HP Pre3 a Veer: klasika a miniatura s duchem Palmu

HP mělo dnes velký den. Pre3 je zase o kus lepší, ale to pravé překvapení přinesl model Veer. Jde o miniaturní smartphone se systémem webOS.

Kromě velice zajímavého tabletu TouchPad dnes HP představilo také dvojici telefonů. Nástupce modelu Pre2 se nikoliv překvapivě jmenuje HP Pre3 a telefonní webOS-miniatura dostala jméno HP Veer. Pre se svou výbavou posunuje výše a bude fungovat jako webOS telefon pro náročné. Zároveň tak dělá prostor pro Veer, který naopak představuje minimalistickou variantu webOS. O modelu Pixi dnes nepadlo ani slovo, tato řada zřejmě končí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HP Pre3 a Veer

HP Pre3

Pre s trojkou za jménem je stále ten sympatický zakulacený oblázek. Rozměry se změnily jen nepatrně, zato úhlopříčka displeje poskočila z 3,1 palce na 3,58 palce. Rozlišení povyrostlo z původních 480 × 320 na mnohem sympatičtějších 800 × 480 pixelů. Fotoaparát je stále 5Mpx, ale nově umí pořídit 720p video a přibyla druhá kamerka pro videohovory. Oproti staršímu gigahertzovému TI OMAP si Pre3 polepšilo a dostalo nový procesor 1,4GHz Qualcomm Snapdragon. Pak je zde ještě několik drobností, jako větší baterka, nebo novější standardy Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Také třetí Pre má svou charakteristickou klávesnici. Američtí novináři si ji po prvních testech pochvalují.
Klepněte pro větší obrázek 
HP Pre3 umí téměř magickou funkci Touch-to-share, kterou jsem podrobněji popsal na konci článku o TouchPadu.

Klepněte pro větší obrázek 
Telefon pozná, když jej položíte na Touchstone a přepne se do tzv. Nightstand módu – na displeji se změní uživatelské prostředí, můžete si nadefinovat, jaké informace chcete mít stále na očích 

Pre3 se dostane k prvním zákazníkům v létě. O ceně se zatím nemluvilo, ale můžeme předpokládat, že bude stejná jako u předchozího modelu.

HP Veer

Veer je takové menší Pre. HP se chlubí, že je velký jako kreditní karta a tlustý jako balíček karet. Lépe se vejde do kapsy, ale má pochopitelně slabší výbavu. Telefon je skutečně drobný, o kompromisech ve výkonu a rychlosti se na firemních prezentacích nemluví, ale jistě zde nějaké budou. Procesor je Qualcomm MSM7230 běhající na 800 Mhz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Veer je takové miniaturní Pre. Vešla se i QWERTY klávesnice

Displej má úhlopříčku 2,6 palce a rozlišení 320 × 400 pixelů (tedy ještě méně, než původní Pre). Fotoaparát je podobně jako u Pre pětimegapixelový, ale chybí mu LED blesk a autofokus. Vnitřní paměť je 8 GB, uživateli je však dostupných jen asi 6,5 GB. Baterie má slabých 910 mAh, nabíjí se přes microUSB.

scr 2011_02_10 02_07_08.png
Jak velký/malý je Veer? Měří 55 × 84 × 15 mm, váží 103 gramů a na obrázku máte srovnání s HP Pre3
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Operační systém webOS je škálovatelný. V HP jej zvětšili pro tablet TouchPad, ale také zmenšili pro Veer. Tady je malé srovnání Pre3 vs. Veer
Diskuze (36) Další článek: Záznam tiskové konference HP (video)

Témata článku: HP, Palm, , HP Veer, Klasika, Mini +, Klasik, Min, Malé srovnání, Duch, Kreditní karta, Miniatura, Pře, Mini, Balíček karet