HTC: smartphony s Windows známé i neznámé

Možná jste o firmě HTC neslyšeli, ale určitě znáte její výrobky. Jsou to úspěšná zařízení známá pod názvy jako MDA Compact, Eurotel Smartphone nebo Qtek 8310. Většina chytrých telefonů a komunikátorů se systémem Windows Mobile pochází právě z továren tohoto tchajwanského výrobce.
Kapitoly článku

HTC Himalaya: PDA na úrovni

Ostatní známé názvy: T-Mobile MDA II, Eurotel Dataphone II, Vodafone VPA, O2 XDA II, Qtek 2020, Orange SPV 2020, i-Mate Phone Edition

Druhé MDA už by se ani dnes nemělo zač stydět, a to se začalo prodávat na přelomu let 2003 a 2004. Frekvence 400 MHz se běžně u procesorů podobných přísrojů používá i dnes, stejně jako paměť RAM o kapacitě 128 MB. Nechybí mu ani Bluetooth a kvalitní QVGA displej s 65 tisíci barvami. Poprvé se objevil i fotoaparát, který pořídil snímky v rozlišení VGA, kvalitou ovšem za ostatními fotomobily zaostával. I tak se jednalo o příjemné zpestření pro uživatele, kteří samozřejmě jinak u přístroje této kategorie upřednostňovali jiné funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O2 XDA II • Vodafone VPA

HTC Blue Angel: přichází QWERTY

Ostatní známé názvy: T-Mobile MDA III, Eurotel Dataphone III, Vodafone VPA III, 02 XDA IIs, Qtek 9090, Orange SPV M2000, i-Mate PDA2K, Siemens SX66

Blue Angel, neboli třetí MDA či Dataphone, přišel na trh necelý rok po dvojce. Největší změnou je výsuvná QWERTY klávesnice a možnost připojení k sítí Wi-Fi. Kvalitní displej, rychlý procesor i vysoká kapacita paměti RAM byly zachovány, zůstal však i chabý VGA fotoaparát a uživatelé se museli spokojit s GPRS. Zájemce o kompatnější rozměry a hmotnost Blue Angel příliš nepotěší. Dvě stě gramů váhy má na svědomí především klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile MDAIII • Eurotel Dataphone III • Orange SPV M2000

HTC Universal: tak tohle je inovace

Ostatní známé názvy: T-Mobile MDA Pro, Vodafone VPA IV, Orange SPV M5000, Qtek 9000, 02 XDA Exec, i-Mate Jasjar

Pokud vám přišel třetí dataphone nedostatečně inovativní, spokojeni určitě budete s tím nejnovějším – HTC Universal. HTC se konečně odhodlalo k přidání podpory UMTS, s čímž samozřejmě souvisí druhá VGA kamera pro videohovory. Fotoaparát je v tomto případě megapixelový a fotky z něj jsou zřejmě lepší, než u ostatních přístrojů od HTC, ale přesto je ve srovnání s konkurencí stále pozadu. Co ale potěší ještě více, je jemný VGA displej, který na rastru 640 × 480 bodů zobrazí až 65 tisíc barev. Vylepšení se dočkal i procesor, který pracuje na frekvenci 520 MHz. Radikální změnou prošla také konstrukce. Díky systému Widows Mobile 5 je možné ovládat komunikátor pouze pomocí klávesnice a s mobilem pak můžete pracovat podobně jako s notebookem. V zahraničí se zařízení již prodává, pokud se ho dočkáme u nás, budeme muset počítat s cenou převyšující 20 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Universal • T-Mobile MDA Pro • Qtek 9000

HTC Magician: malý, ale šikovný

Ostatní známé názvy: T-Mobile MDA Compact, Vodafone VPA Compact, Qtek s100, i-Mate JAM, 02 XDA Mini

U HTC Magicianu, u nás známého jako MDA Compact od T-Mobilu, se výrobce vydal trochu jinou cestou. Do přístroje s dotykovým displejem přidal nejen telefonní funkce, ale zároveň ho zmenšil na velikost srovnatelnou alespoň se smartphony. U T-Mobilu ho navíc seženete za velmi příjemnou cenu kolem 12 tisíc. Nabízí sice tradičně lehce podprůměrný fotoaparát, naštěstí však fotí alespoň v rozlišení jednoho megapixelu. Zařízení však nabídne rychlý procesor s frekfencí 416 MHz a slušnou paměť RAM o kapacitě 64 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile Compact • Qtek s100

HTC Wizard: podruhé s klávesnicí a Wi-fi

Ostatní známé názvy: T-Mobile Vario, Orange SPV M3000, Qtek 9100, i-Mate K-JAM, O2 XDA Mini Pro

HTC Wizard vychází z koncepce Magicianu, který doplňuje o několik důležitých prvků zároveň však některé zmizely. Přináší systém Windows Mobile 5, QWERTY klávesnici, která se vysouvá na levý bok a podobně jako u Universalu si při ovládání vystačíte bez pera. Navíc je možné přístroj ovládat opět s displejem orientovaným na šířku. Ani plnohodnotná klávesnice se tentokrát nijak zvlášť neprojevila ve zvýšené hmotnosti.

Pochvalu si ale komunikátor nevyslouží za procesor, který tentokrát pracuje pouze na frekvenci 200 MHz. Při běžné práci s přístrojem tento fakt sice nepostřehnete, ale po spuštění náročnější aplikace bude zpomalení znát. Komunikátoru také úplně chybí fotoaparát, to však jen naznačuje, komu je zařízení určeno. Je příjemné, že nejnovější komunikátor od HTC se dostal i k nám, známe ho jako T-Mobile Vario. Více se o něm dozvíte v naší nedávné recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek 9100 • Orange SPV M3000 • O2 XDA Mini Pro


Co se chystá?

Jedním z podstatných nedostatek současných chytrých mobilů i komunikátorů jsou sítě třetí generace. Tady si HTC nechce nechat ujet vlak, zatím je ale trochu pozadu. Momentálně má jeden přístroj, se kterým můžete v evropských sítích 3G komunikovat. Chystají se ale další a to nejen s podporou UMTS; kolem poloviny roku 2006 by měly přijít přístroje HTC s podporou rychlých datových přenosů HSDPA.

Žádný z následujících mobilů není oficiálně potvrzený, informace o nich tedy berte s rezervou. Všechny by se údajně měly objevit do konce první poloviny příštího roku.

HTC Breeze: nejvyšší smartphone

Breeze by se měl stát prvním běžným smartphonem HTC, který nabídne podporu sítí 3G spolu s kamerou pro videohovory. Uvádí se i podpora HSDPA. Příjemné jsou i rozměry, tloušťka by neměla překročit 15 mm. Funkčně vychází z modelu Tornado, opět by neměl chybět QVGA displej, nová verze operačního systému Windows Mobile 5 a podpora EDGE i Wi-Fi. Na trh by se měl dostat do konce první poloviny roku 2006.

Klepněte pro větší obrázek
Breeze

HTC Star Trek: první véčko

Pokud informace a fotky nelžou, stane se telefon s kódovým označením Star Trek prvním véčkovým smartphonem HTC. Již název napovídá, že design bude připomínat přístroje budoucnosti a zajímavá je i výbava. Údajně by měl telefon disponovat QVGA displejem a poprvé také dvoumegapixelovým fotoaparátem.

Klepněte pro větší obrázek 
Star Trek

HTC Muse: komunikátor s velkou pamětí

HTC Muse by měl být zvláštní komunikátor s netradičním čtvercovým rozlišením displeje 240 × 240 bodů. Opět bude podporovat sítě třetí generace, zřejmě včetně HSDPA, a jeho procesor by měl pracovat na frekvenci 416 MHz. Údajně by měl mít paměť o kapacitě 4 GB rozšiřitelnou o karty microMMC. Zatím není jasné, zda vestavěná paměť bude v podobě disku. Pravděpodobně bude opět obsahovat také dvoumegapixelový fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek
Muse

HTC Hermes: nástupce starých známých

Posledních z připravovaných telefonů vychází z modelu Wizard, jedná se opět o komunikátor s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí a operačním systémem Windows Mobile 5. Přibude přední kamerka a podpora sítí třetí generace včetně HSDPA. Hlavní fotoaparát by měl pořizovat snímky v rozlišení až dvou megapixelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hermes

Témata článku: HTC, , , , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, HTC 10, HTC 10 Evo, HTC 10 Lifestyle, Motorola MPx220, Orange SPV C600, Qtek 8310, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, Nejvyšší smartphone, SMA, Win, Windows!, Vysoká kapacita, Canary, Wind