HTC One: aspiruje na absolutní jedničku [recenze]

HTC má ty nejvyšší cíle, s modelem One chce v očích zákazníků porazit Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S4, Sony Xperii Z, nebo Nokii Lumia 920.

Android neuvidíte

HTC One běží na systému Android 4.1.2, počítá se s aktualizací na 4.2.2, ale nemá to tak velký význam jako u „čistých Androidů“ ala Nexus. Původní operační systém od Googlu je změněn k nepoznání, vlastně z něj neuvidíte vůbec nic, setkáte se pouze s uživatelským prostředím HTC Sense 5. I to je od minulé verze kompletně přepracované. Jiná je grafika – jednodušší, decentnější, elegantnější. Hlavní novinkou je obrazovka BlinkFeed. Jedná se o jakýsi agregátor RSS kanálů, sociálních sítí, upozornění na oblíbené programy v televizi, počasí apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé podoby zamykací obrazovky. Můžete si na ní nechat zobrazit fotky, kalendář, hudbu, nebo jen tapetu. Obrazovka trochu postrádá smyl, na její odemčení nemusíte použít žádný „chvat“, stačí se jí dotknout.

Pro českého uživatele je tahle funkce poloviční, protože vlastní RSS kanál nepřidáte a ty, které nám HTC předkládá, jsou cílené na USA. Když se na funkci podívám s nadhledem, nemyslím, že bych ji chtěl mít rovnou na ploše, i kdybych v ní měl přesně ten obsah, který sledovat chci. Naštěstí HTC uživateli tuhle novinku nijak násilně nenutí, po odemknutí telefonu se vrátíte na tu plochu, na které jste skončili, tedy klidně na jednu z běžných androidích ploch, které jsou naskládané napravo od BlinkFeedu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá BlinkFeed a jednotlivé články po rozklepnutí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako hlavní si můžete nastavit kteroukoliv z ploch systému, třeba i tu běžnou Androidí. Na druhých dvou displejích vidíte menu a možnost sloučit ikonky do složek. HTC Sense 5 plýtvá místem, na displej s úhlopříčkou 4,7" by se jistě vešlo více než 4 × 4 ikonek.

Lépe než odstavce slov ukáže funkci BlinkFeed krátká ukázka na videu. Odkaz pod oknem videa vás přenese přímo k tomu, co vás zajímá.

  • 01:28 – preview HTC One
  • 08:23 – rovnou k ukázce BlinkFeed

Nové prostředí Sense 5 je rychlé. Přecházení mezi obrazovkami i pohyb v hlavní nabídce je bez prodlev, vše funguje bleskově. Otázkou je, jak to bude vypadat po intenzivním a dlouhodobém instalování aplikací, widgetů a jiných zpomalovačů. Zkušenost říká, že suverénní rychlost zvadne i u těch největších sprinterů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V HTC si Androidí menu nastavení přeskládali po svém
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možná to byl problém na straně našeho Exchange serveru, ale v zobrazení nebyl rozdíl mezi přečtenými a nepřečtenými e-maily. S něčím takovým jsem se ještě u Androidu nesetkal.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka kontaktů a aplikace Do auta

Pokud jste četli samostatný článek HTC One: co umí Zoe a „ultrapixelový“ fotoaparát, můžete tuto kapitolu přeskočit.

Témata článku: HTC, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One V, Huawei Ascend D2,