HP iPaq h6340 vs. T-Mobile MDA III: srovnání komunikátorů v praxi

Pokud vybíráte mezi komunikátory postavenými na operačním systému Windows Mobile, máte dnes dvě možnosti. Buď sáhnete k operátorům a k produktům T-Mobile MDA III či Eurotel DataPhone III, nebo zamíříte ke komunikátoru HP iPaq h6340. Obě tato zařízení jsme podrobili rozsáhlému praktickému srovnání.
Důvodů, proč si někdo pořizuje místo běžného telefonu komunikátor, může být mnoho. Tato srovnávací recenze vychází z potřeby člověka, který pro svou práci potřebuje schopný mobilní telefon schopný úzce spolupracovat s kapesním počítačem – čemuž nejlépe vyhovují právě zařízení třídy MDA. Základní požadavky na zařízení vycházejí ze zkušeností správce rozsáhlého počítačového systému a serverů na platformě Windows:

  • Bezproblémová kompletní synchronizace s Outlookem. Jde zejména o kontakty včetně rozšiřujících informací a poznámek k jednotlivým jménům.
  • Schopnost základní práce dokumentů ve formátech Microsoft Office (čtení a jednoduchá editace).
  • Široké možnosti připojení k internetu. Správce by měl být schopen kdykoli v případě potřeby provést základní diagnostiku serverů a řešit havarijní stavy v terénu.
  • Praktická použitelnost v terénu: schopnost telefonovat a pracovat s kapesním počítačem v nouzových podmínkách mimo kancelář.
  • Spolehlivost: na zařízení musí být nutno se spolehnout.

Testovaná zařízení

Z dostupných platforem výše uvedeným podmínkám vyhovuje pouze Windows Mobile 2003 (Pocket PC). Na trhu jsou dvě aktuální zařízení kombinující plnohodnotné PDA s mobilním telefonem. Prvním je T-Mobile MDA III (alias Eurotel DataPhone III nebo XDA III), druhým je HP iPaq h6340.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Foto: Zdeněk Konstantin Kneibl, www.konstantin.cz

Z hlediska tabulkových technických údajů jsou obě zařízení srovnatelná:

Zařízení iPaq h6340 MDA III
operační systém 4.20.0.14133 (Microsoft Windows Mobile 2003 Phone Edition) 4.21.1088.14132 (Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition Phone Edition)
procesor TI OMAP 1510 Intel PXA263
paměť 64 (55) MB 128 (126) MB
paměť flash 20 MB 43 MB
rozlišení displeje 240 × 320 bodů 240 × 320 bodů
efektivní úhlopříčka 87 mm 88 mm
GSM QuadBand (850, 900, 1800, 1990 MHz) QuadBand (850, 900, 1800, 1990 MHz)
GPRS Class B 10, CS1-CS4 Class 10
Wi-Fi 802.11b 802.11b
Bluetooth ano ano
rozšiřující slot SDIO SDIO
klávesnice přídavná vestavěná
fotoaparát ne (u některých modelů 640 × 480) ano, 640 x 480
baterie LiPol, 1 800 mAh, výměnná LiIon, 1 490 mAh, výměnná
rozměry 119 × 75 × 19 mm
(bez antény a klávesnice)
125 × 72 × 19 mm
(170 mm s vytaženou klávesnicí)
hmotnost 190 g 210 g
dodávané příslušenství synchronizační kolébka synchronizační kolébka
  napájecí zdroj napájecí zdroj
  redukce pro napájení přímo ze zdroje redukce pro napájení přímo ze zdroje
  osobní handsfree (mono) osobní handsfree (stereo)
  redukce pro audio z 3,5 na 2,5 jack pouzdro na opasek
  přídavná klávesnice ochranná fólie na displej
  pouzdro na opasek náhradní stylus
  větší množství manuálů  
cena 17 655 Kč 18 899 Kč


První dojem: Vzhled

iPaq

Zařízení je klasicky hranatého designu, má stříbřitou barvu, jenom spodní část pod tlačítky je černá. Výtečný nápad jsou gumové proužky na bocích: iPaq díky nim nevyklouzne ani ze zpocené dlaně.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 

Přední strana obsahuje pětisměrný ovladač (svým pojetím spíše joystick) a čtyři malá tlačítka pro spouštění adresáře, příjem hovoru, odmítnutí hovoru a zprávy. Tato funkční tlačítka jsou podle mého názoru až příliš malá a nejsou nijak podsvícená. U horní hrany je trojice LED indikujících aktivitu GSM, Bluetooth a Wi-Fi, najdeme zde také zapínací tlačítko. Je zapuštěné, což prakticky vylučuje nechtěné zmáčknutí. Jeho dlouhým stiskem je možné zobrazit nabídku, ve které lze přepínat profily, vypínat podsvětlení a provádět podobné operativní úkony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na levé straně zařízení se nachází resetovací otvor, tlačítko hlasového záznamníku a pevně připojenou gumovou krytkou chráněný konektor na sluchátka. Kromě standardně dodávaného monofonního osobního handsfree je možné připojit i běžná stereo sluchátka. V takovém případě slyšíte telefonní hovor v nich, ale mluvit musíte samozřejmě do mikrofonu v iPaqu.

Horní část zařízení obsahuje infraport a masivní anténu. Zda je její přítomnost kladem či záporem je spíše věcí osobního vkusu. Mně osobně přijde praktická, protože na první nahmátnutí kdekoli v kapse poznám orientaci zařízení. Pravý horní roh obsahuje tradičně stylus; želbohu v klasickém iPaqovském stylu, tedy obyčejnou plastikovou tyčinku. Tím opovrženíhodnější je, že se stylus v balení nachází jenom jeden.

Pravá strana obsahuje tlačítka pro regulaci hlasitosti a SDIO slot, jehož umístění považuji za mimořádně nešťastné, jak podrobněji pojednám dále. Je zde také tlačítko standardně použité k vyvolání aplikace pro obsluhu bezdrátových zařízení.

Na spodní straně se nachází toliko synchronizační konektor, na zadní je baterie, vcelku nic zajímavého. Některé modely této řady jsou vybaveny digitálním fotoaparátem, recenzovaný kousek měl na místě objektivu pouze záslepku.

MDA III

Celkový vzhled MDA III je trochu „retro“ – zakulacené hrany, výrazný reproduktor, komplikovaně vypadající pětisměrný ovladač…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Na přední straně zaujme především velké množství tlačítek – je jich tam rovnou osm hlavní ovládací klávesa. V horní části jsou tlačítka pro spuštění kontaktů a kalendáře. Pod displejem čtyři pro menu Start, zprávy, Internet Explorer a OK. Vedle křížového ovladače jsou tlačítka pro příjem a odmítnutí hovoru. Jsou příjemně velká a jako jediná podsvícená. Obecně přítomnost většího množství tlačítek hodnotím kladně. Operační systém jim umožňuje přiřadit různé funkce a zpříjemňují ovládání.

Levá strana PDA obsahuje tlačítko pro ovládání digitálního fotoaparátu, posuvný ovladač regulace hlasitosti a tlačítko hlasového záznamníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Horní strana obsahuje konektor pro sluchátka. Zde MDA proti iPaqu ztrácí, protože konektor je vlastní provenience a není možné připojit standardní sluchátka. Rovněž gumová krytka, ač též pevně připojena k tělu, nebudí velkou důvěru. Dále pak vršek oplývá mírně asymetricky umístěným slotem SDIO, je zde také zapuštěné zapínací tlačítko. Jeho dlouhým stiskem se zapíná a vypíná podsvětlení. V rohu se skrývá stylus, elegantní kovový. V balení se nachází i jeden náhradní.


V následující kapitole zjistíte, co mají oba komunikátory po stránce vzhledu společného. Srovnáme také funkce pro telefonování a pro práci se zprávami

Témata článku: HP, , , , , , Eurotel Dataphone III, T-Mobile MDA III, Umístěný slot, T Mobil, Praktický smysl, Dodávané pouzdro, T - Mobil, Osobní vkus, Mobil, SIM Toolkit, HP iPAQ, Vysunutá klávesnice, Minimální funkčnost, Mobil m, Zvukový systém, MOBI, Umělá kůže, Podivné chování, Základní práce