HTC S310: základ pro Windows Mobile (test)

Jeden z nejjednodušších chytrých telefonů s Windows Mobile je malý a dostupný. Kolik toho zvládne? Bude vám to stačit?
Kapitoly článku

Windows Mobile bez překvapení

Funkci operačního systému plní v HTC Windows Mobile 5. Hlavní obrazovka (Dnes) zobrazuje kromě obvyklých indikátorů signálu, baterie, operátora, času a data také nejbližší naplánované úkoly, profil a počet nepřečtených zpráv. Současně lze volit mezi deseti posledními spuštěnými aplikacemi. Uživatelé zvyklí na méně informací mohou volit některou z redukovaných alternativ. Pokud vám nevyhovuje standardní zelené prostředí, lze volit ze dvou přímo v telefonu, případně na internetu stáhnout další.

000.jpg 001.jpg 002.jpg 003.jpg
Různá nastavení úvodní obrazovky

Hlavní nabídka je ve formě matice devíti ikon (pokračuje na dalších obrazovkách), další nabídky jsou textové. Jejich uspořádání může na uživatele neznalého tohoto prostředí působit místy nelogicky, jde ale o zvyk.

004.jpg 005.jpg 007.jpg 008.jpg
Hlavní nabídka, hlavní nabídka, submenu, nastavení hlavní obrazovky

Nemohu si odpustit zajímavost z testování. Po obnovení továrního nastavení jsem byl značně překvapen, když veškeré nabídky telefonu byly v azbuce. Dohledání příslušného nastavení chvíli trvalo, protože nápověda manuálu ve formě Start > Settings > Regional settings mi byla zcela k ničemu.

Díky podpoře frekvencí 850, 900, 1800 i 1900 si cestovatelé zavolají i za mořem. Kvalita hovoru je obstojná a to i za použití handsfree. Pouze hlasitý odposlech, který používá hlasitý reproduktor ukrytý vedle čočky objektivu, nevykazuje valné kvality. Ta se rapidně zhoršuje se vzrůstající hlasitostí.

Ke kontaktům lze přiřadit obrázek, je nutné ho ale nejprve najít mezi soubory a v jeho vlastnostech přiřadit ke jménu. U detailu kontaktu tato volba není. Při příchozím hovoru se zobrazuje ve velikosti zhruba jedné pětadvacetiny obrazovky, proto asi málokdo tuto funkci využije. Příchozí, odchozí i zmeškané hovory jsou umístěny pohromadě, odlišeny ikonou. Jednotlivé kategorie lze omezit filtrem.

009.jpg 010.jpg 
Nastavení fotky volajícího, příchozí hovor

Podle prostředí lze volit z osmi profilů, polovinu z nich lze konfigurovat. Jejich nastavení je podrobné, telefon umí profily měnit i automaticky při události v kalendáři. Jako vyzvánění lze použít kromě těch předinstalovaných i soubory mp3.

011.jpg 012.jpg
Volba profilu, editace profilu

Zprávy nejsou bez výhrad

Při psaní SMS pomáhá slovník T9, který ovšem píše s diakritikou a zkracuje zprávy. Řešením tohoto neduhu je vypnutí slovníku, nebo postupné doplňování slov bez diakritiky. U řady slov nabídne HTC i jejich variantu bez háčků a čárek. Rychlí pisálci budou mít problém s rychlostí telefonu, který nestíhá ostré tempo. Tento neduh se projevuje hlavně s vypnutým slovníkem. O počtu napsaných znaků i zpráv je uživatel průběžně informován. U doručenek zamrzí, že nejsou schopné komunikovat s kontakty a zobrazují pouze číslo, i když máte danou osobu uloženou.

022.jpg 023.jpg 024.jpg
Psaní s T9

Konfigurace MMS a e-mailu může být pro některé uživatele zkouškou trpělivosti, protože budou odkázáni na manuální nastavení. Na internetu lze však snadno najít návody, jak tyto služby zprovoznit. Oba editory jsou přehledné, u MMS telefon průběžně zobrazuje velikost tvořené zprávy. V nastavení e-mailu lze nastavit, v jakých intervalech má kontrolovat schránku, které zprávy má stahovat (podle stáří) a zda má stáhnout přímo celou zprávu, hlavičkou, nebo prvních x bajtů. Ke zprávě lze také připojit přílohu.

025.jpg 026.jpg 028.jpg
E-mail, vkládání přílohy, e-mail s přílohou

029.jpg 030.jpg 033.jpg
MMS, nastavení stahování, nastavení stahování

Budík je velmi jednoduchý, umožňuje pouze nastavení času a zapnutí. Také úkoly by zasloužily lepší zpracování, možnost pouze je odškrtnout v případě splnění je dost slabá. Kalendář nabízí měsíční, týdenní i denní pohled, jeho plnění je jednodušší provést na počítači a pak synchronizovat. Na plánovanou akci se můžete nechat upozornit pouze v přednastavených intervalech, kde nejmenší je minuta. Pokud potřebujete upomínku na přesný čas, musíte její začátek sladit s intervaly upozornění, nebo použít aplikace třetích stran.

034.jpg 035.jpg
Budík, úkoly

039.jpg 040.jpg 041.jpg
Kalendář - týdny, kalendář – měsíce, editace schůzky

Lovíme beze zbraně za zvuku hudby

Na rozlišení fotoaparátu 1,3 megapixelu upozorňuje už lem čočky. Při focení lze volit ze čtyř rozlišení (1280 × 1024, 640 × 480, 320 × 240 a 160 × 120). Orientace fotek koresponduje s natočením telefonu. Po zvolení úložiště (telefon nebo karta), vyvážení bílé, rozlišení a kvality můžete zvolit jeden z efektových režimů (černobílá, sépie, studená, negativ). Obrázek můžete opatřit rámečkem, časem a datem pořízení, fotit můžete se samospouští. Měnit lze i několik typů pojmenování fotek, potěší možnost vypnout zvuk uzávěrky (není potřeba to provádět zásahem do registrů).

043.jpg 048.jpg 047.jpg 
Prostředí fotoaparátu, nastavení režimu, nastavení režimu

Veškerá nastavení foťáku si telefon pamatuje. Na to je dobré pamatovat při volbě úzce specifického nastavení, které by mohlo překvapit při potřebě udělat rychlou momentku se standardními parametry. Přímo při snímání se nabízí použití až dvojnásobného digitálního přiblížení (v pěti krocích) a zesvětlení (ztmavení) snímané scény (4 kroky na každou stranu). Obojí se nastavuje čtyřsměrovou klávesou. Při focení budete odkázáni na vnější světelné podmínky, HTC postrádá přisvětlovací diodu. Autoportréty bez zrcátka také nebudou jednoduché.

Při dobrých světelných podmínkách nevybočují fotky z průměru, na občasné zachycení situace se dá HTC použít, na výstavu to ale nebude. Pro prohlížení lze použít integrovaný prohlížeč obrázků.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Různá nastavení světlosti

04.jpg 05.jpg 
Zoom v praxi

06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 
Normální, černobílá, sépie, studená, negativ

11.jpg 12.jpg
Exteriér, interiér

13.jpg 14.jpg 15.jpg
Makro

Témata článku: HTC, , , HTC Mteor, HTC S310, Motorola MPx220, Motorola Razr, Qtek 8310, MOBI, Windows!, Dobrý start, Win, Pro +, Test, Základ, Příjemná cena, Mobil, Windows Mobile, , Wind, Kolíček, Zak, Plnohodnotný zážitek, Ghisler