Hry pro kapesní počítače Psion, část III.

Dnes jsou v našem seriálu věnovaném hrám pro kapesní počítače Psion na řadě dvě opravdové lahůdky, které nesmíte minout, zvláště, pokud máte rádi strategické a taktické hry. Ano, řeč je o No Mans Land a SimCity.

V dnešním díle najdete sice jen dvě hry, ovšem jde o kousky, které považuji za to nejlepší, co bylo na Psiona uděláno, a to jak technicky, tak pokud jde o zábavu na dlouhé hodiny.

No Mans Land

Výborná strategická realtime hra ve stylu her Dune 2 nebo Warcraft. Nebudu zde nějak obšírně vysvětlovat základy hry, takže jen stručně. V demu máte na výběr ze čtyř scénářů, v každém máte jiný úkol; ten se dozvíte v briefingu před misí. Na začátku hry máte k dispozici základnu, v níž můžete stavět další budovy, případně raketové věže a hlídací věže. V továrně pak vyrábíte tanky, kterými bráníte základnu, objevujete další území a dobýváte nepřátelskou základnu.
Na mapě vidíte vždy jen území, která jste objevili (tj. projeli jste jimi tankem), a nepřátele vidíte jen tam, kde máte v dohledu hlídací věž, těžní věž nebo svoje jednotky. Peníze získáváte za těžbu oleje. Primárním úkolem mise je zničit nepřátelskou základnu; platí, že každá další mise je obsáhlejší a nepřítel má více jednotek.

No Mans Land je jedna z nejpovedenějších her na Psiony a také nejlépe propracovaná. Pokud si chcete šetřit baterie, vypněte si zvuky, které spotřebují více energie než podsvícení.

Bitevní plocha - ukázka základny hlídané tanky.

Na malé mapě si můžete lépe nastavit výřez, který chcete sledovat.

V továrně na budovy lze stavět raketové věže, hlídací věže, olejné věže apod.

Verze pro NetBook je samozřejmě barevná a využívá vëlkého displeje.

SimCity

Po No Mans Land nejlépe propracovaná hra na kapesní počítače Psion. Je přesným a velmi věrným obrazem své stolní verze na PC. Základem hry je stavba a rozvoj města, lákání nových obyvatel a uspokojování jejich potřeb. Peníze získáváte z placení daní spokojených obyvatel. Jsou-li obyvatelé s vámi spokojení, lákají do města nové obyvatele a platí více daní. Jsou-li nespokojeni, stěhují se pryč. Klidný chod města občas naruší nějaká katastrofa, která zničí silnice nebo domy; to všechno budete muset opravit, což stojí dost peněz.

Nenašel jsem nic, co by mi ve hře chybělo. Trošku nevýhodou je absence barev na malých Psionech, ale na to si časem zvyknete, a menší hrací plocha, ale i to se dá přejít. I přes tato drobná omezení se převod na Psiony povedl na jedničku s hvězdičkou, takže si s „malým“ SimCity užijete stejnou zábavu jako na stolním počítači. SimCity je ideální hrou na dlouhé zimní večery.

Kousek města po zemětřesení. Vše je poničeno.

Zde si nastavíte, jaký mají být daný rok daně a kolik budete platit policii, hasičům
a na správu komunikací.

Přehledná mapa města. Zobrazit si můžete míru kriminality, znečištění ovzduší
nebo třeba hustotu dopravy. Poznáte tak, kde je situace kritická a kde ok.

  • Hodnocení: *****
  • Typ: komerční
  • Cena: 59,95 USD
  • Download: nutno koupit
  • Domácí stránka: www.ateliersoftware.com
Váš názor Další článek: 4.2.2002 Kontaktování výherců Nokia Game proběhne tento týden

Témata článku: , , , , , , Pro +, Kapesní počítač, Počítač, Počítač Psion,