HTC One M8: kovové dvojočko [recenze]

Loňský One dostal HTC do nejvyšší ligy a letos se to povedlo znovu. Na první pohled by se chtělo říct, že je telefon dokonalý, ale bohužel tomu tak není.

Dělat to jinak. Za každou cenu

HTC One M8 je fantastický telefon s vysokým výkonem a konstrukcí, která budí respekt i u uživatelů dosud nedotknutelného iPhonu. Předchozí větu jsem zvýraznil tučným písmem, abyste na ni při čtení následujících odstavců nezapomněli.

Hádám, že design bude největší zbraní proti obdobně naceněné konkurenci. Displej je famózní, ale tímto prvkem už se One tolik nevymyká, v posledních měsících si srovnatelně kvalitní panel dovolí i čínští výrobci od Huawei a Xiaomi až po řadu „bezejmenných“ s cenovkou na třetinové úrovni tohoto HTC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
M7 vs. M8. Povedená první generace dostala zdatného nástupce.

Android běhá jak namydlený blesk a dostal několik užitečných úprav. Všechny vady na kráse Androidu HTC zakrýt neumí, ale doby, kdy se uživatelé Apple iOS mohli smát designu a zadrhávání, jsou pryč.

Dvouoký foťák vázal před premiérou telefonu tolik pozornosti, všichni jsme se těšili, že HTC předvede něco nevídaného. Místo toho jsme dostali funkci (rozostření pozadí), kterou jiní zvládnou softwarově – sice s několika kompromisy, ale ve výsledku leckdy lépe (Nokia Refocus). Výhodou Duo kamery HTC je, že hloubková data pořizuje automaticky a na jedno zmáčknutí, ale pokud nemáte ideální scénu, tak je výsledek bídný.

Od dvou očí na zádech jsem zkrátka čekal víc. Ostatně ani základní fotoaparát není nic moc. Příběh o UltraPixelech je sice hezký, ale ve výsledku máte telefon, který chce patřit mezi tři nejlepší Androidy na světě a má 4MPx foťák? Oceňuji, že se HTC snaží odlišit a zkouší nové věci, ale do příští generace bych upřednostnil konvenční foťák s kvalitami Nokií Lumia.

Kde se invence povedla, je kryt DotView. Konkurence podobné problémy řeší krytem s okénkem, HTC má něco jedinečného s opravdovým praktickým přínosem. Škoda jen, že si za ten kus plastu musíte připlatit.

Komu dáte důvěru?

Na trhu se One M8 bude prát hlavně se Samsungem Galaxy S5 a Sony Xperia Z2. Už výše jsem si chtěl postěžovat na neustále rostoucí rozměry, ale takový je trend, roste i konkurence a jestli chcete to nejlepší, bude to zkrátka veliké…

Plastový Samsung z poloviny zaplněný nechtěnými aplikacemi vypadá vedle kovového skvostu od HTC jako špatný vtip. Budu doufat, že si HTC předchozí větu nevystaví na billboardy, protože je to jen půlka pravdy. Galaxy S5 má totiž kromě legendárního jména i lepší fotoaparát a je voděodolný. Tip pro HTC One příští generace? Možná že se tenhle souboj svede ještě letos, proslýchá se o přípravě kovového Galaxy S5 Prime a vyšší model prý představí i HTC. Ale to už předbíhám.

Pak je tu Sony Xperia Z2. Tu teprve začínáme testovat, ale zatím vypadá velmi dobře. Slabší stránkou je (dle mého subjektivního názoru) design, cena je v mnoha e-shopech shodná s One M8. Možná i to je tip pro HTC – zlevnit. Ostatně oproti M7 začínala M8 o dva tisíce výše. Sledujte křivku v následujícím aktivním grafu, a když se skloní níž, jsou to další plusové body pro HTC.

...a to ještě přijde Nokia Lumia 930 a LG G3. Tam, kde konkurence pracuje na vodotěsnosti, bezdrátovém nabíjení, nebo displeji ovladatelném v rukavicích, vráží HTC energii do dvojitého fotoaparátu, který nefunguje příliš dobře. Kdyby měl HTC One M8 lepší foťák, byl by to král androidů. Takhle se o své místo na slunci bude muset prát.

Plusy a minusy:

+ Design. Design. Materiály. Zpracování. Design
+ Rychlost systému, grafická podoba systému
+ Výkon
+ Kryt DotView
+ Skvělý displej
+ Kvalita videa
+ Podpora paměťových karet (chápu, že to u telefonu za 17 000 Kč může znít směšně)
+ Stereo reproduktory
+ Foťák rychle ostří

- Průměrná obrazová kvalita foťáku, nízké rozlišení
- Cena
- Pro někoho velký a těžký
- Tlačítka na displeji – ubírají místo, někdy je musíte vyvolat, abyste na ně mohli kliknout
- Nevyužité místo pod displejem
- Odemykací klávesa je vysoko, daleko

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC Evo 3D, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One S, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 930, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Z, Sony Xperia Z2, Kus plastu