HTC Evo 3D: z obou stran 3D a dvoujádro uvnitř

HTC dohání konkurenci ve velkém stylu. Qualcomm dodal dual-core procesor, 3D technologii zvládá jak displej, tak kamera.

HTC na únorovém kongresu MWC představilo pouze mírně inovovanou obdobu modelu Desire HD zvanou Incredible, zatímco většina ostatních výrobců prezentovala telefony s dvoujádrovými procesory. Zdálo se, že HTC zaspalo. Důvodem bylo zpoždění Qualcommu, výrobce čipových sad, které ve svých mobilech HTC používá. Teď to ale vypadá, že po Nvidii, Samsungu a Texas Instruments výrobu mobilních procesorů se dvěma jádry rozjíždí i Qualcomm a první model HTC je využije letos v létě. Je možná dobře, že si HTC s Qualcommem daly na čas, protože jejich novinka má oproti ostatním dvoujádrům v mnohém navrch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

První dvoujádrové HTC se jmenuje Evo 3D a prodávat ho bude exkluzivně americký operátor Sprint. Telefon bude komunikovat v amerických sítích CDMA a CDMA2000, takže nám tu tato verze nebude k ničemu. Na celosvětových stránkách HTC se ale objevila i verze s podporou sítí GSM a WCDMA, kterou Sprint určitě prodávat nebude. Není vyloučené, že se pod tímto názvem telefon objeví i v Evropě. HTC spolu se Sprintem představilo také tablet Evo View 4G, což bude americká verze HTC Flyer.

TIP: modelu Evo 3D se věnuje také článek na SmartManii

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Dvě jádra nejsou jediným výstřelkem roku 2011, kterou telefon Evo 3D přináší. Jak je zřejmé z názvu, telefon si rozumí se třetím rozměrem. Nabídne dvě zadní kamery pro záznam prostorového videa a také stereoskopický 3D displej, který vyvolá prostorovou iluzi i bez použití speciálních brýlí. Dvojitá kamera dovede ve 3D zaznamenat 2MPx fotky a video o rozlišení 720p. Obyčejné dvourozměrné fotky mohou mít rozlišení až 5 MPx. Displej bude mít rozlišení qHD (540 × 960) a 4,3" úhlopříčku, což jsou dnes mezi mobily téměř nejvyšší myslitelné parametry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud by ani takový displej nestačil, přístroj lze pomocí HDMI kabelu připojit k televizi a zobrazit na ní třeba i 3D obsah, pokud to její obrazovka dovolí. MicroHDMI konektor je umístěn na levém boku telefonu, na pravé straně je spoušť fotoaparátu, přepínač režimů 2D a 3D a ovládání hlasitosti. Kromě sítí CDMA a CDMA2000 dovede americká verze HTC Evo 3D přenášet data přes Wi-Fi a také WiMAX, díky čemuž přístroj nese poněkud nepřesné (avšak v USA běžné) označení "mobil s podporou 4G".

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dvoujádrový procesor bude taktovaný na 1,2 GHz a jeho konkrétní typ bude zřejmě Qualcomm MSM8660 vyráběný 45nm procesem. Technickou výbavu mobilu doplňuje 1GB operační paměť RAM a baterie o nadstandardní kapacitě 1 730 mAh. Verze pro Sprint bude mít 4GB uživatelskou pamět, verze s GSM a WCDMA pouze 1GB. Paměť bude možné rozšířit pomocí karet microSDHC. Půjde o smartphone s operačním systémem Android ve verzi 2.3.

HTC Evo 3D se začne prodávat letos v létě v USA a jeho cena bude upřesněna později, stejně jako dostupnost v Evropě.

HTC Evo 3D ve zkratce

  • Rozměry a hmotnost: 126 × 65 × 12,1 mm, 170 g
  • Displej: 4,3", kapacitní TFT LCD, 540 × 960 bodů, steroskopický 3D
  • Konektivita: GSM, WCDMA, HSDPA (14,4|5,76 Mb/s), Wi-Fi, Bluetooth, USB, HDMI
  • Procesor: 1,2GHz dvoujádrový Qualcomm MSM8660 (ARM Cortex-A9), Adreno 220
  • Paměť: uživatelská 1 GB, operační 1 GB RAM, microSDHC
  • Baterie: 1 730 mAh, 355 hodin v pohotovosti, 450 minut při hovoru
  • Fotoaparát: dvě zadní 5MPx kamery (2 592 × 1 944), 3D video (1 280 × 720), 2D video (1 280 × 720), autofocus, dvoudiodový blesk, přední 1,3MPx kamera
  • OS: Android 2.3 (Gingerbread)
  • Dostupnost: léto 2011 (USA)
Diskuze (69) Další článek: InTime Brno: navigace respektující aktuální situaci (pro iPhone)

Témata článku: HTC, , HTC Desire HD, HTC Evo 3D, HTC Flyer, HTC Flyer 16GB 3G, HTC Flyer 32GB 3G, HTC Flyer 32GB Wi-Fi, Čipový sad, Dvojitá kamera, EVO, Str, Americká verze