HP iPAQ H5450: na nejvyšší vrchol

K radosti všech uživatelů nový vlastník Compaqu nezrušil vývoj produktové řady výborných kapesních počítačů iPAQ. Minulý týden jsme si představil kousek nejlevnější, než dozrál čas k pohledu na přístroj z opačné strany.

Odvěké pře mezi majiteli kapesních počítačů se vedou o fakt, který z používaných operačních systémů je ten nejlepší. Ortodoxní Palmisti nedají dopustit na své lehké krabičky s větší (jimi udávanou) životnost na baterie, uživatelé přístrojů s operačním systémem PocketPC zase vyzdvihují bezproblémovou kompatibilitu a nepopiratelné multimediální schopnosti. Ať již tak či onak, některý z iPAQů by chtěli bezesporu vlastnit členovou obou znepřátelených táborů.

Nově představený model H5450 přichází u procesorem XScale PXA250 taktovaným na téměř neuvěřitelných (samozřejmě ještě před několika lety) čtyři sta megahertz. Tento procesor při těchto rychlostech skutečně přináší úsporu elektrické energie, přestože se na některých místech internetu začaly objevovat informace opačné. Zde totiž záleží na operační systému, který na daném zařízení běží.

Se svými šedesáti čtyřmi megabajty operační paměti a celými čtyřiceti osmi megabajty přepisovatelné FLASH paměti představuje tento model skutečně špičku na současné trhu. Velké množství FLASH paměti totiž propůjčuje tomuto zařízení opravdu dlouhou morální životnost - je tak daleko lépe připraven na nové verze operačního systému. Operační paměť lze samozřejmě jednoduše rozšířit prostřednictvím SD/MMC paměťových karet.

O komunikaci s okolím se starají integrované karty podporující dvě rozdílné sítové technologie. Zatímco s mobilním telefon či stolním počítačem si můžete povídat prostřednictvím infračerveného nebo Bluetooth připojení, do domácí či firemní sítě se snadno připojíte prostřednictvím technologie WiFi, které postupem času má šanci vytlačit běžnou kabeláž.

Počítače iPAQ byly vždy známé velkým množstvím dodávaného softwaru - a nejinak je tomu i v tomto případě. Za všechny bych vyzvednul především Nevo Universal Remote, který dokáže váš iPAQ proměnit v univerzální infračervené dálkové ovládání s bohatými možnostmi ovládání - můžete tak například svoji televizi rozšířit o funkce, které jí jsou cizí - kupříkladu se můžete nechat budit patnáct let starou televizí Tesla: stačí jen naprogramovat iPAQ a nechat jej ležet tak, aby svým portem dokázal televizi v příslušnou dobu zapnout.

H5450 je však už poměrně "macek" - se svými 201 gramy je téměř o sto gramů těžší než low-endový model H1910. V každém případě však lze prohlásit, že nový model iPAQu se povedl - a konečně je zde nějaká konkurence kapesním počítačům od Toshiby, které snad jako jediné až doposud nabízely vestavěnou podporu pro WiFi sítě.

Diskuze (2) Další článek: Recenze GPRS modemu aneb na internet bez mobilu a přesto mobilně?

Témata článku: HP, , , , HP iPAQ, Nejvyšší vrchol, Vrchol