HTC One M8: kovové dvojočko [recenze]

Loňský One dostal HTC do nejvyšší ligy a letos se to povedlo znovu. Na první pohled by se chtělo říct, že je telefon dokonalý, ale bohužel tomu tak není.

Špičkový hardware

Čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 (typ MSM8974AB, frekvence 2,3 GHz, grafika Adreno 330, 2 GB RAM) je to nejvýkonnější, co dnes mohou výrobci koupit, a tak není divu, že One M8 má stejný čipset jako Sony Xperia Z2 a některé další superphony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benchmarkové srovnání se zahnutým hitem od LG.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Kromě exaktně naměřených, ale ne 100% vypovídajících hodnot, jsme se zaměřili na „pocitový výkon“. Chod systému je velmi rychlý a za celou dobu testování jsem nezaznamenal žádné zpomalení.  

Z bezdrátových sítí a moderních vychytávek má telefon téměř vše, jediné co kvůli kovové konstrukci chybí, je bezdrátové nabíjení. Vnitřní paměť telefonu je 16 GB, nicméně v prodeji by později měla být i 32GB verze. Oficiální technické specifikace mluví o podpoře 32GB microSD karet, funguje i moje 64GB od Samsungu, další neoficiální zdroje uvádí podporu až 128GB karet.

Baterie má kapacitu 2 600 mAh, což sice není mnoho, ale díky dobré optimalizaci není problém vydržet jeden opravdu náročný den, nebo dva dny méně intenzivního používání. Já jsem se dostal i na tři dny, ale bylo to s odřenýma ušima. Ve srovnání s loňským One však vnímám posun směrem k lepší výdrži.

Schovaný Android

Svůj podíl na charakteru telefonu má i Android 4.4 s novou a odlehčenou nadstavbou HTC Sense 6. Zmizely zbytečné animace, úpravy oproti čistému Androidu jsou designové (k dobru), i funkční (většinou k dobru). Líbí se mi třeba úprava rolety s rychlými přepínači. Fungují stejně jako na čistém Androidu, ale každé tlačítko má na spodku zkratku k podrobnému nastavení. Je to rychlé a výsledkem je, že do nastavení chodíte jen minimálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podobu rolety s přepínači si můžete upravit k obrazu svému.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naopak práce s widgety a plochami je poněkud matoucí, musíte se naučit nové postupy.
Klepněte pro větší obrázek 
HTC BlinkFeed je stream událostí, do kterých můžete zapojit aplikace, sociální sítě a kde co dalšího vývojáři vymyslí. Mě osobně „BF“ k srdci nepřirostl, a tak oceňuji, že jde vypnout. Kolega Michlovský z časopisu Computer je jiného názoru: „Praktické, pohodlné a hodně návykové.“
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka nastavení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu a zamykací obrazovka se třemi směry odemykání (odemčení, zkratka k BlinkFeedu a zkratka na plochu). Díky DotView se s touto obrazovkou prakticky nesetkávám.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multitasking, alias poslední použité aplikace.

HTC přidalo také vlastní aplikace, ocenil jsem hlavně to, že jich není moc (jako třeba v případě Samsungu). Hodí se kancelář Polaris Office 5, při přesunu z One M7 jsem použil aplikace pro zálohu a obnovení, Dětský mód mě odradil, je to nevábná aplikace třetí strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jednou z přidaných aplikací je FitBit. I bez náramku s ní telefon dokáže sledovat vaši fyzickou aktivitu. Tedy vlastně jen počítá kroky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace funguje bez zásahu úplně sama, a tak jen občas nahlédnu, jak na tom jsem s pohybem v průběhu týdne.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlastní a většinou povedený design mají i časové funkce, kalendář, nebo galerie, která umožní třídit fotky pomocí několika hledisek.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ano, M8 umí i telefonovat (a psát). V těchto základních aplikacích žádnou zradu nehledejte. Sluchátko zároveň slouží jako hlasitý reproduktor, takže stačí i na dost hlasitý telefonát. 
Klepněte pro větší obrázek
Užitečná drobnost. V kalendáři vidíte i předpověď počasí na konkrétní den.
Klepněte pro větší obrázek 
Režim auto – nejdůležitější funkce, jen základní informace, velké ikony, snadné ovládání. V HTC šli ještě dál, stačí klepnout do displeje třemi prsty a už se aktivuje hlasové ovládání. V ČR bohužel nefunguje.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudbu můžete mít z paměťové karty, z cloudu i z éteru. Aby fungovalo FM rádio, musíte připojit sluchátka jako anténu.

Tlačítka na displej a chytrá gesta

Co vnímám jako největší ergonomickou změnu mezi M7 a M8, je přesun androidích tlačítek zpod displeje na displej. 1) Panel je teď větší, ale má stejné rozlišení, ze kterého mu tlačítka jednoduše ubírají pixely. Vím, že je to vůle Googlu, že chce aplikace s průhlednými tlačítky, ale v praxi je to otrava. 2) Některé aplikace to totiž řeší tak, že tlačítka skryjí. Takže když je chcete stisknout, musíte si je vyvolat ťuknutím do místa, kde mají být. Pak čekáte, až se efektně vysunou, až pak je můžete použít. Jako ergonomickou prohru to vnímám hlavně u fotoaparátu, který používám velmi často a tlačítka se tam skrývají velmi ochotně a velmi rychle. Jediné plus je snad to, že jsou tlačítka tři, ale i s pouhými dvěma u One M7 se dalo žít daleko lépe.

Co se naopak povedlo, jsou chytrá gesta. Jedno aktivuje fotoaparát (viz kapitola o fotoaparátu), další aktivuje displej dvojím poklepáním, nebo stačí zvednout telefon a máchnout prstem. Škoda, že jednotlivým směrům nejde přiřadit jiné funkce, třeba spuštění konkrétních aplikací… 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Chytrá gesta buď najdete v menu, nebo se k nim dostanete náhodou. Telefon vám pak vysvětlí, o co jde.

 

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC Evo 3D, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One S, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 930, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Z, Sony Xperia Z2, Základní část