HP iPaq h1940: malý kapesní počítač s Bluetooth (recenze)

Pokud chcete malý kapesní počítač na platformě Pocket PC a vyžadujete Bluetooth, pak může být vašim favoritem nový iPaq h1940. Než se pro něj rozhodnete, přečtěte si podrobnou recenzi.

Pod kapotou

Nyní se věnujme útrobám kapesního počítače. Pro motorizaci nového iPaqu nesáhl výrobce po americkém Intelu, ale po procesoru korejského Samsungu. Rezervovaný přístup k novým procesorům je jistě na místě: Intel má know-how z několikaleté evoluce procesorů pro kapesní počítače, Samsung se do této oblasti vrhá rovnou po hlavě. Jistým vodítkem kvality může být fakt, že si jej do svých kapesních počítačů nižší kategorie vybral nejvýznamnější výrobce. Nuže, jak novinka obstála v nelehkém konkurenčním boji?

Samsung: důvtip místo megahertzů

Označení nového procesoru si zapamatujete jen stěží: S3C2410. XScale a maximálně PXA255 od Intelu se pamatuje lépe. Samsung využívá architektury ARM, kompatibilita se stávajícími programy napsanými pro procesory Intel je tedy zajištěna, ale tvrdit, že je kompatibilita stoprocentní, by asi bylo pošetilé. Za dobu používání jsem ale nenarazil na problém a všechny mé oblíbené aplikace běží jako na procesorech XScale.


Se Samsungem pod kapotou

Frekvence procesoru je „pouhých“ 266 MHz. A proč ty uvozovky? Inu, procesor svým výkonem velmi mile překvapil. Pro testování výkonu jsem použil uznávaný SPB Benchmark a výsledky jsou vskutku zajímavé. Nesetkal jsem se s žádným problémem, mobilní surfování bylo plynulé i při poslechu empétrojek či přehrávání videa na pozadí. Procesor nelze „podtaktovat“, jako je tomu například u Asusu myPal A620 či nového Looxu. Tabulku s jednotlivými testy naleznete níže.

Recenzenti nových iPaqů výkon nového procesoru chválí a já se k nim připojuji. Často však bývá nový procesor označován za vyššího konzumenta energie. Nuže, proveďme testy:

HP iPaq 1940 Acer n10 Asus MyPal A620 FS Pocket Loox 610
 standardní používání   3:51 5:09  3:46   5:10
 Bluetooth  3:50  n/a  n/a  4:01
 Wi-Fi  n/a  n/a  n/a  3:31
 Bluetooth i Wi-Fi  n/a  n/a  n/a  3:24
Všechny testy byly provedeny se zapnutým podsvícením na nejvyšší úroveň

Bohužel to není dávno, co jsem přešel na novou metodiku měření výdrže akumulátorů, proto mohu objektivně srovnat zatím jen čtyři kapesní počítače. Subjektivní pocity z výdrže jsou nadprůměrné. Mobilním surfováním na internetu přes Bluetooth a s maximálním podsvícením jsem iPaq udolal zhruba za tří hodiny. Zdá se vám mé hodnocení vzhledem k výsledkům v tabulce nadsazené? iPAQ je malým kapesním počítačem a oproti svým sokům disponuje akumulátorem s kapacitou o 400 mAh (Asus) respektive 600 mAh (Loox) nižší. Zajímavý je rozdíl ve výdrži se zapnutým a vypnutým Bluetooth, činí totiž pouhou jednu minutu. Bluetooth čip má tedy zřejmě výborné řízení spotřeby.

 
Akumulátor není kompatibilní s baterií v modelu iPaq h1915

Paměť: běžný průměr

Vedle procesoru je důležitou vlastností každého kapesního počítače velikost operační paměti. iPaq h1940 lze z tohoto pohledu charakterizovat jako běžný průměr. Operační paměť má velikost 64 MB, uživatelsky přístupných je však jen zhruba 57 MB. Paměť typu NAND u modelu h1915 byla zdvojnásobena na 32 MB a vyměněna za standardní FLASH. Uživatel má k dispozici celých 13 megabajtů energeticky odolné schránky – tzv. iPaq File Store – pro zálohy důležitých dat a informací. Rozšíření paměťové kapacity není žádný problém, využít můžete buď karet Secure Digital nebo Multi Media Card.

 
64 MB je odpovídající kapacita operační paměti, připočíst však můžete ještě 13 MB ROM

Modrozubé zubení

Právě přítomnost Bluetooth od sebe výrazně odlišuje modely h1930 a h1940. Modrozub si na nás od iPaqu h5450 a h2210 nepřipravil nic nového. Opět nechybí výborný průvodce a manažer přímo od Widcommu, který vám „modrozubení“ usnadní a zpříjemní. Spárování s mobilním telefonem, počítačem či jiným PDA je hračkou. Pokud vám například zprovoznění synchronizace přes Bluetooth jako hračka nepřipadá (stejně jako zpočátku mně), doporučuji pozorně číst návod u jednotlivých kroků.

iPaq si bez problémů rozuměl jak s PC USB adaptérem, tak i s mobilním telefonem Ericsson T39m. Dosah iPaqu mě upevňuje v domněnce, že byl použit modul stejných kvalit jako u dražších modelů 2210 a 5450. Dosah je zhruba 10 metrů, přičemž nemohu zodpovědně říct, zdali jde o maximum iPaqu, Ericssonu T39m či USB adaptéru Acer. Síla spojení, kterou lze jednoduše sledovat v manažeru, není citlivá jen na vzdálenost, ale také na nasměrování obou zařízení.

 
Bluetooth Manager od Widcommu je uživatelsky velmi přívětivý


V další části recenze si povíme něco o displeji, dodávaném softwaru a dalších zajímavých funkcích.

Témata článku: HP, , , , , Ericsson T39m, Miska, PC USB, HP iPAQ, Nejvýznamnější výrobce, Bluetoot, Žluťas, Drahé zařízení, Krátké shrnutí, Pomalý procesor, Blue, BLU, MEMC, Počítač, Kapesní počítač, Frames Per Second, Bluetooth čip, Dostatečná paměť