HTC má svůj první 5G telefon. Má obří displej, čtyři foťáky a odvážnou cenovku

Ač se může zdát, že značka HTC smartphonový byznys téměř opustila, na domovském Tchajwanu teď představila model HTC U20 5G, první HTC s podporou sítí páté generace. Poctivá vyšší třída zaujme obřím 6,8" FullHD displejem s průstřelem.

Telefon pohání herní procesor Qualcomm Snapdragon 765G doplněný o 8 GB RAM a 256GB úložiště, čímž HTC cílí hlavně na hráče. O výdrž se postará silná 5 000 mAh baterie. Na zádech najdeme čtveřici fotoaparátů s rozlišením 48+8+2+2 Mpx. Hlavní objektiv doplňuje „širokáč“ a zbylé dvě kamerky slouží pro makro snímky a hloubku ostrosti. Pro selfíčka je určena čelní 32Mpx kamerka.

Nový je také HTC Desire 20 Pro, který nabízí úplně stejnou sestavu fotoaparátů. Zbylou výbavou jde o nižší model, což dokládá i plastové tělo, menší 6,5" displej a použití slabšího procesoru Snapdragon 665 s 6 GB operační a 128GB vnitřní paměti, 5 000 mAh baterie zůstává.

Oba telefony byly zatím představeny pouze pro tchajwanský trh, nicméně jde o řady, které byly prodávané i u nás, takže není vyloučeno, že některý z nich časem zavítá i do Evropy. Bohužel situaci telefonům kazí ceny. Model U20 5G by se měl prodávat za 19 000 tchajwanských dolarů, což je v přepočtu s daní zhruba 18 000 Kč. Nižší model Desire 20 Pro už bude naštěstí s cenou 9 000 tchajwanských dolarů (8 500 Kč) výrazně dostupnější.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (7) Další článek: 5G bude ještě dostupnější. Qualcomm oznámil čipset Snapdragon 690 s Wi-Fi 6

Témata článku: HTC, , , , , , , , , Tchaj-wan, Telefon, Evropa, MAh, Cenovka, Displej, ? Displej, F +, Qualcomm Snapdragon, Obří displej, Model, Foťák,