HP iPAQ 614: s vlnou na klávesnici (test)

Jeho přídomek Business Navigator vysvětluje mnohé. Jaké je jeho Smart touch wheel? Jak pokračuje sága slavné rodiny iPaq?
Kapitoly článku

Zvyklý na dotek

Nejzajímavějším a zároveň nejkontroverznějším prvkem iPAQu 614 je klávesnice a ovládání jako celek. Přístroj je vybaven rozměrnou numerickou klávesnicí, jež se skládá klasicky z dvanácti tlačítek. Ta jsou plastová, dostatečně velká a dobře oddělená. Mají dobrý zdvih i odezvu. Ve tmě svítí slabě modře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kolem numerického bloku je umístěno dalších deset funkčních tlačítek. Klasický hlavní ovládací prvek ale chybí. Nahradilo ho kruhové tlačítko s dotykovými senzory, které je umístěno uprostřed numerického bloku. Po několika dnech jsme mu docela přišli na chuť a musíme konstatovat, že se s ním nepracuje špatně. Ovšem to nic nemění na faktu, že klasické pětisměrné tlačítko nebo joystick jsou praktičtější, jednodušší, jistější.

Klepněte pro větší obrázek 
Smart touch wheel se dá používat, ale existují i jednodušší a účinnější řešení

Dominantou přední strany je displej. Jeho úhlopříčka měří 2,8 palce a dokáže zobrazit 65 tisíc barev při rozlišení 240 × 320 bodů. Škoda slabšího rozlišení, tento handicap však vyvažuje vysoká kvalita displeje. Má vysoký jas a je velmi dobře viditelný i na přímém slunci, proto se hodí na navigaci ve všech světelných podmínkách. Jas ale nereguluje světelný senzor, což je určitě škoda. Displej je dotykový; na podněty reaguje přesně, dotyková vrstva má ideální citlivost i odezvu. V tomto ohledu nemáme iPAQu 614 co vytknout.

Za každé situace

Jako každý správný komunikátor je iPAQ 614 připraven k operování ve všech běžných pásmech sítí GSM i UMTS. Z datových přenosů podporuje GPRS i EDGE, navíc přidává UMTS i HSDPA s maximální rychlostí stahování dat 7,2 Mbps. HSUPA pro rychlé posílání dat však už podporováno není. Na krátké vzdálenosti telefon komunikuje prostřednictvím Bluetooth 2.0 s A2DP a do sítě internet se připojíte i přes Wi-Fi.

HP iPAQ 614 je smartphone postavený na operačním systému Windows Mobile 6.0 ve verzi Professional. V jeho útrobách pracuje procesor Marvell PXA270 o frekvenci 520 MHz, jemuž sekunduje 256 MB flashROM a 128 MB RAM. Paměť je možné rozšířit kartami microSD.

Přídomek Business Navigator dává tušit, že iPAQ 614 má integrovaný přijímač satelitní navigace GPS. V balení jsme nedostali žádné mapové podklady, ovšem bez problémů spolupracuje se všemi běžnými navigačními softwary.

Známý systém

Všechny vlastnosti operačního systému Windows Mobile 6 Professional jsme dopodrobna probírali už mnohokrát, a proto se mu budeme věnovat jen v krátkosti a zaměříme se na speciální aplikace z produkce HP. Základ tvoří plugin obrazovky Dnes, kterým se dají ovládat bezdrátové sítě. Aplikace HP Shortcuts umožňuje s pomocí numerické klávesnice rychlé spouštění předvolených aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V podstatě základní systém od Microsoftu, v HP si přidali jen několik drobností

Podstatný je pokročilý prohlížeč obrázků HP Photosmart Mobile. Kromě prohlížení zvládá i základní editační úkony. Je výrazně rychlejší než program integrovaný přímo v systému. HP do telefonu nahrálo i aplikace pro pohodlné využívání služeb Google Search a Google Maps. Mapy od Googlu jsou šikovnou aplikací, ale pro přístroj, který má Navigator ve jméně bychom čekali více...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
I Google Maps vám najde cestu, ale bez datového připojení to nepůjde

Text je možno zadávat postupným psaním na numerické klávesnici, pomocí alfanumerické softwarové klávesnice zobrazované na dotykovém displeji nebo se slovníkem T9. Ten však podporuje jen některé západní jazyky.

Multimediální funkce zastupuje 3 Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním. I když jsme to od HP nečekali, svou kvalitou nás fotoaparát mile potěšil. Je vhodný na běžné informační focení a výborně poslouží například i při focení papírů a textu. S ubohostí svých předchůdců nemá nic společného.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Porstředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Masivní síla

HP iPAQ 614 Business Navigator je komunikátor stvořený pro podnikovou sféru, čemuž je přizpůsobený po fyzické i funkční stránce. V mohutném, velkém a pevném těle se ukrývá výborná výbava v čele s podporou všech běžných datových technologií, GPS, rychlým procesorem a 3 Mpx fotoaparátem. Nevýhodou je netradiční a nepříliš praktické ovládání pomocí dotekových senzorů a slabší QVGA rozlišení displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

HP iPAQ 614 je již na trhu a můžete ho koupit za cenu pod 11 tisíc korun. Dostupná je i verze bez fotoaparátu, která je o několik stovek levnější. Jeho největším konkurentem je Asus P750, jež je ale o několik tisíc dražší, nicméně nabízí VGA rozlišení displeje a méně kontroverzní ovládání.

Témata článku: HP, , Asus P750, Rychlé procházení, Nestandardní způsob, Vysoká kapacita, Dobrý zdvih, Vysoká kvalita, Shortcuts, Kupa, Praktické ovládání, Výborná výbava, HP iPAQ, Obrovská baterie, Test