HTC P3300: třetí MDA Compact útočí (velký test)

HTC uvedlo nový komunikátor na platformě Windows Mobile 5. Německý T-Mobile jej zvolil jako nástupce své oblíbené řady Compact, s největší pravděpodobností se tedy objeví i u nás. Novinka láká především revolučním ovládáním, integrovaným GPS přijímačem i FM rádiem. Nebyla by to ale recenze, kdybychom neodhalili i nějaké ty nectnosti.

Operační systém

HTC P3300 disponuje operačním systémem Windows Mobile 5 ve verzi PocketPC Phone Edition. Výrobce neopomněl integrovat nejnovější opravně/aktualizační balíček AKU2, který můžeme přirovnat k Service Packu u Windows XP. Přináší mnohá zajímavá vylepšení a o některých si dále povíme. Začněme ale stručnou charakteristikou operačního systému pro úplné začátečníky, zkušení uživatelé nechť přeskočí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí operačního systému, s pozměněným vzhledem hlavní obrazovky

Operační systém Windows Mobile 5 se v některých ohledech od svého dospělého brášky příliš neliší. Zachována je adresářová i souborová struktura, operační systém disponuje registrem a samozřejmě podporuje multitasking. Na rozdíl od běžných Windows ale chybí lišta se spuštěnými aplikacemi, kterou lze s pomocí aplikací třetích stran dodatečně přidat. Operační systém lze samozřejmě obohatit o množství doplňkových aplikací. V historii vývoje Windows Mobile, dříve Pocket PC, nenajdeme zásadnějších změn, které by přetnuly kompatibilitu starých aplikací. Také proto lze dnes na internetu najít několik tisíc aplikací. Vzhledem k velkému množství takřka vždy najdete aplikaci, která vyhoví vašim požadavkům a bude zdarma. Windows Mobile trpí také samozřejmě svými neduhy. Týká se to zejména zahlcování systému. Každá druhá aplikace si přidá do systému vlastní knihovny, zápisy do registru a další balast, který po sobě při standardní odinstalaci neuklidí.

Změny mezi předchozí verzí operačního systému Windows Mobile 2003SE a 5 jsme již několikrát opakovali, tedy jen zkráceně. Hlavní změnou prošla organizace paměti. V předchozí verzi byla paměť RAM využívána jak pro běh programů, tak pro ukládání uživatelských dat. Paměť ROM sloužila pouze pro operační systém. S tímto souvisely velmi časté a oprávněné výtky na automatický tvrdý reset zařízení po vybití akumulátoru. Tuto špatnou vlastnost nová verze vyřešila jednoduše a zcela logicky. Paměť ROM nyní sdílí operační systém a data uživatele, RAM je vyhrazena běžícím aplikacím. Tedy stejný princip jako na běžném počítači. Tato změna měla jedinou nevýhodu: Paměť ROM pracuje podstatně pomaleji, nežli paměť RAM. Otvírání aplikací nebo kopírování souborů trvá tedy podstatně déle. Pokud jste ale zvyklí instalovat své aplikace na paměťovou kartu, změny si nevšimnete.

Podívejme se nyní na novinky aktualizačního balíčku AKU2. Ten naučil Bluetooth nový profil A2DP, který zajišťuje přenos stereofonní hudby do bezdrátových sluchátek. Druhá, avšak ne poslední novinka, nese označení Direct Push. Jde o nový systém doručování e-mailů na mobilní zařízení. Běžně musíte e-mailovou schránku kontrolovat ručně, nebo automaticky v časových intervalech. S Direct Push vám zpráva do zařízení dorazí bez jakékoli prodlevy. Je zde ale několik podmínek. Váš firemní server musí běžet na Microsoft Exchange 2003 Service Pack 2 s podporou Mobile ActiveSync. Připravte se také na vyšší datovou režii a sníženou výdrž akumulátorů.

Opět loudavý procesor

HTC opět sáhlo nešťastnou rukou po procesoru Texas Instruments OMAP 850 taktovaným na frekvenci pouhých 200 MHz. Jsem si vědom a respektuji, že magické číslo s MHz na konci není tím jediným tahounem výkonu, zde ale tomu tak je. Můžeme pouze spekulovat proč HTC neustále sahá po tomto procesoru, když v ostatních zařízeních využívá výkonnější Intel nebo Samsung. Jediným důvodem bude zřejmě cena. Procesor od Texas Instruments integruje na rozdíl od zmíněných konkurentů všechny důležité prvky (hlasově/datový komunikační modul, vstupně/výstupní řídící jednotky, bezdrátové technologie apod.) do jednoho čipu. A tím samozřejmě konečná výrobní cena výrazně klesá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní hardwarové údaje

Ať si majitelé Varia říkají co chtějí, procesor je slabý. A určitě nejde o hnidopišství v jednotkách procent výkonu v syntetických testech. V přímém srovnání s Etenem M600+ (Intel XScale 416 MHz) trvaly HTC veškeré operace znatelně déle. Vlastně ani nemusíte obě zařízení srovnávat. Pomalé spouštění kalendáře nebo klienta pro textovou komunikaci či pouhé otevření nastavení rozhořčí i nového majitele těchto mašinek. Na obranu procesoru ale mohu potvrdit bezproblémové používání oblíbeného VoIP kecálka Skype. Přestože tvůrci doporučují procesor o výkonu alespoň 400 MHz, nezaznamenal jsem při komunikaci přes Wi-Fi síť žádné potíže s funkčností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Procesor si poradí s komunikací prostřednictvím Skype přes Wi-Fi

Běžící aplikace pro svůj běh využívají paměť RAM o papírové kapacitě 64 MB. Ta skutečná pak činí 48 MB. Nicméně ihned po spuštění systému zbývá pouhých 25 MB a to jsem neinstaloval oblíbené rezidentní aplikace pro lepší task-management a doplňky pro obrazovku Dnes. Při spouštění navigační aplikace bych se právem obával vyčerpání veškeré paměti. Rozšířením paměti RAM na dvojnásobek by byl tento problém jednou pro vždy vyřešen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Množství dostupné paměti ROM a RAM

Výrobce se nevytáhl ani v případě paměti ROM. Na čipu o kapacitě 128 MB sídlí operační systém, a pro uživatele zbývá pouhých 51 MB. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty, majitelé starších komunikátorů se ale nevyhnou investici do nové. Staré dobré SD/MMC (MDA Compact I i II, Qtek S200), případně miniSD (MDA Vario), vystřídal standard microSD známý též pod názvem TransFlash. O vyšší cenu karet by ani tak nešlo, současný strop ale činí kapacita 1 GB, což nemusí dostačovat zejména navigačně-multimediálním uživatelům.

Volání a vše okolo

HTC P3300 disponuje čtyřpásmovým komunikačním GSM modulem, podporuje tedy frekvence 850, 900, 1800 a 1900 MHz. U tohoto modelu se musíte obejít bez sítí třetí generace UMTS. Osobně mi vzhledem k pokrytí a podpoře operátorů příliš nechybí. Telefonní seznam nabízí tradičně neomezenou kapacitu díky sdílené paměti. Každý kontakt můžete obohatit o desítky nejrůznějších položek. Sestavení běžného hovoru probíhá následujícím způsobem. Zapnete komunikátor, stiskem zeleného tlačítka vyvoláte rozhraní s virtuální klávesnicí a zde, pomocí specifického T9 hledání najdete potřebný kontakt. Zvolíte jej z nabídky a opět stiskem zeleného tlačítka sestavíte hovor. T9 hledání znamená, že každé tlačítko s písmenem jména stačí zmáčknout jen jednou a telefon vyfiltruje odpovídající záznamy. Přitom je mu jedno, zda-li hledáte dle jména nebo příjmení. Samozřejmě lze vytočit i telefonní číslo, které se zapisuje při výběru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam • tvorba kontaktu • nabídka u kontaktů

S kvalitou sluchátka jsem naprosto spokojen, v rušném městském prostředí oceňuji zejména vysokou hlasitost. Hlasitý odposlech ale začne na nejvyšší dva stupně nepříjemně drnčet. Nechybí aplikace Voice Speed Dial pro rychlé vytáčení i ovládání kapesního počítače. HTC prošlo testem i s bezdrátovým modrozubým sluchátkem. Co neustále postrádám jsou vyzváněcí profily a filtrace hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní pro vytáčení hovorů s ukázkou rychlé filtrace T9

Navážu ještě na VoIP komunikaci přes Skype z minulé kapitoly. Jak jsem se již zmínil, výkon procesoru bohatě postačuje. HTC ale podobně jako všechny komunikátory, s jedinou výjimkou, pouští zvuk protější strany do hlavního reproduktoru, tedy na zadní stranu. Reproduktor je naštěstí umístěn poměrně vysoko a při dobrém úchytu lze poměrně slušně komunikovat. Zmiňovanou výjimkou je E-Ten M600+. Ten přidal jednoduchou a maximálně užitečnou utilitku, s níž lze zvuk přesměrovat do sluchátka.


V další kapitole ověříme schopnosti textové i datové komunikace a zjistíme, jak si HTC poradí s multimédii

Témata článku: HTC, , , , , , E-Ten M600+, HTC P3300, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact III, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario V, Městské prostředí, Velký test, Zářivý displej, Radiopřijímač, Nový profil, Skvělý způsob, Pouhé otevření, Slabý procesor, Test, Velký, Výkonný počítač, Magické číslo