HTC P3300: třetí MDA Compact útočí (velký test)

HTC uvedlo nový komunikátor na platformě Windows Mobile 5. Německý T-Mobile jej zvolil jako nástupce své oblíbené řady Compact, s největší pravděpodobností se tedy objeví i u nás. Novinka láká především revolučním ovládáním, integrovaným GPS přijímačem i FM rádiem. Nebyla by to ale recenze, kdybychom neodhalili i nějaké ty nectnosti.

Textové zprávy: zatím chybí to důležité

O textovou komunikaci se opět stará aplikace Inbox. Ta zahrnuje textové, multimediální i e-mailové zprávy. Od minulých zařízení se změnilo jen minimum, shrneme tedy to nejdůležitější. Aplikace pro tvorbu multimediálních zpráv umožňuje vkládání textu, obrázků, videa i hudebních souborů, omezeni jste pouze maximální datovou velikostí stanovenou operátorem. E-mailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP včetně zabezpečených typů komunikace. Umožňuje stažení hlaviček a po označení i celé tělo zprávy. Nechybí automatická kontrola v pravidelných intervalech, podpisy a plná podpora příloh. Hovořili jsme také o podpoře Direct Push.

Textové zprávy vás ničím novým nepřekvapí, mne překvapila pouze absence virtuální klávesnice telefonu. Ta umožňuje psát text klepáním na virtuální tlačítka zobrazená na displeji. Ano, chybí zpětná vazba skutečných tlačítek, nicméně zvyknout si je jen otázkou času. Osobně píšu na Compactu stejně rychle, jako na běžném mobilu. Bez virtuální klávesnice zbývají tři způsoby ručně psaného textu a miniaturní softwarová qwerty klávesnice. Nevýhodou všech způsobů zůstává podpora obou rukou. Máme ale v rukou předprodejní vzorek, ve finále se tato finesa určitě objeví.

Komunikujeme datově

HTC by mohl uspokojit všechny uživatele mobilního internetu a doprovodných služeb. Mobilní datové přenosy jsou zastoupeny GPRS ve třídě 10. V pokrytých oblastech ale můžete surfovat až třikrát rychleji díky podpoře EDGE. Rozdíl poznáte ihned, plně grafický internet pouze přes GPRS vyžaduje spoustu trpělivosti. Pokrytí EDGE v dané lokalitě signalizuje E v horní stavové liště. V nepokrytých oblastech na vás vykoukne písmeno G. Pokud vyžadujete UMTS, nebo dokonce HSDPA, musíte se poohlédnout jinde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní pro aktivaci datových přenosů • dostupné Wi-Fi sítě • informace o aktuálním spojení

Další formu datové komunikace zastřešuje Wi-Fi, o které jsem v souvislosti s prodejem pod T-Mobile hovořil již na začátku. Některé internetové zdroje hovoří o podpoře standardu 802,11 B/G, mně se ale nepodařilo při testech s géčkovým přístupovým bodem dosáhnout vyšší rychlosti připojení, nežli 11 Mbit/s. S dosahem jsem nadmíru spokojen, v tomto směru si HTC vede lépe, nežli například MDA Vario.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce Bluetooth od Microsoftu doznal drobných změn

Do datové komunikace zahrnu i technologii Bluetooth, v našem případě přímo ve verzi 2.0. HTC ponechalo volbu prostředí opět na Microsoftu, který nabízí jen to nejnutnější bez dodatečných informací. Přesto zaznamenal správce několik málo vylepšení. Přibyla podpora pro sdílení dokumentů prostřednictvím modrého zubu, v základu je povolen přístup pouze do jednoho adresáře, sdílet lze ale celou složku My Documents. Sdílení funguje bez nejmenších problémů, jak ve Windows XP, tak v systému MacOS X. S Bluetooth jsem nezaznamenal žádné potíže, ochotně fungovalo bezdrátové sluchátko, externí GPS přijímač i komunikace s mobilním telefonem.

Další funkce a multimédia

HTC lze jako zařízení s operačním systémem Windows Mobile využít i jako slušný přehrávač videa. Vzhledem ke slabšímu procesoru se ale nevyhnete konverzi do nižšího rozlišení a datového toku. Zatímco obdobná zařízení s procesorem na 400 MHz zvládají i video určené pro přehrávání na PC, dvoustovka v HTC na to zkrátka nemá sil. Nicméně převod v aplikaci PocketDivXEncoder není nic složitého a s výkonným počítačem ani časově náročného.

Novinka se dále může pochlubit vestavěným FM radiopřijímačem. Pokud mne paměť neklame, jde vůbec o první komunikátor tohoto typu s rádiem. Praktickou funkčnost jsme bohužel nemohli vyzkoušet. S přístrojem jsme neobdrželi sluchátka, která slouží jako anténa.

Výrobce také nešťastně zrušil standardní zvukový výstup. Dříve jsme byli zvyklí na malý 2,5 mm jack, u kterého ale nebyl žádný problém s dostupností redukce. Sluchátka se nyní, podobně jako u HTC MTeoRu připojují přes mini USB konektor. Zatímco synchronizační kabel má zkosené dvě hrany, sluchátka pouze jednu a tak je nelze připojit k jiným USB konektorům. V současné době bohužel nevím o redukci, která by umožňovala připojení vlastních kvalitních sluchátek. Do doby, než se redukce na trhu objeví (pokud vůbec), zůstává jediným řešením technologie Bluetooth s profilem A2DP.


V další kapitole zhodnotíme integrovaný GPS přijímač, podíváme se na kvalitu fotoaparátu a zjistíme, jaký software přidal výrobce nad rámec operačního systému

Témata článku: HTC, , , , , , E-Ten M600+, HTC P3300, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact III, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario V, Rádio FM, Výkonný počítač, Magické číslo, Nový profil, Slabý procesor, Tradiční místo, Shodný displej, Přepracované prostředí, Vylepšené ovládání, Test, Velký, Pouhé otevření