HTC MTeoR: obrněný mobil s Windows (velký test)

HTC MTeoR patří do rodiny chytrých telefonů na platformě Windows Mobile 5 Smartphone. Nabízí perfektní zpracování, kovové kryty, kompaktní rozměry, rychlý procesor a zejména podporu UMTS. Odpustíte mu ale absenci Wi-Fi?

Textová komunikace na úrovni

O textovou komunikaci se stará jako obvykle aplikace Zprávy. Ta zastřešuje E-mail Outlook, tedy zprávy synchronizované s Outlookem, Zprávy SMS a MMS. Dále si můžete vytvořit několik e-mailových účtů a kontrlovat POP3 či IMAP schránky, na e-maily odpovídat a přijímat i přikládat soubory. Zkrátka e-mailový klient jako každý jiný. Lze omezovat velikost stahovaných zpráv a označit jen ty, které chcete přijmou celé. MTeoR také podporuje zprávy typu Direct Push.

  
Aplikace pro správu textovek a tvorba SMS

Při psaní SMS můžete využít slovník T9, který v základním nastavení píše s diakritikou a zkracuje délku zprávy. Naštěstí lze zapnout ořez háčků a čárek a tím si ponechat klasických 160 znaků. Píšete-li bez prediktivního vkládání, telefon se automaticky učí všechna nová slova, která nezná. Jednoduché a efektivní. Podobně jako v případě kontaktů, také textovky nemusíte promazávat. Během životnosti telefonu se hlášení o nedostatku místa určitě nedočkáte.

 
Editor multimediálních zpráv s bohatou nabídkou

Na editoru multimediálních zpráv se mi líbí podpora více stránek. Do jedné zprávy tak můžete vložit více obrázků, melodií i textu. Jediné omezení vám klade operátor maximální velikostí zprávy.

Zorganizujte si čas!

Telefony na platformě Windows Mobile obvykle disponují slušnými aplikacemi pro správu času a povinností (tzv. PIM aplikace), zde jsem ale narazil na několik nedokonalostí. Základ tvoří kalendář s denním, týdenním i měsíčním náhledem, kde jsou události zvýrazněny. Pokud ale nějakou událost označíte za celodenní, na měsíčním pohledu se nezvýrazní.

  
Kalendář s denním, týdenním a měsíčním náhledem

Škoda, že se na displeji také nenašel řádek pro okamžitý výpis události, takto musíte z měsíčního pohledu do konkrétního dne pro tyto informace vstoupit. Každou událost charakterizuje přes 10 položek včetně označení, data a času zahájení i konce, upozornění, lokace a podobně. Události se ochotně zrcadlí s Outlookem.

 
Úkoly nabízí až podezřele málo funkcí

Zklamán jsem ovšem z úkolů. Správce totiž umožňuje nový úkol charakterizovat jen a pouze názvem, bez možnosti upozornění či termínu splnění. Pokud ale tato data přenesete synchronizací, zůstanou zachována. Námi testovaný MTeoR by měl být finální, v souvislosti s úkoly si tím ale nejsem zcela jist.

Fotoaparát, hudba, filmy

MTeoR nabízí fotoaparát s maximálním rozlišením 1280 × 1024 bodů, tedy 1,3 Mpix. Okolo čočky nenajdete zrcátko pro autoportréty ani diodu pro přisvícení tmavých scén. Za to máte na výběr několik kroků rozlišení a stejný počet stupňů komprese, manuální vyvážení bílé, úpravu jasu a spoustu dalších funkcí. Telefon může do fotografií přidávat i časové razítko.

   

Ovšem ani na nejvyšší rozlišení a nejlepší kompresi nepodává MTeoR přesvědčivé výsledky. Fotografie trpí zejména šumem, a to i při slušném světle, a často zklame expozice. Absence automatického či alespoň manuálního ostření zapovídá MTeoRu blízké předměty i často velmi praktické focení textu. Přesvědčit se můžete sami z ukázkových fotografií.

   

  

  

   

Převeliká škoda, vzpomenu-li si na Qtek S200, jehož dvoumegapixel s alespoň manuálním ostřením jsme kvalitou fotografií dokonce srovnávali se Sony Ericssonem K750i. MTeoR vás neuspokojí ani v případě pohyblivých snímků. 176 × 144 bodů vám k režisérskému řemeslu určitě nepomůže. Snímat lze do MJPEG, MPEG4 i h.236.

  
Možnosti MTeoRu v roli videokamery

Chcete-li MTeoR využít jako přehrávač hudby, vypomůže vám paměťová karta microSD. Integrovaná paměť by totiž nevystačila ani pro jedno album. Největší potíž bude se sluchátky. Ta standardně dodávaná se totiž připojují přes mini-USB konektor a kvalitou rozhodně neoplývají. Nahradit je jinými není možné, výrobci sluchátka s tímto konektorem obvykle nenabízí a pokud vím, neexistuje ani redukce. Řešení nabízí Bluetooth, které díky podpoře profilu A2DP umožňuje přenos hudby ve stereu. Bezdrátových sluchátek také přibývá a jejich cena se pohybuje okolo dvou tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přibalená sluchátka

Nejlépe se MTeoR cítí v roli přehrávače videa. V základní nabídce najdete Windows Media Player, který si poradí s hudebními formáty WMA a MP3 a videem WMV. Nic vám ale nebrání doinstalovat Pocket TV (podpora MPEG) nebo ještě lépe TCMP, jenž si poradí s DivX.

  
Film musíte upravit do nižšího rozlišení a datového toku

Doporučuji také aplikaci PocketDivXEncoder pro snadnou a rychlou úpravu videa pro snížení datové náročnosti. Na gigabajtovou paměťovou kartu si pak můžete uložit několik celovečerních filmů nebo seriálů.


V další kapitole: ostatní doplňky, prohlížeč Office, závěr

Témata článku: HTC, , , , , HTC Mteor, Qtek 8310, Jediné omezení, Typický uživatel, MOBI, Dobrý kontrast, Vysoká intenzita, Win, Wind, Test, Obrněný mobil, Nejrůznější aplikace, Přirozenost, Přednastavený profil, Černý čtvereček, Velký test, Nemalé množství, Dobrá podpora, Malý soubor, Doping