HP iPaq rw6815: malý komunikátor pro velké nároky (test)

Komunikátor HP iPaq rw6815 si zamilujete pro jeho skvělé rozměry a sympatickou cenu. Nabídne operační systém Windows Mobile, kvalitní dotykový displej a multimediání výbavu. Ale ani chybám se výrobce nevyhnul.

Dva megapixely, co neostří

Zastánce fotoaparátu v mobilním telefonu potěší integrace dvoumegapixelového snímače, avšak s pevnou vzdáleností zaostření. Výrobce nezapomněl na vysoce svítivou diodu pro přisvětlení tmavých scén. Bohužel během testů si počasí naplánovalo požmourno, přičemž právě na počasí a množství světla je kvalita snímků přímo závislá. Fotografie mohou mít maximální rozlišení 1600 × 1200 bodů, fotit lze samozřejmě i na rozlišení nižší. Digitální zoom pak neprovádí přiblížení, ale pouze výřezy. Po maximálním přiblížení tedy získáte nepoužitelný obrázek s rozlišením pouhých 160 × 120 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní fotoaparátu

Rozhraní pro pořizování snímků je navrženo pro držení přístroje našíř. Jako spoušť lze využít tlačítko na pravé hraně nebo středové tlačítko ovladače. Důležité volby jsou zobrazeny přímo na displeji a lze je ovládat prstem, případně směrovými tlačítky. Při držení našíř dojde ve vertikálním směru ke změně přiblížení, v horizontálním ke korekci jasu. Pro další nastavení ale musíte do nabídky a zde se nevyhnete peru. V nabídce najdete všechny běžné i několik nadstandardních voleb: vyvážení bílé, barvy, tři stupně komprese, rozlišení, sytost barev a dokonce i automatické doostření.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení fotoaparátu jsou poměrně bohaté

Velmi zajímavou funkcí je pak automatické přiřazení GPS souřadnic do EXIF informací pořízeného snímku. iPaq nemá GPS přijímač integrovaný, musíte připojit externí. Vyhledání mého GPS přijímače proběhlo zcela bez problémů. Chcete-li si prohlížet fotografie z celého světa, zavítejte na stránku www.flicker.com/map.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kvalita fotografií se výrazně odvíjí od světelných podmínek. Slunce se ale schovalo za mraky a tak jsme z fotoaparátu nedostali maximum. I z těchto snímků lze ale pochválit poměrně slušnou ostrost, která se zhoršuje až v samotných rozích snímku. V interiérech pak dochází k výraznému zvýšení citlivosti a tím i zvýšení hladiny šumu. Mírnou výpomoc nabízí dvojice vysoce svítivých diod, které však fungují do vzdálenosti zhruba dvou metrů. Při focení si musíte zvyknout na poměrně výraznou prodlevu mezi stiskem spouště a pořízením snímku. Nic pro focení rychle se pohybujících objektů.

Softwarová výbava

Ve známé nabídce programů zaujme především HP Photosmart Mobile. Aplikace pro jednoduchou úpravu fotografií, jejich tisk či přiřazení zvukové poznámky. Umí zobrazit jednoduchý histogram, nenabízí však korekci jasu, kontrastu či změnu rozlišení snímku. Na aplikaci navazuje screensaver, který se spustí při napájení přístroje. S jednoduchými přechodovými animacemi zobrazuje zachycené fotografie a obrázky uložené v paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro úpravu fotek a automatické nastavení datových profilů

Nad rámec operačního systému vyčnívají aplikace Today panel Lite zobrazující několik ikon v nabídce Today, Auto Configurator pro nastavení datových služeb (včetně české republiky), Wi-Fi Utility a známý Self Test pro kontrolu funkcí přístroje. Spolu s iPaqem pak obdržíte v balení poukaz na výběr vlastního softwaru. Koupíte-li si iPaq v České republice oficiální cestou, získáte zdarma lokalizaci od společnosti Sunnysoft.

Příslušenství a výdrž

V krabici kromě komunikátoru najdete i nějaké to příslušenství. Určitě potěší ochranné pouzdro respektující například konektor pro připojení lehké hands-free sady. Pouzdro tvoří pevná textilie a uzavírá se magnetickým patentem. Výrobce velmi elegantně vyřešil nabíječku. Na adaptér lze nasadit různé typy koncovek pro různé zásuvky používané v jednotlivých zemích. Do adaptéru se pak připojuje klasickým USB konektorem synchronizační kabel. V kufru tak budete mít o jeden drát méně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství: ochranné pouzdro a lehká hands-free sada

iPaq disponuje akumulátorem typu Li-Ion s velmi slušnou kapacitou 1530 mAh. Při běžném využití, několika hovorech, textových zpráv a občasným krátkým využitím datových přenosů budete bez problémů nabíjet každý druhý večer. Hodláte-li ale využívat Wi-Fi nebo si přehrávat celovečerní film, smrští se výdrž na tři až pět hodin. Nabíjet lze samozřejmě i z USB během synchronizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie se může pochlubit nadstandardní kapacitou

Povedl se, ale s několika vroubky

iPaq rw6815 Personal Messenger se konkurence rozhodně bát nemusí. Na malé rozměry, slušný procesor a dobrou podporu bezdrátových technologií může nalákat nejednoho zájemce. A ten jeho koupí rozhodně chybu neudělá. iPaq ale mohl být ještě lepší. Nemluvím o absenci integrovaného GPS přijímače, FM rádia nebo modernější verze Wi-Fi a Bluetooth. iPaq ztrácí především při praktickém použití méně pohodlným ovládáním jednou rukou. Přitom jde o ty vlastnosti, které jsou již dávno úspěšně vyřešeny.

K recenzi zapůjčil Sunnysoft   

 • www.sunnysoft.cz
 • cena: 13 161 Kč 
 koupit můžete zde


V poslední kapitole si můžete prohlédnout všechny obrázky včetně těch, které se do recenze nevešly

Témata článku: HP, , HP iPaq hw6915, HP iPaq rw6815, Palm Treo 650, Palm Treo 680, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Komunikátor, Missing, Compacty, Celý film, Pro +, Speciální konektor, Nárok, Obyčejný displej, Rachot, Informační web, HP iPAQ, Hlavní vstup, Drobný detail, Test, Malý komunikátor, E-mailová komunikace, Přeprogramování