HTC One mini 2: co je malé, to je milé [preview]

Líbí se vám vlajková loď HTC One M8, ale 5" displej je na vás příliš velký? HTC i letos nabídne „zmenšeninu“. Oproti loňsku je daleko hezčí!

Společnost HTC právě představila model HTC One mini 2, zmenšeninu současné vlajkové lodi, typu One M8. Ubíralo se nejen na úhlopříčce displeje, ale také na výbavě a výsledném výkonu. Mini má slabší procesor, pouze 1 GB RAM, 720p displej a postrádá dvojitou zadní Duo kameru. V plné síle naopak zůstává přední kamera: fotí v rozlišení 5 MPx a zvládne natočit fullHD video. Hlavní fotoaparát opouští koncept UltraPixel, je to konvenčních 13 megapixelů, a tak bude zajímavé srovnat výsledné obrázky z One M8 a mini 2. Nebude „zmenšenina“ nakonec fotit lépe? Co se konektivity týče, za zmínku stojí podpora LTE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Letošní mini (vlevo) je věrnější kopií velkého One (vpravo), než tomu bylo u loňských modelů.

Je zajímavé sledovat, jak se během jediného roku vyvíjely úhlopříčky. Loňské mini: 4,3", letošní mini: 4,5", loňské One: 4,7", letošní One: 5“. Znamená to, že za rok bude „mini“ stejně velké jako „velké One“ z roku 2013? Kromě velikosti kupodivu narostla také tloušťka. Loňské mini mělo 9,3 mm, to letošní se přehouplo přes centimetr: 10,6 mm. V reálu by však telefon neměl působit obézně kvůli zaobleným zádům a ztenčujícím se okrajům. Ještě jeden postřeh: na výšku je mini 2 o pouhých 9 mm menší, než One M8.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Gunmetal Grey, Glacial Silver a Amber Gold. Trojice startovních barev je stejná jako u One M8, další budou zřejmě přibývat v průběhu roku. Která se vám líbí nejvíc? Zdá se, že plastové díly nejvýrazněji vynikají na zlaté variantě.

Telefon je tedy uvařený podle obdobného receptu, jako loňské mini. Co však považuji za posun vpřed, je design. Loňský model se od velkého One M7 značně odlišoval, reprezentativně vyhlížející kov byl na bočnicích nahrazen plastem a celý dojem to značně kazilo. Mini 2, alespoň podle dostupných fotek, vypadá daleko lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail horní a spodní hrany.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
HTC se na tiskových fotkách chlubí povrchovou úpravou kovového pláště.

Uživatelské prostředí Sense 6 opět stojí na Androidu 4.4, oproti vyššímu modelu však postrádá několik funkcí. Pochopitelně to jsou ty spojené s Duo kamerou, podle neoficiálních zdrojů (@evleaks) chybí také aplikace Fitbit pro sledování fyzické aktivity uživatele, nebo 360° panorama. Zůstává informační stream BlinkFeed, „pohyblivé fotky“ Zoe bude možné doinstalovat z Google Play.

Kdy se HTC One mini 2 dostane na trh zatím výrobce neuvádí, stejně tak neznáme ani cenu. Jak daleko od reality budeme s odhadem 12 000 Kč?

HTC One mini 2 ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 137 × 65 × 10,6mm, 137 g
  • OS: Android 4.4, Sense 6
  • displej: 4,5" IPS, rozlišení 720 × 1 280 pixelů
  • procesor: čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 400, 1,2GHz
  • paměť: 1 GB RAM, úložiště 16 GB, microSD až do 128 GB
  • fotoaparát: 13 MPx, BSI sensor, světelnost f/2,2, 1080p video, přední kamera 5MPx, 1080p video
  • konektivita: 2G/3G/LTE (band 3, 7, 8, 20), 3,5mm jack, microUSB, NFC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4 & 5 GHz), GPS, GLONASS, elektronický kompas
  • baterie: 2 100 mAh
  • další: stereo reproduktory HTC BoomSound, nanoSIM
Diskuze (14) Další článek: Samsung Activity Tracker: hodinek netřeba [preview]

Témata článku: HTC, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, Zmenšenina, Min, Mini, Pře, Mil, Mini +, Aplikace fit