HTC One Mini: hliník v menším kabátku [recenze]

Trendu menších verzí vlajkových lodí se nevyhnulo ani HTC. Podaří se mu prosadit v konkurenci Samsungu Galaxy S4 Mini?

Hovory ve vysoké kvalitě

Základní funkcí telefonu však zůstává telefonování. O kvalitě hovoru není třeba mluvit, ta už je dnes v drtivé většině případů na vysoké úrovni. Pod ikonou sluchátka se pak skrývá aplikace, která nabídne klasický seznam posledních hovorů, číselník, oblíbené kontakty a adresář. Ten nabídne sdružení kontaktů z více zdrojů. Můžete tak přidat kontakty uložené na SIM kartě, na Gmailu, přátelé z Facebooku, sledované uživatele na Twitteru i spojení na LikedIn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V adresáři lze také tvořit skupiny jednotlivých kontaktů.

Při krátkých textových zprávách nejvíce využijete klávesnici. Ta má v obou polohách dostatečně velká tlačítka a mezi základními znaky nechybí ani tečka a čárka. V režimu na výšku však telefon trpí na užší tělo a poměr stran 16 ku 10, může se tak stát, že chtěná písmena nevyťukáte bez překlepu. Samotná konverzace v podobě SMS zpráv se zobrazuje již tradičně v bublinkové konverzaci. Podobně vytížená bude klávesnice i v případě sepisování mailů. Telefon v této oblasti na nabízí jednak klasicky oddělený Gmail a také e-mailový klient pro ostatní účty. Jednotlivé maily se sdružují pod jednu položku, mají-li stejný předmět. Řadit je můžete znovu podle několika kritérií. Nepřečtené maily se odlišují svislou žlutou čarou v levé části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přístup k emotikonách a speciálních symbolů je vyřešen formou speciální klávesy.

Pokud potřebujete narychlo vytvořit tabulku v Excelu, prezentaci v PowerPointu nebo obyčejný dokument ve Wordu, je pro vás připravená aplikace Polaris Office. Možnost vytváření těchto dokumentů značí, že se jedná o její plnou verzi. Dokumenty ve formátu PDF lze prohlížet v předinstalované aplikaci PDF Viewer. Správu VPN přístupů vám usnadní aplikace KeyVPN. Chybět samozřejmě nemůže ani jednoduchý úkolovník a aplikace pro poznámky. Matematické výpočty pak zvládne Kalkulačka. Pro sledování akciových kurzů se vám bude hodit jednoduchá aplikace Akcie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
KeyVPN • Kalkulačka • Akcie.

Děti nebudou starostí

Z dalších aplikací lze zmínit Světlo, která promění LED blesk v užitečnou baterku. Zvolit je možno ze tří různých úrovní světelného jasu. V případě, že studujete, můžete k nahrání přednášky využít také Hlasový záznamník. HTC One Mini rovněž nabízí několik módů, které změní jeho prostředí. Tím prvním je Car (Auto). Po jeho aktivování se vám zvětší ikony používaných aplikací a vy je tak budete moci ovládat, aniž byste jim museli věnovat takovou pozornost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Auto mód připomíná prostředí telefonu pro seniory.

Druhým módem je Kid Mode. Obdoba Dětského koutku z Windows Phone 8 přináší možnost zamknout vaše obvyklé prostředí, pokud telefon používají děti. V nastavení si můžete navolit aplikace, které budou v tomto módu přístupné a děti vám tak v telefonu neudělají paseku. Nebyl by to androidí telefon, aby mu v prostředí chyběla početná armáda „googlovských“ aplikací jako prohlížeč Chrome, Google+, Google Talk nebo YouTube.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při první spuštění Kid Mode se vám zobrazí všechny možnosti, jež můžete nastavit.

HTC One proslul skvělými stereoreproduktory a celkově dobrým audio výstupem. S potěšením mohu konstatovat, že nejinak je tomu i v případě One Mini. I při vyšší hlasitosti je zvuk čistý. V nastavení si můžete zapnout i softwarové vylepšení zvuku pod značkou Beats Audio. V tomto případě však stejně jako v minulosti zvuk spíše zhoršíte. Hudba linoucí se z reproduktorů najednou bude až zbytečně přebasovaná a utrpí tím i čistota zvuku. Telefon přehraje hudbu ve formátech AAC, AMR, OGG, M4A, MP3, WAV a WMA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V případě zapnutého vylepšení Beats Audio se vám v horní liště zobrazí příslušné logo.

Hudba, Hudba, Hudba

K přehrávání hudby může využít hned dvou předinstalovaných přehrávačů. Tím prvním je defaultní Hudba Play od Googlu a tím druhý je vlastní od HTC. Oba nabízejí téměř totožné funkce, když v něm můžete přehrávat hudbu dle interpretů, stylu, alb nebo si tvořit vlastní seznamy. Přehrávač od HTC vám navíc nabídne možnost stažení dalších informací o albu včetně jeho obalu. Nechybí zde ani možnost vizualizace hudby, která nabídne zajímavé efekty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sami si můžete nastavit, co všechno bude přehrávač stahovat.

Pokud byste nevěděli, co právě posloucháte, zjistit to můžete skrze aplikaci SoundHound, která neznámou hudbu dokáže rozpoznat. Máte-li zájem koupit si nové album vašeho oblíbeného interpreta, tak přímo v telefonu je předinstalován obchod s hudbou nazývaný 7digital. Telefonu nechybí FM tuner, tudíž cestou do práce či do školy si můžete pustit i rádio. K tomu je nutné připojit sluchátka, protože ty poslouží jako anténa. Druhou možností je spustit aplikace TuneIn Radio, která dokáže přehrávat rádia z internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O hudbu je ve One Mini opravdu kvalitně postaráno.

Telefon naopak nemá dostatečně kvalitní přehrávač videa. To lze přehrávat pouze v Galerii. Je tak jasné, že toho při přehrávání videa nebudete chtít moc. Tabu jsou pro telefon titulky, které nejsou součástí videa a také videa ve formátech MKV. Seznam podporovaných formátů je totiž následující 3GP, 3G2, MP4, WMV a konečně také AVI. Sáhnout tak bude třeba k alternativám v obchodě Google Play.

Témata článku: HTC, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z1, Jednoduchá aplikace, Prohlížeč, Menší,