HTC Touch Dual: první pošimrání

Prstem jsme pošimrali displej nového HTC Touch Dual. Jaké je nové HTC s klávesnicí a vylepšeným TouchFLO? První dojmy a video!

HTC zareagovalo na iPhone a s ním spojený boom přístrojů ovládaných prstem prostřednictvím dotykového displeje a představilo model Touch. Ten měl přinést malou revoluci mezi zařízení postvených na operačním systému Windows Mobile. Nové uživatelské prostředí TouchFLO, které mělo na HTC Touch premiéru, je totiž uzpůsobené pro ovládání prstem.

My jsme při testování nebyli z TouchFLO příliš nadšeni. Přináší sice inovaci, ale ta není „dotažena“ a stylus je při mnoha operacích stále potřeba. Do redakce nám však dorazil HTC Touch Dual, který je vybaven vylepšenou verzí TouchFLO a slibuje mnohá vylepšení. Kromě toho je vybaven výsuvnou klávesnicí, která ještě posiluje naději, že stylus už nebudeme vůbec potřebovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Touch Dual

HTC_Touch_01.jpg HTC_Touch_02.jpg HTC_Touch_03.jpg HTC_Touch_04.jpg
Pro srovnání: HTC Touch

Prstem sem, prstem tam

Design přístroje vychází z klasického modelu Touch bez klávesnice. Přístroj trochu povyrostl na výšku a hmotnost se zvýšila ze 112 g na 120 g. Klávesnice však za to stojí, i když to není klasická QWERTY. Přístroj nabídne klasickou telefonní klávesnici, která ale velmi zrychlí vybíraní jména z adresáře a i psaní prostřednictvím slovníku T9 je mnohdy rychlejší, než ťukání stylusem do malých tlačítek virtuální klávesnice na displeji. A hlavně můžete psát, i když máte volnou jen jednu ruku. Psaní prstem je však přizpůsobena i virtuální klávesnice na displeji, která nabídne velká tlačítka běžné telefonní klávesnice s písmennými popisky.

Ovládání prstem je přizpůsoben úvodní displej, ale to už známe z klasického Touche. Přejetím prstu po displeji zespodu nahoru se otevře speciální nabídka pro snadnou volbu nejdůležitějších funkcí. Má čtyři různé podoby, mezi kterými se přepíná posunem prstu po displeji v horizontálním směru doprava nebo doleva. Ťuknutím prstu můžete volat oblíbený kontakt nebo třeba vstoupit do galerie obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční tlačítka doplňuje výsuvná telefonní klávesnice

A právě v galerii obrázků je vidět hlavní změna oproti první verzi TouchFLO. S obrázky se zde zachází podobně jako v iPhonu. Letmým pohybem prstu můžete listovat mezi obrázky, zakroužením lze obrázek přibližovat nebo oddalovat, případně otáčet.

Ovládání prstem si dále užijete v telefonním seznamu a v dlouhých seznamech vůbec (seznam hudby, přehled dne v kalendáři, v internetovém prohlížeči apod.). Prstem stačí přejet po displeji a seznam se rozběhne. Narozdíl od iPhonu nemá „setrvačnost“ a pozvolna se nepřestává točit. Zastaví se až na konci nebo po ťuknutí prstem na displej.

Pro prsty špičaté

Ovládání prstem je na první pohled lákavé, je to něco úplně nového na operačním systému Windows Mobile. Jenomže ne vždy funguje vše tak, jak by mělo. Displej pohyb prstu leckdy nezaznamená a třeba takové přibližování obrázků krouživým pohybem chce dlouhé cvičení. Stejně v mnoha případech dojde pouze k otočení obrázku, protože se nezaznamená celá dráha prstu, ale jen půlotáčka. Leckdy je také nutné do displeje vícekrát ťuknout jen kvůli potvrzení nebo jej několikrát „polechtat“ než se otevře nabídka TouchFLO.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Touch Dual padne skvěle do ruky

Řešením je stylus. I když je nabídka přizpůsobena pro ovládání prstem, technologie dotykového displeje je evidentně stvořena především pro stylus. Veškeré potvrzování voleb, stejně tak pohybová gesta v galerii, lze se stylusem zadávat jistě a napoprvé. Nakonec ale není ani ovládání stylusem příliš pohodlné, protože výrobce přístroj vybavil jen velmi krátkým perem. Zjevně je určeno jen pro ojedinělé případy, kdy si uživatel neporadí s prstem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez pera se zcela neobejdete

Bez pera se ale uživatel zcela neobejde. Pod TouchFLO je totiž stále Windows Mobile ve své klasické podobě a to často znamená nutnost zaměření drobných položek či jiných objektů na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostatek paměti zajistí karty microSD

Na novém HTC Touch Dual mi z hlediska ovládání ještě chybí speciální tlačítko OK/Close. Bylo by daleko pohodlnější mačkat nějaké tlačítko pod displejem. Zde ale vedle navigační klávesy najdeme pouze tlačítka pro ovládání hovorů. A tak se musí sahat na křížek do pravého horního rohu displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik zajímavých detailů 

Kam se poděla Wi-Fi?

I přes své nedokonalosti je TouchFLO zajímavým krokem kupředu a myslím si, že po chvíli cviku bude efektivně využitelný. HTC má ale co dohánět, ovládání prstem u iPhonu je totiž o třídu lepší. Nejenže je přesné a gesta jsou správně rozeznávána, reakce iPhonu jsou narozdíl od HTC naprosto okamžité.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celkově se mi jeví HTC Touch Dual jako povedený komunikátor kompaktních rozměrů, jehož základní funkce lze pohodlně ovládat jednou rukou. Nabídne rychlé datové přenosy v mobilní síti, Bluetooth, pěkný displej, slot pro paměťové karty microSD a díky operačnímu systému Windows Mobile 6 hromadu kvalitních funkcí a možnost jejich rozšíření. Jediné velké minus výbavy je chybějící Wi-Fi, které kupodivu najdeme u běžnéo modelu Touch bez klávesnice.

Toto je však pouze první seznámení s HTC Touch Dual. Připravujeme podrobnější test, při kterém ověříme všechny funkce a možnosti tohoto atraktivního přístroje.

Diskuze (31) Další článek: Chystá Apple 16GB iPhone?

Témata článku: HTC, , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Dual