly první nové iPaqy najít své nové majitele a dostane se i na tradiční redakční test. Pokud vás nová „Há-Péčka“ zaujala, ptejte se, vynasnažíme se o nich zjistit co bude v našich silách.

Diskuze (37) Další článek: Recyklační akce: nový Sony Ericsson se slevou až 1 190 Kč

Témata článku: HP, HP iPaq 514, HP iPaq 914, HP iPAQ, Heureka, Kompletní řada, Technický základ, Čtrnáctka, První ohlas, Neznámý důvod