HP iPaq h6340 vs. T-Mobile MDA III: srovnání komunikátorů v praxi

Pokud vybíráte mezi komunikátory postavenými na operačním systému Windows Mobile, máte dnes dvě možnosti. Buď sáhnete k operátorům a k produktům T-Mobile MDA III či Eurotel DataPhone III, nebo zamíříte ke komunikátoru HP iPaq h6340. Obě tato zařízení jsme podrobili rozsáhlému praktickému srovnání.

Připojení k Internetu

Obě zařízení umožňují připojení k internetu přes Wi-Fi a GSM/GPRS.

iPaq

Nastavení proběhlo naprosto bezproblémově, po zvolení země a operátora (Eurotel) se telefon samočinně nastavil správným způsobem a nebylo nutno nic dalšího řešit.

Užitečná je aplikace iPaq Wireless, což je centrální bod, ze kterého lze velkými tlačítky – bez použití pera – zapínat jednotlivé způsoby komunikace (GSM, Wi-Fi, Bluetooth).

GPRS i Wi-Fi komunikace (s WEP zabezpečením i bez) je příjemně transparentní a stabilní, včetně takových aplikací jako je telefonování přes Skype při Wi-Fi připojení nebo poslouchání streamovaného rádia při připojení přes GPRS.

MDA III

O nepříliš vydařeném Wireless Manageru jsem se již zmiňoval. Zařízení by mělo automaticky detekovat, může-li se připojit přes Wi-Fi nebo ne, přednostně používat Wi-Fi a až v případě jeho nedostupnosti použít GPRS. V praxi se mi zákonitosti chování tohoto připojení nepodařilo odhalit.

Zařízení se občas tvrdošíjně připojovalo přes GPRS, i když bylo metr od antény přístupového bodu. Jindy zase lkalo, že nemá k dispozici Wi-Fi a odmítalo se připojit přes GPRS. Jako bonus MDA III čas od času zapomnělo uložený WEP klíč.

Situaci jsem vyřešil zavržením a vypnutím tohoto klenotu programátorského umu a vše nastavil napevno prostředky operačního systému.


Postřehy z každodenního používání

iPaq

Za výtečné považuji dodávané pouzdro na opasek (naležato). Sestává ze dvou kožených dílů, spojených gumovými pásky a magnetickým zapínáním. Obsahuje i dvě kapsičky na paměťové karty.

Pouzdro působí solidním dojmem a má pouze jednu nevýhodu, která souvisí s umístěním slotu pro paměťové karty na pravý bok přístroje. Při obvyklém nošení tato strana směřuje dolů. Pouzdro není uzavřené a přesně v místě slotu je volný prostor. Nevím, zda se jedná o záměr (pro případ karet s vyčnívající částí), leč rozhodně nejde o šťastné řešení. Kvůli němu se mi totiž podařilo v průběhu testování z přístroje vytratit půlgigabajtovou paměťovou kartu. Problém je možné vyřešit tím, že se anténa vpáčí mezi gumové pásky a zařízení se do pouzdra umístí obráceně. Toto řešení je však silně neoperativní a nepraktické.

MDA III

Dodávané pouzdro zřetelně působí dojmem, že je do počtu a v ceně. Neoslní ani materiálem (umělá kůže v kombinaci s plastovou tkaninou), ani provedením (lezou z něj nitě). Celkovou koncepcí je podobné pouzdru pro iPaq, ale části jsou spojeny pevnou kůží místo gumou, což na ovladatelnosti nepřidá. Rovněž magnetické zapínání sedí poněkud nepřesně.

Handsfree umožňuje regulaci hlasitosti a příjem hovoru tlačítkem. Je stereofonní, ale postrádá jakékoliv basy. Pro poslech MP3 se tedy nehodí, což zamrzí tím více, že konektor je proprietární, takže si nepomůžete připojením kvalitnějších sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek

Gumová krytka konektoru handsfree je dosti nepraktická, protože není vyrobena přesně a její umístění na místo tak, aby sedla, vyžaduje mnoho trpělivosti. Naopak potěší standardní umístění slotu SDIO na horní část přístroje – o druhou kartu jsem již nepřišel.

Na rozdíl od iPaqu se MDA III projevilo jako spolehlivý tahoun: za celých čtrnáct dní testu se ani v jednom případě samovolně nerestartovalo, ani záhadně nevytuhlo, což je výkon u HP iPaqu nevídaný (restartoval se samovolně co dva dny).


Rozhodnutí

Z klání mezi iPaqem h6340 od slovutného HP a tchajvanskou firmou HTC, která pro T-Mobile vyrobila MDA III, vyšlo v mém případě vítězně druhé zařízení.

HP iPaq je sice na pohled působivější, v reálném nasazení ale zklamal nespolehlivostí. Hodně viny padá na software, který dílem chybí (SIM Toolkit), dílem sice je, ale nevyniká stabilitou. HP zatím komunikátory nejdou – už od dob neblaze proslulého GSM/GPRS jacketu pro první iPaqy, tehdy ještě od Compaqu.

MDA III zaujme bohatou softwarovou výbavou a spolehlivostí. Zamrzí – dle mého subjektivního názoru – méně atraktivní design, z iPaqu by mu pomohly gumové proužky na bocích.

Témata článku: HP, , , , , , Eurotel Dataphone III, T-Mobile MDA III, MOBI, T Mobil, Mobil, Přídavná klávesnice, T - Mobil, Umělá kůže, Dodávané pouzdro, Mobil m, Umístěný slot, Zvukový systém, Osobní vkus, Základní práce, Minimální funkčnost, Vysunutá klávesnice, HP iPAQ, Praktický smysl, Podivné chování