HTC S310: základ pro Windows Mobile (test)

Jeden z nejjednodušších chytrých telefonů s Windows Mobile je malý a dostupný. Kolik toho zvládne? Bude vám to stačit?
Kapitoly článku

Multimédia téměř bez omezení

Hudební přehrávač (Windows Media Player Mobile) ve verzi 10 zvládne základní úkony při přehrávání hudby i videa, pro plnohodnotný zážitek je nutné telefon dovybavit kodeky. Komu by nestačila paměť telefonu, může ji rozšířit paměťovými kartami miniSD. S gigabajtovou kartou neměl telefon sebemenší problém.

049.jpg 050.jpg 
Windows Media Player

Potřebné soukromí při poslech zajišťují dodávaná sluchátka. Svou kvalitou nevybočují z průměru, na mikrofonu potěší regulátor hlasitosti. Připnutí k oděvu zajišťuje malá sponka,. Nasunutím na cokoliv silnějšího totiž riskujete její likvidaci. A přitom by stačilo dát místo ní malý kolíček, jak tomu je u některých konkurentů. Celý headset je zakončen obdélníkovým konektorem, který padne přesně do systémového portu. Jelikož se jedná o miniUSB, je teoreticky možné, že by mohla fungovat redukce určená pro Motorolu Razr a šlo by pak připojit i klasická sluchátka s jack konektorem.

IMG_8592.jpg IMG_8593.jpg IMG_8614.jpg
Dodávaná sluchátka nevalné kvality se připojují přes miniUSB • starší Qtek 8010 měl navíc jack 2,5 mm

V balení najdete kromě vlastního telefonu i nabíječku, datový miniUSB kabel, handsfree sluchátka a CD s ActiveSync. Ne zrovna obvyklým je tištěný manuál o 170 stranách (v angličtině), kterému sekunduje česká brožurka s překladem popisu nejdůležitějších funkcí.

Co neumí, to se naučí

Díky otevřenému systému není problém doinstalovat chybějící funkce (v rámci podpory hardwaru), případně vestavěné nahradit kvalitnější alternativou. Jako příklad lze uvést mobilní variantu Total Commanderu (www.ghisler.com), která plní svou funkci stejně výborně jako na počítači. Z vestavěných funkcí zmíním ještě kalkulačku zvládající pouze základní operace a použitelný Task manager pro správu běžících procesů.

051.jpg 052.jpg
Total Commander 

058.jpg
Task manager

Komu by nestačila nabídka programů pro Windows Mobile, může sáhnout po Java aplikacích. Pro jejich správu je určen MIDlet manager. Soubory stačí nakopírovat do určené složky a v manageru zvolit jejich instalaci. Stejně jednoduše lze nepotřebné Java programy odinstalovat.

054.jpg 055.jpg 
MIDlet manager

S okolím komunikuje HTC pomocí kabelu, nebo bezdrátově přes bluetooth. K datovým přenosům je možné použít GPRS a EDGE. K surfování se nabízí vestavěný Internet Explorer. Vzhledem k rozlišení displeje je tato možnost vhodná pro občasné zjišťování aktuálních novinek, respektive návštěvu stránek přímo koncipovaných pro mobilní zařízení.

Pro komunikaci s počítačem slouží ActiveSync, který naleznete na dodávaném CD spolu s Outlookem 2002. Kontakty, stejně jako kalendář a další lze synchronizovat s Outlookem na počítači. Telefon obsahuje již předinstalovaný prohlížeč ClearVue, který si poradí se soubory Wordu, Excelu, Power Pointu a také s formátem PDF. Při připojení k počítači lze procházet souborovou strukturu zařízení i paměťové karty a pracovat se soubory. Rychlost přenosu se pohybuje kolem 450 kB/s.

064.jpg 066.jpg
Čtení dokumentu s příponou .doc v programu ClearVue 

Kam s ním?

HTC S310 je možné koupit u společnosti Sunnysoft. Aktuální cena je 7 759 Kč, přístroj můžete koupit zde.

Tato cena je zhruba na půl cesty mezi starší, ale funkčně srovnatelnou Motorolou MPX220 a Qtekem 8310. Oproti Motorole přichází s novějším systémem, který vylepšuje řadu neduhů, na druhou stranu za příplatek dvou tisícovek už můžete mít displej s QVGA rozlišením a WiFi. Tento telefon přesně zapadá do rčení: „Neurazí, ale nenadchne“. Čistý průměr. Osobně bych si asi připlatil.

Témata článku: HTC, , , HTC Mteor, HTC S310, Motorola MPx220, Motorola Razr, Qtek 8310, , Základ, Kolíček, MOBI, Plnohodnotný zážitek, Windows!, Win, Ghisler, Test, Zak, Příjemná cena, Mobil, Windows Mobile, Dobrý start, Pro +, Wind