HTC 8X: vydařená premiéra [recenze]

První zástupce nové generace operačního systému od Microsoftu u nás. Model, který připraví půdu nebo vykope hrob Lumiím od Nokie.
Kapitoly článku

Paměti málo, výkonu dostatek, výdrže akorát

HTC 8X má dále nerozšířitelnou vnitřní paměť o velikosti 16 GB. Je to škoda, vlajková loď by mohla (a asi i měla) mít paměti více. Po prvním zapnutí telefonu vám totiž zůstane jen okolo 12 GB volných, a to už je opravdu málo. Nepotřebuji mít v telefonu všechno, ale pokud často fotím, natáčím FullHD video a poslouchám hodně muziky, na týdenní dovolenou mi to prostě bez notebooku stačit nebude. Doinstalujete-li pár aplikací, dáte synchronizovat e-maily, budete mít v telefonu uloženy prezentace a další Office soubory, brzy bohužel narazíte na strop.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místa je v takovémto top smartphonu opravdu poskrovnu. Někomu ale stačit může

Co se výkonu týče, zde nemá HTC 8X žádný problém. Ostatně, neměly ho ani WP telefony první generace, a to měly poloviční hardwarové parametry. Uvnitř telefonu najdeme dvoujádrový Qualcomm S4 procesor s taktem 1,5 Ghz na každém z jader, grafiku Adreno 225 a 1 GB operační paměti. Pro nenasytné Androidy možná hranice absolutní plynulosti prostředí, pro Windows Phone 8 královsky velký výkon. Jediným zpomalením, kterého se dočkáte, tak zůstávají aplikace třetích stran. I ty se však spouštějí oproti předchzozí verzi systému výrazně rychleji, po optimalizaci pro WP8 pak bleskově.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky v bezplatném benchmarku WP Bench Free

Bohužel se u testovaného HTC 8X projevil nováčkovský neduh. Abych pravdu řekl, nevím, komu to přičíst na vrub, ale od třetího týdne testování se telefon začal samovolně restartovat. Někdy to bylo třikrát za den, někdy jednou, někdy třeba ob den. Prošel jsem schválně mnohé zahraniční servery a zjistil, že i v zahraničí se to zhruba 10-15 % uživatelů děje. Nejen na tomto HTC, ale i na Lumii 920. To indikuje, že by se mohlo jednat o chybu systémovou. Někteří však tvrdí, že to mají na svědomí aplikace (Skype nebo Facebook) či dokonce NFC anténa, která se občas zblázní. Sám jsem však tyto aplikace měl nainstalované dříve, a i NFC testoval dříve, než se to začalo dít, tak nevím. Každopádně, dobrá zpráva je, že Microsoft už tyto podněty prošetřuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I při náročném používání baterie telefonu vydrží minimálně do večera

Výdrž HTC 8X bych popsal jako klasickou. Při mém používaní znamenajícím hodinu hudby denně, neustálou synchronizaci e-mailu a widgetu počasí, stavu online v chatu, IM klientech i na Skypu, zapnutých notifikacích, dvacítce minut her, desítce SMS a 30 minutách hovoru, občasné návštěve Storu, pořízení pár fotografií a videa, 30 minutách internetu a chvilce navigace nebo geocachingu jsem se dostal na 20-24 hodin čistého provozu. To je na baterii o kapacitě 1800 mAh odpovídající hodnota. Omezíte-li svoji internetovou aktivitu, dostanete se na slabé dva dny používání a jako telefon jen na SMS, hovory přes 3G a vyřizování e-mailů dosáhnete na necelé tři.

Klasické WP8 s přídavky od HTC

Nejobsáhlejší částí recenze všech telefonů je popis prostředí a jednotlivých systémových aplikací. U Windows Phone telefonů se ale budeme i v budoucnosti vydávat opačnou cestou. Popisovat budeme jen a pouze ty věci, jež ten který výrobce do telefonu přidal, zatímco standardní funkce systému najdete v obsáhlé recenzi systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny bonusové aplikace můžete po odinstalaci kdykoliv instalovat zpět ze Storu

U tchajwanského HTC nebude tato kapitola moc obsáhlá, protože na rozdíl od Nokie je zde úprav jenom pár. Hlavní úpravou je přidání celého HTC hubu, který vám na dlaždici zobrazí Datum, čas a počasí ve vaší lokalitě. Po jeho otevření se dostanete na podrodbý výpis počasí v destinacích, které si nastavíte. Na druhé kartě můžete sledovat vývoj akcií a na třetí se můžete přihlásit k odběru zpráv. Celá tato aplikace také dokáže měnit vaši zamykací obrazovku a promítnout na ni grafickou předpověď počasí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace převod jednotek jakoby vůbec do Windows Phone nepatřila, grafika připomíná trochu jinou platformu...

Dalším zásahem do systému ze strany HTC je položka HTC Apps v obchodu Store. Ta však neobsahuje nic, co by už nebylo předinstalováno v telefonu. Ve Storu nebo v telefonu tedy najdete jednoduchou aplikaci na převod jednotek, aplikaci Světlo pro využití LED diody ve třech stupních intenzity, mrvítko na fotografie s přednastavenými filtry a aplikaci pro korektní nastavení připojení k datovému provozu u vašeho operátora. Toť vše, nic víc, nic extra. Aplikace na převod jednotek je navíc otřesně zpracovaná a vůbec nezapadá do grafické koncepce systému Windows Phone.

Témata článku: HTC, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, HTC Windows Phone 8X, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Sony Xperia T, Malá hloubka, Velký výkon, Noční snímek, Výrazný šum, Pře, Premier, Obchod store, Vajíčko, Nízká hlasitost