HTC One V: návrat legendy [recenze]

HTC One V má dobrý poměr ceny a výkonu, nejnovější Ice Cream Sandwich, 5Mpx fotoaparát a překvapivě povedený kontrastní displej.
Kapitoly článku

Displej jako studánka

Přední stěnu okupuje kapacitní displej, pod kterým je umístěna známá trojice androidových senzorových tlačítek. Samotný panel měří po úhlopříčce 3,7 palce a nabídne rozlišení 480 × 800 bodů, přičemž zobrazí 16 milionů barev. Zobrazení je jemné a jednotlivé pixely neuvidíte. Na palec připadá příjemných 252 pixelů. Velikostně je pro mnohé lidi displej s takovou úhlopříčkou ideál, lze pohodlně ovládat jednou rukou a z telefonu tedy nemusí mít obavy ani dámy s drobnýma rukama.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka s možností rychlého přístupu k aplikacím, notifikační lišta a pohotovostní plocha s možností úprav

Displej je sice jen "obyčejné" LCD, ale přesto má výborné pozorovací vlastnosti a dobrý kontrast. Proti dříve používaným LCD panelům u HTC netrpí nadměrnou odrazivostí a jde dobře přečíst i na sluníčku. O regulaci podsvícení se dokáže starat i automatický senzor. Samozřejmostí je akcelerometr, který přizpůsobuje zobrazení poloze telefonu. Přetáčení funguje do tří stran, ale bohužel se netýká pohotovostní plochy ani hlavní nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, správce úloh s hodnotou využití RAM, číselník a hlavní nastavení systému

Ve specifikacích displeje HTC One V nefiguruje zmínka o sklíčku Gorilla Glass nebo jiné tvrzené formě skla. Výrobce zřejmě usoudil, že díky vystrčené bradě zvýšená ochrana nebude potřeba. Proto se může stát, že při silnějším dotyku na displeji budete svědky mírného protlačení sklíčka a tzv. efektu "studánka", kdy se kolem vašeho prstu v kružnicích začnou deformovat barvy a obraz. Nepovažujeme to ale za zásadní chybu nebo vadu displeje.

Místo 4 GB jeden

Novinku pohání jednojádrový procesor od Qualcommu s taktem 1 GHz s grafikou Adreno 205. HTC One V používá nejnovější operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich s populární grafickou nadstavbou HTC Sense, kterou do prostředí přidal výrobce. Sense se objevuje v nejnovější čtvrté verzi a přináší několik změn, o které jsme důkladněji probrali v recenzích HTC One S a HTC One X. Telefon je rychlý a svižný, slabší procesor pocítí zřejmě jen vášniví hráči. Pro chod aplikací slouží 512 MB paměti RAM, z nichž uživateli je dostupných zhruba 400 MB. K naplnění paměti stačí najednou spustit pět až osm náročnějších aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr e-mailové služby, QWERTY klávesnice v režimu na výšku a na široko

Samozřejmostí u HTC One V je podpora 3G sítí. Na internet se novinka umí připojit pomocí HSDPA a HSUPA. Nechybí Wi-Fi či možnost vytvořit Wi-Fi hotspot. Subjektivně se u HTC objevuje nižší citlivost na Wi-Fi signál ve srovnání se smartphony, na jejichž těle převažuje plast. To je ale daň za kovové tělo přístroje, "kradení" nezabezpečené Wi-Fi přes zeď s tímto telefonem moc nepůjde. Bluetooth je dnes už samozřejmostí, v HTC One V je integrovaná verze 4.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč s mobilním a normálním zobrazením, úložiště souborů a aplikace kalendáře

V telefonu naleznete také GPS s asistovaný startem, kterou můžete využít například s aplikací Google Maps. Tuzemská pobočka HTC si pro první majitele telefonů řady One připravila speciální akci, kdy po nákupu telefonu poskytla plnohodnotnou navigaci Sygic zdarma. V našem testovaném kusu instalována nebyla. Výrobce uvádí 4GB úložiště interní paměti, ale to je trochu bouda na uživatele, protože jemu je z tohoto množství dostupný necelý gigabajt. Naštěstí lze použít paměťovou kartu microSD a prostor zvětšit maximálně o 32 GB.

5 Mpx stačí

HTC One V disponuje fotoaparátem s rozlišením pět megapixelů. Dokáže tedy vyhotovit snímky v maximálním rozlišení 2 592 × 1 952 pixelů. Ve výchozím režimu je ale nastaven širokoúhlý formát 2 592 × 1 552 bodů, na klasický poměr 4 : 3 je tedy nutné přepnout. Fotoaparát je vybaven automatickým zaostřováním i přisvícením pomocí LED diody. Stejně jako jeho stájoví sourozenci řady One má funkci rychlého sekvenčního snímání a virtuální spoušť pro foťák i kameru je na stejné obrazovce. Fotografie patří k současnému nadprůměru, pro jejich pořízení můžete využít i pokročilých funkcí včetně HDR.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejnovější telefony HTC přicházejí s výrazným vylepšením v oblasti fotoaparátu. Potěší zejména výborná světelnost f / 2,0. Další důležitou funkcí je rychlý start a závěrka. Podle výrobce trvá samotná spoušť fotoaparátu jen 0,7 sekundy a zaostření 0,2 sekundy, což oceníte například při sekvenčním snímání. Novinka dokáže nahrávat i video v HD rozlišení. V případě fotoaparátu je třeba zopakovat, že telefon není vybaven hardwarovou spouští. Přímo z uzamčené obrazovky se však dá fotoaparát aktivovat.

Chytrá koupě

HTC One V má dobrou výbavu, a to je přitom tím nejnižším z modelové rodiny One. Nabídne dotykový displej s optimální úhlopříčkou 3,7 palce a kvalitním zobrazením, rychlé připojení na internet, dobrý fotoaparát a špičkovou konstrukci. Navíc má atraktivní design. Hudební fanoušky může zlákat technologie Beats Audio, která specifickým nastavením ekvalizéru přináší hutnější zvuk za pomoci zvýraznění basů.

Z nedostatků jmenujme snad jen malý paměťový prostor, který činí jen 25 % z udávané kapacity a možný problém menší odolnosti krycího sklíčka displeje. Když se ale k telefonu nebudete chovat vyloženě hrubě, díky konstrukci s vystrčenou bradou by se to nemělo při používání nijak projevit. Zajímavá je také cena, která na volném trhu aktuálně pohybuje kolem 7 tisíc korun, za podobnou sumu jej nedotovaný nabízí také všichni tři naši operátoři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC One V a obsah balení

Konkurencí pro HTC One V může být o tři tisíce levnější Huawei Ascend G300, loňský Sony Ericsson Xperia Ray nebo Samsung Galaxy W. Pokud vám příliš nesejde na použité platformě a sháníte smartphone s podobnou hardwarovou výbavou a velikostí, zaujmout by vás mohla například Nokia Lumia 710 s Windows Phone nebo Nokia 701 s léty prověřeným Symbianem. HTC One V ale můžeme jednoznačně doporučit jako chytrou koupi, která nezruinuje váš rozpočet.

Témata článku: HTC, , , , HTC Legend, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, HTC One V, HTC One X, HTC One X+, Huawei Ascend G300, Nokia 701, Nokia Lumia 710, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy W, Sony Ericsson Xperia ray, Zvýšená ochrana, Levá hrana, Výchozí režim, Klasický poměr, Dobrý obraz, Pozorovací vlastnost, Virtuální spoušť,