HTC Touch HD: Když ptáčka lapají...

Špičkový HTC Touch HD přináší nekompromisní výbavu v zajímavém kabátku. To však nestačí, abyste si přístroj skutečně zamilovali.

Výkon, svižnost, výdrž

Srdce HTC Touch HD tvoří procesor Qualcomm s taktem 527 MHz. Bohužel, tento výrobce na rozdíl od Intelu nebo TI nedá k nahlédnutí podrobnou specifikaci. Alespoň nějaké informace však zjistit lze a tak můžeme odpovědět na otázku, proč si HTC vybralo právě tohoto dodavatele centrálního mozku. Čip MSM7201 totiž v jednom pouzdře obsahuje nejen vlastní 32bit procesor ARM11, ale především i komunikační modul pro GSM/UMTS včetně datových technologií a dále komunikační moduly pro technologie bluetooth i Wi-Fi. A aby toho nebylo málo, zvládá čip i určování polohy systému GPS s podporou A-GPS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce běžících aplikací a jeho nastavení. Díky velké paměti RAM na něj můžete zapomenout

Dále by měl procesor podporovat Qtv a Qcamcoder. Ať už si pod tím představíte cokoli, první by mělo vylepšit přehrávání (především streamového) videa a druhé naopak nahrávání videa a jeho kompresi. Zde dokonce výrobce uvádí určitý strop, 24 fps pro QVGA rozlišení, což odpovídá schopnostem HTC Touch HD v rámci nahrávání videa. Vysoká integrace samozřejmě snižuje výrobu, cenu, prostorové nároky a teoreticky i spotřebu. Procesor o sobě dává vědět poměrně výrazným zahříváním ve spodní části zadní hrany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Technické parametry HTC Touch HD

Výpočetní výkon doplňuje kombinace pamětí 288 MB RAM (256 klasické RAM plus 32 MB vlastní paměti procesoru) a 512 MB Flash ROM. V tomto řádku technologické specifikace si pomalu zvykáme na gigabajty, bez ohledu na možnosti rozšíření paměťovými kartami.

Pryč od suché teorie. Nelze si nevšimnout častých negativních reakcí na účet tohoto procesoru. Přitom syntetické testy SPB Benchmark hovoří zcela jasně: HTC Touch HD patří mezi nejrychlejší současné komunikátory na trhu. Osobně s rychlostí také nejsem zcela spokojen: například prohlížení fotek není plynulé, podobně jako posuv stránek v internetovém prohlížeči. Nezlobte se, ale při srovnání těchto dvou činností s iPhonem jako by mělo HTC chřipku a kulhalo na jednu nohu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky testu SPB Benchmar hovoří jasně: Touch HD v umělých testech vítězí

Nepodařilo se mi také přístroj donutit přehrávat zcela plynule video určené pro počítač (rozlišení 624 x 352, datový tok 1139 kbit/s, Xvid). Vím, že jde o docela „silné“ parametry, ale tak prostě současné typické video pro počítače vypadá a Touch HD by je měl být schopen přehrát bez trhání a rozpadu zvuku. Máme v rukou neprodejní vzorek, do finále by se mohlo v tomto směru ještě něco změnit, nicméně syntetické testy tuto myšlenku nepodporují.

Ohromný displej a přehršel technologií si dozajista říká o značný přísun energie. Při praktickém použití i v testech však Touch HD příjemně překvapil. Umělý test s displejem na plné pecky, aktivovaným Wi-Fi i bluetooth a občasným vytížením procesoru vydržel Touch HD 4 hodiny a 40 minut. Příčinu hledejme především v baterii se slušnou kapacitou 1350 mAh. Ve srovnání s Touch Diamond a jeho 900 mAh jde o výrazný rozdíl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž baterie prověří až dlouhodobější testování, při intenzivní zátěži ale vydržela sotva den • červený Reset

Bohužel se budete muset zatím spokojit s tímto údajem. Touch HD jsem neměl v rukách dostatečně dlouhou dobu pro vyvození „běžné“ výdrže. A v těch několika málo dnech byl doslova na roztrhání.

Internet skutečně v kapse

V rámci bezdrátových technologií nabízí HTC Touch HD naprosté maximum bez kompromisů. Začneme-li frekvencemi v síti GSM, nechybí vedle klasických 900/1800/1900 MHz i 850 MHz pásmo. V rámci UMTS se Touch naladí na frekvence 900 a 2100 MHz, přičemž u nás se využívá pouze druhá z jmenovaných. Vedle toho se Touch chlubí kompletní paletou datových techonologií. Skutečně kompletní: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA doplňuje u nás zatím nefunkční HSUPA. Operátor O2 plánuje výrazné rozšíření pokrytí sítě UMTS/HSDPA, což právě těmto zařízením jen a pouze prospěje. Touch se samozřejmě připojuje vždy k nejrychlejší dostupné technologii. Surfovat prostřednictvím HSDPA nemá chybu, i když po pravdě řečeno, pro běžné použití slušně poslouží i EDGE u konkurenčních operátorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce bezdrátové komunikace a datových přnosů • Skype funguje bez potíží i v síti UMTS/HSDPA

Bezdrátová síťová karta s podporou standardů b/g patří mezi samozřejmou výbavu současných komunikátorů. Za dobu používání jsem se připojoval k několika různým sítím, vždy bez problémů. Citlivost se nemůže rovnat například s notebooky, nicméně v rámci stejných zařízení patří k běžnému průměru. Poměrně zklamáním pak bylo bluetooth. Jedná se sice o verzi 2.0 EDR, nicméně podporou profilů mne Touch neuspokojil. Zatímco u ostatních přístrojů mohu přes bluetooth přistupovat do paměti přístroje, posílat soubory bez problémů oběma směry, Touch HD pouze soubory odesílal. na stranu druhou je možné Touch HD využít jako modem pro připojení k bezdrátovým datovým přenosům, a to bez nutnosti instalace ovladačů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Opera Mobile odvádí výtečnou práci

K internetu se tedy máme jak připojit, čím nyní přijatá data využít? Ano, nabízí se vestavěný internetový prohlížeč Internet Explorer. Doporučuji však na něj zapomenout, nechcete-li přijít s první webovou stránkou o veškeré iluze o mobilním internetu. Zvolte raději předinstalovanou Operu Mobile. Přičtěte rozměrný displej a výborné rozlišení a máte ideální terminál pro přístup k plnohodnotnému internetu. Testoval jsem co nejvíce stránek, bez potíží fungují i špeky v podobě služeb jako mapy.cz a podobné. Stoprocentní kompatibilitu samozřejmě zajistit nelze, nicméně Opera patří bezesporu k tomu nejlepšímu. Ostatně, nahlédněte do našeho srovnání mobilních prohlížečů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Takřka dokonalé zobrazení běžných internetových stránek

Srovnání s iPhonem se právě v otázce mobilního surfování neubráním, kdo chce, nechť přeskočí. Touch HD má velkou výhodu ve vyšším rozlišení. Nicméně i když zobrazíte kteroukoli webovou stránku na šířku, titěrné písmo nepřečtete a musíte si přiblížit konkrétní odstavec. Na iPhonu klepnete na odstavec, který chcete přiblížit, opětovné oddálení provedete „stažením“ dvou prstů. Přiblížení funguje stejně i na Touch HD, pro oddálení musíte použít posuvníkovou lupu. Nemohu si pomoct, nicméně i přes nižší rozlišení se mi s iPhonem pracuje lépe. Safari nabízí bezesporu lepší rychlost, plynulejší listování, přesnější přibližování i zmenšování stránky. Opera se více trhá a často se mi stávalo, že jsem se po přiblížení či oddálení ocitnul na zcela jiné části webu. Ani jeden z prohlížečů nepodporuje Flash.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
YouTube vždy nadosah pro nejvěrnější diváky

Touch HD má přímo zabudovanou aplikaci pro prohlížení YouTube videí. V podstatě se neliší od verze pro iPhone a přehrávání na celou obrazovku běží v tomto případě naprosto plynule. Základní obrazovka presentuje nejnovější videa, vyhledávat můžete podle kategorií nebo uživatelů.

Témata článku: HTC, , , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch HD, LG Prada 3.0, Motorola Rokr E8, Samsung Omnia, Internetový terminál, Ostatní přístroje, PTAC, Pohodlné nošení, Výrazné rozšíření, Bezdrátová síť, Kompaktní verze, HD +, Stejné rozvržení, Malá kapacita, Typická situace, Psí kus, Silný procesor