HTC Desire 500: barevný i konzervativní [recenze]

Desire 500, přímý potomek legendárního HTC Desire. Jak si stál v redakčních testech, jak se nám líbil a stojí za úvahu v případě koupě?
Kapitoly článku

Výkon: co se skrývá pod čtyřjádrovou pokličkou

Někteří z vás možná hned v úvodu znejistěli při zmínce o dýchavičnosti celého systému. Nelze říci, že by se to projevovalo neustále, pouze občasně telefon jaksi mírně řečeno nestíhá. Bohužel pro koncového uživatele se tak děje kupříkladu u zadávání textu na klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výkonově na tom není pětistovka zase tak špatně, na současnou špičku ale samozřejmě nedosahuje

Těžko říci, jestli za celou věcí vězí nekvalitní odladění systému ze strany výrobce, jeho „nenažranost“, nebo na první pohled dostatečné hardwarové parametry. Jinak ale telefon reaguje příkladně svižně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě pro doplnění výsledky Nena Mark testů

Krom subjektivní části věci jsem se ale samozřejmě pustil do standardní redakční sestavy výkonnostních testů. Jejich výsledky dokládají přiložené snímky.

Výdrž: téměř dva dny

Použitá baterie nepředurčuje Desire 500 k trhání rekordů ve výdrži, nicméně i přesto dokáže potěšit. Šetřivé uživatele bez nutnosti být neustále online telefon odvděčí bezmála týdenní výdrží na jedno nabití, aktivní hráči naopak telefon vyšťaví za několik málo hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon umí být na příjmu týden, ale i několik málo hodin, záleží na použití

Střední proud uživatelů, tedy asi nejhojnější skupina, se může těšit na výdrž v horizontu jednoho a půl až dvou dnů. Je to málo, nebo moc? Nechám na zhodnocení každého z vás.

Fotoaparát: příjemné překvapení

Jestli mě na testovaném kousku něco mile překvapilo, tak to byl právě integrovaný fotoaparát. Nejenom že jsou momentky použitelné, ony jsou dokonce kvalitní (na rozdíl od momentek ze starších modelů HTC). Jak již zaznělo, v telefonu je osazen zadní 8Mpx snímač s možností natáčení HD videa, kterému sekunduje přední 1,6Mpix bratříček pro u nás nikterak populární videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací momentky z Desiru 500 a náhled na možnosti aplikace fotoaparátu

Příslušná aplikace nabízí velké množství možností pro úpravy výsledného snímku, ze kterých bude leckterý amatérský fotograf nadšen. Fotografie lze pořizovat podobně jako u ostatních stájových kolegů ve velmi rychlém sledu, resp. takřka okamžitě za sebou, přičemž následně lze z přehršle vyfoceného vybrat právě tu vašemu srdci nejmilejší (a ostatní hromadně smazat). Přítomny jsou samozřejmě také všechny moderní režimy jako HDR, panorama, atp.

Krom momentek bohužel nelze pochválit natáčené video, které rozhodně nepatří k tomu lepšímu z dnešních chytrých telefonů.

Závěr: nebude to mít snadné

Desire 500 je telefon aktuální střední třídy s cenou na hranici 6 000 Kč (v době vydání této recenze). Za tyto peníze uživatel dostane kvalitní telefon povedené, čisté konstrukce, bez zbytečných výstřelků a nedodělků. Jednoznačně lze pochválit integrovaný snímač (fotoaparát), který pořizuje nadprůměrné fotografie. Hodnocení prostředí Sense 5.0 od HTC bude subjektivní záležitostí. Někomu může překážet, jiný se do něho zamiluje. Osobně nesdílím přehnané nadšení, ale na druhou stranu mi ani při delším používání nevadilo. Pravdou ovšem je, že zarytí uživatelé Androidu si chtě nechtě budou muset chvíli zvykat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stojí Desire 500 za koupi v kategorii středně výkonných telefonů? Minimálně by měl být na seznamu kandidátů neměl chybět

Za zmínku také stojí fakt, že Desire 500 existuje také v Dual SIM variantě. Oba telefony jsou jinak naprosto totožné (vyjma přítomnosti NFC u Dual SIM varianty), takže pokud pokukujete po něčem podobném, možná bude Desire právě pro vás tím pravým. Není ale všechno zlato co se třpytí, několik mušek telefonu vytknout musíme. Předně je to občasná dýchavičnost systému, dále nesmyslná redukce ovládacích senzorových kláves a v neposlední řadě chybějící NFC u jednosimkové varianty telefonu. Rovněž chybějící magnetický senzor pro použití telefonu jako kompasu nelze opomenout, stejně tak někomu bude vadit nutnost použití microSIM karty. Desire 500 je tedy podle všeho telefon, který rozhodně není bez kompromisů a bude jen na potenciálním kupci, zda-li mu jeho nešvary odpustí.

Témata článku: HTC, , , , , , HTC Desire, HTC Desire 500, HTC Desire 500 Dual SIM, HTC Desire 601, HTC Desire X, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One X, HTC One X+, Kvalitní podání, Celý bok, Magnetic senzor, Atraktivní vzhled, Integrovaný fotoaparát, Bratříček, Děs,