HTC Iolite oficiálně: Touch Cruise junior

Omlazená verze Touch Cruise je menší, má 256 MB RAM, rychlejší procesor a držák do auta v balení. Soustředí se na GPS.

HTC vstoupilo do letošního roku úplně stejně jako do toho předchozího - zase představilo Touch Cruise. Jde sice o nový mobil, ale jmenuje se stejně - oficiální představení Iolitu nám tedy odhalilo nejen nový mobil a funkce, ale možná i způsob, jakým zřejmě výrobce bude tento rok označovat desítky nových přístrojů, jejichž obrázky nedávno unikly a z nichž některé velmi nápadně připomínají jejich současné protějšky.

Rodinné album v mobilu

Nová funkce, kterou spolu s Touch Cruise HTC včera představilo, se jmenuje HTC Footprints a jde o rozšířenou podporu geotaggingu. Je to aplikace, která k vytvořené fotografii (v tomto případě jí máme říkat pohlednice) přiřadí GPS souřadnice, krátký textový popis a případně i audio komentář. Nejde tedy o žádnou bombu, ale o docela příjemné zpestření. Podrobněji a s videem se aplikaci věnujeme zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Touch Cruise 09

Příjemné překvapení bude skrývat balení, ve kterém by měl být držák do auta. Touch Cruise 09 s ním bude možné použít jako autonavigaci. A aby Touch Cruise připomínal její plnohodnotnou verzi, má v sobě uzpůsobený systém pro navigování NaviPanel, který se automaticky spustí právě při vložení do auto-držáku.

Touch Cruise 08 vs. Touch Cruise 09

Hlavní poznávací znak prvního Touch Cruise zůstal zachovaný - čtyřsměrné navigační kolečko. Zachovaný ale bohužel zůstal také displej, u kterého nedošlo ke zlepšení rozlišení QVGA ani 2,8" úhlopříčky. Nepolepšil si ani 3MPx fotoaparát - naopak dokonce přišel o automatické ostření. Jak se zdá, zmizelo i FM rádio a snížila se kapacita baterie - z 1 350 na 1 100 mAh.

Klepněte pro větší obrázek
Původní HTC Touch Cruise

Pokud jde o zlepšení, nejznatelnější je pokrok ve výši paměti - novinka má oproti původní verzi v obou případech dvojnásobek, tedy 512 MB ROM a 256 MB RAM. Touch Cruise 09 používá procesor Qualcomm MSM7225, tedy stejný jako u nižších modelů S740 a Touch 3G. S frekvencí 528MHz by ale měl rychlost procesoru z první verze (400 MHz) překonat. Příjemnější jsou i hmotnost a rozměry novinky, a to ve všech směrech. Nakonec zmiňme rychlejší, až 7,2megabitové HSDPA. Zatím si u nás ale takovou rychlost ani zdaleka neužijeme.

Těch vylepšení by ale mohlo být víc. Zatímco původní Touch Cruise byl koncem roku 2007 počinem, který konečně posunul modely řady Touch do nejvyšší třídy, Touch Cruise pro rok 2009 se krčí spíše v pozadí za modely HD a Pro. Přesto přináší několik hardwarových vylepšení a především bližší zaměření na GPS.

HTC Touch Cruise 09 (Iolite)
Inovovaný model Touch Cruise je trochu menší, má nově 256 MB RAM, rychlejší procesor, ale fotoaparát bez ostření. Novinkou je funkce Footprints pro uložení vzpomínek v podobě pohlednic doplněných geografickou polohou, případně textem a zvukem.rozměry a hmotnost: 102 × 54 × 15 mm, 103 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1100 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240)
75 %
(60. místo z 1013)
kataloginfo výrobce
cena: cca 12 000 Kč (2. čtvrtletí 2009)

Diskuze (24) Další článek: Motorola snižuje produkci a propustí tisíce zaměstnanců

Témata článku: HTC, , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Cruise, HTC Touch Cruise 09, Junior, I/O