HTC 10: Vychytávky, které v tiskovce nebyly

Při premiéře to nebylo vidět, ale „10“ se vrací ke kořenům HTC. Tohle bude superphone pro technické fandy. Přečtěte si, co všechno umí.

HTC 10 je zde. Konkrétněji zde:

…je nástupcem řady One, ale jak jménem, tak designem nám HTC chce sdělit, že tohle je nová kapitola. Jaká „Desítka“ je? Naživo jsem ji ještě neviděl, ale pokud budu vycházet z tiskové zprávy a z dojmů zahraničních kolegů, tak je to klasický a solidní smartphone prostý jakýchkoliv divokých experimentů.

  • Sedmička (One M7) experimentovala s ultrapixely. Nepovedlo se.
  • Osmička experimentovala s dvojitou kamerou. Bylo to k něčemu dobré? Nemyslím.
  • Devítka se experimentů zbavila, ale byla drahá a své konkurenty ničím výrazně nepřevyšovala.

To je na krátkou historii smartphonů dlouhá éra, která zpřetrhala nejedno pouto mezi fanouškem značky a HTC. Takže proč by to teď mělo být jinak? Čím se Desítka liší?

  • Výkon
    Aktuální maximum. Ale tím už dneska nikoho neoslníte, stejný čipset může koupit kde kdo.
  • Design, materiály a kvalita zpracování
    Tady můžeme očekávat absolutní špičku. Modely M8 a M9 přivedly zpracování k dokonalosti a tomto ohledu na tom HTC bylo lépe než Apple. Takže jen doufám, že Tchajwanci tento standard udrží.
  • Jak chce HTC vyzrát na konkurenci? 
    Mám pocit, že si uvědomili jednu věc a vracejí se ke kořenům, kdy HTC byla značka technologických fandů. Pojďme si to vágní označení konkretizovat.

Obraz

HTC o Desítce tvrdí, že to bude nejlepší foto a videomobil na trhu. To je hodně odvážné prohlášení.

Klepněte pro větší obrázek

To samé tvrdí i prestižní fotoportál DxO Mark. Desítka v jejich hodnocení má 88 bodů. Stejně, jako Galaxy S7 Edge, o bod víc, než Glaxy S6 Edge Plus a Sony Xperia Z5. Jedním dechem ale musím dodat, že bych DxO bral s rezervou. Když za nejlepší fotomobil prohlásili Xperii Z5, tak jsme ji zkoušeli my v redakci a až tak moc nadšení jsme nebyli.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foťáky od HTC nikdy nepatřily k absolutní špičce, ale nezatracujme, počkejme si na přímé srovnání s těmi nejlepšími.

Displejem se kupodivu nikdo příliš nahlas nechlubí. Patrně je to tím, že na trhu není nic lepšího, než mají konkurenti. HTC si alespoň hraje s barevnými profily – můžete nastavit profil, který má být co nejblíže realitě, nebo vám to displej pořádně „osolí“ a dostanete jasnější a saturovanější barvy.

Audio

HTC 10 není první smartphone s Hi-Res audio, ale jeho podporu posouvá na vyšší level. Nebudu se probírat standardy, převodníky a frekvenčními rozsahy, ale „mělo by to hrát dobře“.

Z tiskové zprávy jsem nabyl dojmu, že rovnou v balení najdete Hi-Res sluchátka. Říkal jsem si: „Ok, tohle je způsob, jak opravdu dostat Hi-Res audio k lidem. Teď už bude chybět jen Hi-Res hudba, ale aspoň jsme o krok blíž.“ Pak se ale ukázalo, že sluchátka sice existují, ale nejsou v krabici. Na jednu stranu škoda, ale také jsem slyšel názor, že je to dobře, že by člověk automaticky platil za sluchátka, která by mu nemusela vyhovovat. Vyberte si.

Praktická drobnůstka: Přímo v roletě je rychlý přepínač mezi režimem stereo a divadlo. Poslouchat stereo přes prostorový zvuk Dolby audio je peklo a lézt pokaždé do nastavení také. Takhle snadno přepnete mezi filmem a hudbou a zpět.

Klepněte pro větší obrázek

Ani tím Hi-Res audio nekončí, protože Desítka jej mí i na vstupu. Resp. jeho mikrofony umí nahrávat do Hi-Res. Nedělám si iluze, že byste z kapesního zařízení dostali studiovou kvalitu, ale k Hi-Res se nepřímo váže i vyšší frekvenční rozsah, což se v praxi mimo jiné projeví tak, že můžete vzít Desítku na koncert a kromě obrazu nenatočíte přebuzené chrčení, jako s drtivou většinou současných mobilů. Natočíte hudbu. Ale opět – počkejme si na praxi.

Další technologické libůstky

HTC 10 podporuje AptX kodek. Asi to není to marketingově nejvěrnější téma, ale v praxi to znamená, že tenhle telefon umí přes Bluetooth streamovat hudbu v CD kvalitě, což není samozřejmost.

HTC 10 je první telefon, který podporuje Apple AirPlay (kromě iPhonů, pochopitelně). Ano, HTC je první, kdo šel za Timem Cookem a domluvil se s ním na licenčních poplatcích za tuhle technologii. Že by chtělo HTC lidem z Apple-ekosystému usnadnit přechod na Android? Tak či onak: palec nahoru!

Klepněte pro větší obrázek
Jen náhoda? Den po premiéře HTC 10 dorazila na HTC A9 aktualizace služby HTC Connect. Novinkou mají být nové audio protokoly. Že by i ostatní modely dostaly AirPlay? Bohužel to momentálně nemáme na čem vyzkoušet.

Ve specifikacích mě zaujala položka „Google Cast“. Co do spojení smartphonů a televizí (potažmo audio zařízení) považuji Google Chromecast za to nejlepší a nejsnáze použitelné, co existuje. Podpora Google Cast mi ale nedávala příliš smysl, vždyť „castovat“ umí každý Android, stačí nainstalovat aplikaci.

HTC 10
rozměry a hmotnost: 146 × 72 × 9,0 mm, 161 g
displej: 5,2", kapacitní S-LCD, 1 440 × 2 560, 565 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (450|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 820 (4× Kryo, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 6 (Marshmallow)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Takže jsem se zeptal v HTC a Desítka opravdu má něco navíc. Standard Google Cast je integrovaný přímo v systému a „castovat“ můžete prostředí telefonu, nebo z aplikací, které Google Cast nepodporují.

A ještě poznámka. Google Cast prý už je součástí HTC Connect delší dobu. Přiznám se, že jsem to nevěděl. Takže jestli máte doma HTC One M8 nebo M9 (a možná i některé další), zkuste od spodního okraje displeje potáhnout třemi prsty. Měla by na vás vyskočit nabídka, která bude obsahovat i v síti dostupné Chromecasty…

A bonus na závěr: HTC 10 splňuje standard IP53, tzn. je částečně odolný proti prachu a odolný proti vodní tříšti. Proti vodotěsné Galaxy S7 nic moc, ale aspoň něco...

Diskuze (30) Další článek: USB-C bude bezpečnější (a dražší). Zařízení se budou certifikovat

Témata článku: HTC, , , HTC 10, HTC 10 Evo, HTC 10 Lifestyle, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Dual, Kter, Odvážné prohlášení, DxO Mark, Nová kapitola, Google Chrome, Dolby Audio, Stejný čipset, Divadlo, Devítka