HTC One X+: malé, ale významné plus [recenze]

Na pohled jen lehký facelift, uvnitř drobné změny a celkově velký pozitivní efekt. HTC One X+ hrdě reprezentuje nejvyšší třídu Androidů.
Kapitoly článku

Foťák není zklamáním

Osmimegapixelový snímač schopný pořídit fotografie v maximálním rozlišení 3 264 × 2 448 završuje přehled kladů telefonu. Díky vysokému výkonu můžete s telefonem sázet jednu fotku za druhou (tzv. burst shot), telefon nebrzdí pomalá karta a ukládá snímky do interní paměti jako na běžícím pásu. One X+ postrádá hardwarovou spoušť, na obrazovce zobrazí spoušť fotoaparátu i kamery najednou (pod sebou). Mezi jednotlivými módy nepřepínáte, stisknete příslušné tlačítko a telefon fotí nebo natáčí. Fotoaparát má výbornou světelnost jen f/2,0 a pyšní se také rychlým spuštěním za 0,7 sekundy a zaostřením jen za 0,2 sekundy.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparáty v mobilech HTC v minulosti trpěly přítomností růžových skrvn, to se však podařilo odstranit už v případě One X. Při zkoumání snímku v poměru 1 : 1 shledáváme pouze nízký výskyt slitých a nejasných detailů, fotografie zbytečně nešumí. S odlišně osvětlenou scénou si poradí tak, že raději světlejší části přepálí, aby mohlo lépe exponovat tmavá místa. Barvy podává reálně, dobře si poradí také s makrosnímky. Přisvětlovací LED by mohla být výkonnější.

Ukázkové video (doporučujeme v přehrávači přepnout na 1 080p):

Také One+ se chlubí šikovnou funkcionalitou, kdy během natáčení (klidně i ve Full HD) průběžně podle potřeby i fotíte. Telefon umožňuje nastavit, v jakém formátu má pořizovat obrázky (4 : 3 nebo 16 : 9). Pokud zvolíte širokoúhlý, budou ve srovnání s klasickým shora a zdola oříznuté. Bez ohledu na nastavený formát se fotky pořízené během natáčení realizují jako širokoúhlé.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace fotoaparátu umožňuje nahrávat a zároveň fotit

Nahrávaný video záznam se ukládá ve formátu MP4 a pokud zatoužíte zhlédnout nějaký ten seriál či film, přehraje vám všechny běžné formáty. České titulky však nerozkóduje správně a tak místo písmen a háčky a čárkami se objeví jenom symbol otazníku, což sledování zrovna nezpříjemňuje.

V čem budete prohlížet?

Novinkou v systému Android 4.1 Jelly Bean je internetový prohlížeč Chrome. HTC jím naštěstí nevystrnadilo původní webkitový browser, takže si můžete vybrat, který chcete používat. Chrome oceníte například díky praktické synchronizaci s „dospělým“ webovým prohlížečem od Googlu. Oproti jiným dnes využívaným prohlížečům se výrazně neliší. Nabídne práci s více kartami. Na vyhledávání i zadání adresy se využívá společný řádek. Potěší rychlé sdílení přes pestrou nabídku služeb včetně e-mailu, Facebooku i Twitteru. Problémem nejsou ani nejnáročnější webové stránky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předinstalovaný prohlížeč a Google Chrome se vizuálně příliš neliší

Na internet se HTC One X+ připojí bezdrátově pomocí Wi-Fi. Nechybí také HSDPA (21 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Potěší i možnost vytvořit si Wi-Fi hotspot a sdílet tak mobilní datové připojení s dalšími Wi-Fi zařízeními. Lokální konektivitu zajišťuje microUSB. Na krátké vzdálenosti poslouží i Bluetooth 4.0 s A2DP. V současnosti se také stává u vyšších modelů samozřejmostí i NFC, které dokáže využít u One X+ funkce „Tap & Go“, jež umožňuje spárovat telefon s vybranými reproduktory Beats.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Car je poměrně přehledná

Za zmínku stojí také přítomnost GPS s asistovaným startem, které využijete i na navigování s aplikací Google Maps. V tomto směru musíme pochválit i aplikaci Car, která přizpůsobí prostředí telefonu na ovládání v autě. Displej přetočí na šířku a na domovské obrazovce informuje o čase a počasí spolu s rozměrnými odkazy na vybrané aplikace.

Malé velké plus

HTC One X+ můžeme bez váhání zařadit mezi nejlépe vybavené a provedené smartphony na trhu. Kvalitním hardwarem se staví na úroveň Samsungu Galaxy S III. Stejně jako on nabídne čtyřjádrový procesor, předčí ho však rychlejším taktem. Konstrukční výhodou je odolnější polykarbonátové tělo One X+. Zapomenout nesmíme ani na novou Lumii 920 od Nokie s Windows Phone 8, která přihazuje bezdrátové nabíjení a foťák s technologií Pure View. Její nevýhodou je, že se na našem trhu zatím ještě neprodává a systém Microsoftu nemusí sednout každému. Za konkurenci považujeme i iPhone 5, jehož hlavní nevýhodou je o dost vyšší pořizovací cena a chybějící NFC. Nabídne ale lepší fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah balení HTC One X+

Celkově můžeme One X+ jen málo co vytknout. Za 16 tisíc korun dostanete telefon s efektním minimalistickým designem, výborným 4,7" kapacitním displejem, čtyřjádrovým procesorem tepajícím rychlostí 1,7 GHz, 1 GB operační paměti RAM a velice uspokojivými 64 GB interní paměti. Spolehnout se můžete i na přítomnost druhé nejnovější verze operačního systému Android 4.1 Jelly Bean. A ani z fotoaparátu nebudete zklamáni, i když se na trhu najdou lepší fotomistři. Na novém One X+ výrobce pozměnil a vylepšil jen několik málo prvků, ale zato podstatných. Nakonec je ono plus v názvu malé, ale významné.

Témata článku: HTC, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, LG Optimus G, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Běžící pás, Nejpoužívanější funkce, Záměna,