HTC Desire 820: krok dobrým směrem [recenze]

Solidně vybavené HTC s velkým displejem a sebevědomou cenovkou – má se konkurence začít obávat?
Kapitoly článku

Aplikace

V hlavní nabídce najdete hned několik aplikací, bez kterých by se někteří uživatelé obešli (FacebookSkype apod.), HTC bohužel neumožňuje jejich odinstalování. Kromě nezbytné sestavy aplikací od Googlu je k dispozici základní Správce souborů, obdobnou práci zastane i kancelářský balík Polaris Office. Ten umí dokumenty nejen prohlížet, ale i upravovat a vytvářet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce souborů • Polaris Office jako souborový manažer • Polaris Office jako kancelářský balík

Příjemným překvapením je bonusový prostor na Disku Google o velikosti 100 GB na dva roky. Zajímavou aplikací je Power To Give, ve které poskytnete část výpočetního výkonu svého zařízení k výpočtům na nejrůznějších projektech. Aplikace Klikyháky plní roli poznámek, které můžete realizovat textově, graficky, nahrát nebo vyfotit, případně použít kombinaci výše uvedeného. Na úkoly je k dispozici stejnojmenná aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bonusové úložiště na Disku Google • Výběr projektů v Power To Give • Poznámkovník Klikyháky • Úkoly

Z praktičtějších aplikací stojí za zmínku jednoduchý přehled vývoje akciového trhu (aplikace Akcie), aplikace Světlo, která promění blesk ve svítilnu se třemi úrovněmi intenzity a aplikace Car. Ta je určena pro řidiče – po spuštění zobrazí nejpoužívanější funkce (telefon, hudba, navigace), zvětší ikony a dobře funguje v režimu na výšku i na šířku. To podstatné má řidič hned po ruce, nemusí nic hledat hluboko v nabídkách. Aplikace lze do prostředí přidávat a vytvořit si tak do auta vlastní jednoduchý launcher.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehled vývoje akcií • Aplikace Světlo • Prostředí aplikace Car

Multimédia

V rámci své třídy je Desire 820 připraven na multimédia perfektně. Díky dostatečnému výkonu si zahrajete náročné hry a přehrajete i videa ve full HD. Veškeré dění budete sledovat na velkém displeji s věrnými barvami a širokými pozorovacími úhly. Hlavním lákadlem pak zůstává dvojice stereo reproduktorů, která bude konkurenci mimo vlastní stáj hledat možná u některých Xperií, u většiny protivníků se budete muset spokojit pouze s jediným reproduktorem mnohem horší kvality.

Multimediální obsah snadno uložíte na paměťovou kartu, kterou telefon podporuje až do velikosti 128 GB. Na hudbu je připravena kromě Hudby Play i aplikace Hudba, v případě videa pak můžete použít přehrávač v rámci Galerie. Ten si bohužel neporadí s externími titulky, s tímto požadavkem budete muset sáhnout po některém z přehrávačů z nabídky Google Play. Pokud vás omrzí streamovaný obsah i ten uložený na kartě, je k dispozici ještě klasické FM rádio s podporou RDS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač • Rádio s RDS • Přehrávač videa

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je jednoduché, rychle se v něm zorientujete. Na pravé straně je k dispozici rychlá zkratka do galerie a pod ní dvojice spouští (fotoaparát/kamera). Levý horní roh je vyhrazen nastavení blesku, nejpoužívanější nastavení pak najdete pod ikonou tří teček vlevo dole. V rámci nabídky, kterou zobrazí, najdete i pokročilejší nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Výběr z uložených profilů
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní nastavení • Pokročilé nastavení

Hodně zajímavou funkcí je možnost uložit si vlastní nastavení fotoaparátu. V různých situacích nemusíte složitě upravovat hned několik parametrů, stačí si předem uložit několik vyzkoušených nastavení a z nich poté vybírat klepnutím na tlačítko pod spouštěmi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Fotografie mají věrné a syté barvy, většinou netrpí přepaly. Mohly by být ostřejší, hlavně by však měly mít lépe prokreslené detaily. S horšícími se světelnými podmínkami razantně přibývá i šum. Video je na tom o něco hůře než fotky. Barvy nejsou tak syté, nejvíce se však u videa projevují problémy s ostrostí a detaily.

Ukázkové video ve full HD:

Závěr

Desire 820 zanechal velmi dobrý dojem. Pokud na něm najdete nějaké mouchy, budou to vesměs spíše drobnosti. HTC se podařilo namíchat povedený mix parametrů, které jako celek dobře fungují. Pěkný velký displej, dostatek výkonu i paměti, skvělý zvuk, podpora paměťovek a moderních technologií, nad čímž pracuje Android 4.4.4 s odladěnou nadstavbou. Vše je navíc zabaleno do ne zcela tuctového obalu, který by mohl zaujmout zejména mladší generaci.

Chyby? Fotoaparát a zejména natáčení videa by mohlo být lepší. Leckomu nemusí vonět pouhé HD na tak velké úhlopříčce, přestože si na nějakou zubatost opravdu nelze stěžovat. Škoda, že se k nám nedostane i dualsim varianta, která by byla pro mnohé zákazníky atraktivnější. S častějším, zejména multimediálním využíváním, by se hodila i o něco delší výdrž.

HTC si Desire 820 cení na necelých devět tisíc korun. A to není zrovna málo. Ne, že by telefon neměl co nabídnout. Umí toho hodně a naprostou většinu i dobře, dostává se však do cenové hladiny, kam stačila již spadnout řada sice starších, ovšem pořád velmi atraktivních vlajkových lodí. Většinou nebudou mít tak velký displej, často však nabídnou o něco víc. U srovnatelných protivníků se pak s cenou snadno dostanete níž.

Plusy

  • NFC, LTE a USB OTG
  • Neokoukaný design
  • Dostatek výkonu
  • Perfektní zvuk
  • Dobrá optimalizace prostředí

Minusy

  • Vysoká cena
  • Pouze HD rozlišení
  • Menší dostupné úložiště

Témata článku: HTC, , , , , HTC Desire, HTC Desire 820, Single verze, Kvalitní panel, Streamovaný obsah, Pokročilé nastavení, Případné poškození, Klikyhák, Tenké tělo, Dobrý dojem, Perfektní zvuk, DESI, Zobrazovací jednotka, Případné srovnání, Drobný nedostatek, Plynulý chod, Neokoukaný design, Disk Google, Přerov, Případ poškození,