HP iPaq rx4240: PDA s jasnou vizí

Kapesní počítače ještě nevymřely a jejich cena padá dolů. Nový model HP je výkonný a praktický, stačí na práci i multimédia.
Kapitoly článku

Ochraňte displej!

Výrobce zvolil v případě displeje klasiku: aktivní TFT displej s úhlopříčkou 72 milimetrů a s podporou 65 tisíc barev. Rozlišení 240 x 320 bodů se dalo více než očekávat a v případě tohoto přístroje i postačuje. V ostatních kvalitativních parametrech nový iPaq chválím. Velmi široké rozmezí nastavení podsvícení oceňuji nejen za slunečných dnů, ale i za tmy při čtení e-knih nebo při automobilové navigaci. Jako slušnou hodnotím barevnou sytost a pozorovací úhly.

iPaq 15.jpg iPaq 14.jpg iPaq 17.jpg iPaq 18.jpg
Srovnání podsvícení displeje: zleva starší MDA Compact, iPaq rx4240 a největší iPaq rx5940

Odklon HP od ochranných pouzder k plastovým krytům displeje jsme mohli vypozorovat již dávno. Mnoho uživatelů si tento netradiční způsob ochrany displeje po prvních rozpacích oblíbilo. Plastový kryt totiž řešil otázku, kam s pouzdrem po vyjmutí kapesního počítače. Každopádně nemůže poskytnout takový stupeň ochrany při pádu, jako kvalitní kožené pouzdro.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Vyčerpávající nastavení podsvícení displeje

Plastový kryt zvolil výrobce i v případě novinky rx4240, ne však nejšťastnějším způsobem. Kryt lze totiž na kapesní počítač nacvaknout, nelze jej však vyklopit. K displeji se dostanete pouze po úplném sejmutí kouřově průhledného krytu, ten vám však zůstane v ruce. A opět jsme u problému, kam s ním. Pokud by měl Windows Mobile ovládání hardwarovými tlačítky dokonale vyřešeno, nespílal bych tolik. V tomto případě ovšem ochranný kryt pozbývá významu a koupě ochranného pouzdra bude rozumnější.

Operační systém a dodatečné aplikace

iPaq rx4240 běží pod dohledem operačního systému Windows Mobile 5 s aktualizačním balíčkem AKU 2,6. Nejedná se tedy o nejnovější verzi 3,2, která přináší opět některá vylepšení. Zároveň nevylučuji, že se novější verze AKU v prodejních kouscích objeví.

04.jpg 05.jpg 06.jpg
Obrazovka Today, nabídka Start a systémové parametry

Windows Mobile 5 přináší již v základu množství užitečných aplikací. Uživatelům těchto zařízení ponesu zřejmě dříví do lesa, začátečníkům aplikace v rychlosti zopakuji. Původním úkolem kapesních počítačů byl osobní časový management - funkce PIM. PDA tedy disponuje propracovaným kalendářem s upomínkami, úkolovníkem a správcem kontaktů. Dále nechybí poznámkový blok s možností ručního psaní poznámek a e-mailový klient, vše s podporou synchronizace s PC.

07.jpg 08.jpg 09.jpg
Funkce pro organizaci času: kalendář, úkoly a poznámky

Pokud pracujete s textovými či tabulkovými dokumenty, oceníte aplikace Word Mobile a Excel Mobile. Ty si ale neporadí se všemi komponentami dokumentů. Pro přehrávání presentací slouží aplikace PowerPoint Mobile, plnohodnotné internetové stránky pak můžete prohlížet Internet Explorerem. Pro většinu těchto aplikací platí, že svému účelu postačí, zároveň však lze najít vhodnou alternativu. Současná nabídka čítá tisíce často zcela volně dostupných programů nejrůznějšího zaměření.

10.jpg 11.jpg
Word a Excel v základní výbavě

HP nad rámec operačního systému přidalo zejména vylepšená rozhraní pro práci s bezdrátovými technologiemi, o těch v další kapitole. Aplikaci HP Photosmart Mobile nepovažuji za nadprůměrnou, spíše nahrazuje standardní aplikaci Pictures. Výrobce přidal také rozhraní Quick Launch pro rychlý přístup k nejčastěji využívaným aplikacím. Na úvodní obrazovce zase oceníte TodayPanel s přehledem kapacity paměti, stavu akumulátoru a nastavení podsvícení. Nic víc, nic méně. Osobně postrádám zejména aplikaci pro spouštění javových programů. Na stranu druhou, v balení najdete poukaz pro získání několika běžně placených aplikací zdarma dle vlastního výběru.

Hardware a výkon

HP určitě nešláplo špatně při volbě procesoru: Samsung S3C2442A na frekvenci 400 MHz podává slušný výkon a zbytečně nezdržuje při žádné činnosti. Bohužel, test zřejmě nejrozšířenějším programem SPB Benchmark neprošel korektně ani na několikerý pokus. Vyzkoušeli jsme tedy alespoň alternativní testovací programy běžně využívané ostatními recenzenty. Výsledky si tak můžete snadno porovnat. Oceňuji především poměrně silný grafický výkon, který však v případě her zůstane ve velké míře nevyužit, skrze chybějící kurzorová tlačítka.

  • VSBenchmark: 1066
  • GXmark: 1823
  • Dynamix 3D Benchmark: 74,44
  • TCMP:  137% (DivX 5.0, 500 x 276 bodů, bench datarate 1,3 Mbit/s, 25 fps, zvuk 128 kbit/s, mono, FS 48000 Hz)
  • Hra Red Sector 2112: 14-18 FPS (nejvyšší detaily, stíny zapnuté)

Procesor doplňuje dvojice pamětí RAM a ROM o papírové kapacitě 64/128 MB. V případě paměti RAM klesá reálná kapacita na hodnotu 54 MB, i tak jde o přijatelné číslo. Po soft-resetu, bez jakýchkoli doinstalovaných rezidentních aplikací, zbývá hezkých 40 MB. Vzpomínám na HTC P4350, který za stejné situace nabízel pouhopouhých 20 MB. 

12.jpg 13.jpg 14.jpg
Podrobné informace o stavu paměti

V případě paměti ROM nás HP opět postavilo před trošku misteriózní záhadu. Papíry hovoří o 128 MB, v přístroji zbývá pro uživatele necelých 94 MB. Konkurence v případě stejné kapacity ponechává uživateli sotva 50 MB. Myslím, že HP přidalo do svého zařízení speciální ROM paměť určenou výhradně pro operační systém.

Témata článku: HP, , HP iPaq rw6815, HTC P3300, HTC P4350, Palm Treo 680, T-Mobile MDA Compact, PDA, HP iPAQ, Nadprůměrná kapacita, Jasno, Vidlice, Moderní doba, Jas, Nejnovější standard, Milé překvapení, Signalizující stav, Secure Digital, Stupeň ochrany, Hlavní pozornost, Elektronická kniha