HTC Touch HD: monstrum otřáslo redakcí (video)

Podívejte se na nejlepší mobil současnosti. Má obrovský jemný displej, je rychlý a umí vše, co můžete dnes od mobilu chtít.

Nejlepší mobil současnosti konečně dorazil na náš stůl. Exkluzivně jsme dostali možnost vyzkoušet nejnovější přírůstek do portfolia tchajwanského výrobce HTC Touch HD. Podle metodiky hodnocení v našem katalogu mobilů jde o nejvýkonnější a v současné době nejvybavenější telefon.

VIDEO: 451 ''

Touch HD vs. iPhone 3G

Už při prvním pohledu na Touch HD se neubráníte jeho srovnání s iPhonem. Může za to velký dotykový displej, minimum hardwarových kláves, nadprůměrná šířka a sympatická tloušťka 12 mm. Aby HTC nemohlo být nařčeno z kopírování vzhledu, zvolili designéři proti iPhonu mírně ostřejší rysy a kovový obvodový rámec nahradili tmavým lesklým plastem. Telefon se díky zaobleným hranám velmi příjemně drží v ruce, nijak rušivá není ani jeho hmotnost 146 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kdo je hezčí? A kdo tenčí? Lepší, vybavenější a užitečnější?

Záda kryje z převážné části protiskluzová úprava soft-touch, která jednak brání nechtěnému pohybu telefonu z ruky a hlavně na sobě nezanechává viditelné otisky. V horní části je do kovového výstupku bránícího poškrábání zasazena čočka 5Mpx snímače s autofocusem, který bohužel není doplněn o diodu blesku.

Odolnost vůči nečistotám naopak neplatí pro přední část telefonu, kterou tvoří téměř výhradně plocha displeje. Ochranné sklo pokrývá povrch od okraje k okraji, takže zde se čištění nevyhnete. HTC slibuje, že díky tvrzenému sklu by nemělo při běžném používání dojít k poškrábání povrchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Elegantním liniím designu muselo ustoupit několik ovládacích prvků. Místo tentokrát nezůstalo pro funkční ani směrová tlačítka. Pod displejem najdeme pouze čtveřici senzorových kláves, z nichž dvě jsou určeny pro přijmutí nebo odmítnutí/ukončení hovoru, tlačítko s domečkem pro návrat na domovskou obrazovku a šipka pro úkon zpět.

Rychlý, kapacitní a konektivní

Mnoho prvků nenajdeme ani po obvodu telefonu. Do pravého spodního rohu je ukryt stylus, kterým lze vedle prstů nové HTC taktéž ovládat. Spodní stranu okupuje Ext(mini)USB konektor s trojpravoúhlým průřezem. Ten slouží k uchycení datového USB kabelu dodávaného v prodejním balení, a také nabíječky. Sluchátka tentokrát díky přítomnosti standardního 3,5mm audio konektoru dostávají místo na horní hraně. Zde se také skrývá tradiční klávesa pro zapnutí/oživení přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Široká placka - móda komunikátorů poslední doby

Poslední tlačítko na celém povrchu telefonu se pak nachází na levém boku a v kolébkové podobě slouží k regulaci hlasitosti. Místo tedy nezbylo na spoušť fotoaparátu, tlačítko hlasových poznámek, komunikačního manažera ani kolečko Jog Dial.

Hlavní pýchou komunikátoru je kompletní datová výbava a konektivita, se kterou se v současnosti můžeme setkat. Samozřejmostí je tak Bluetooth, Wi-Fi, datový modul 3G včetně HSDPA a také GPS. Jediné, co bychom hledali marně, je přežitý infraport.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Touch HD má jako jeden z mála Windows Mobile komunikátorů a jako první zástupce značky 3,5mm audio konektor • zapínací tlačítko • stylus • senzorové klávesy pod displejem

HTC Touch HD využívá k práci rychlý procesor taktovaný na 528 MHz a dostatečné množství 288 MB paměti RAM. Díky těmto parametrům je práce s prostředím o poznání svižnější než u ostatních Windows Mobile komunikátorů. Implementována byla opět verze 6.1 Professional operačního systému od Microsoftu.

Mistrovský displej

Důvod, proč si HTC Touch HD zaslouží být srovnáván s iPhonem, je uživatelské rozhraní TouchFlo 3D. To se stále vylepšuje a úspěšně prorůstá do struktury jinak trochu rigidního systému. V některých aplikacích (hudební přehrávač, fotoaparát), se tak už vůbec nedostaneme do klasického prostředí mobilních Windows.

Díky obrovskému barevnému aktivnímu displeji s úhlopříčkou 3,8" a s výborným rozlišením 480 × 800 pixelů je velmi usnadněno dotykové ovládání prstem. Dokonce ani ve vnořených částech systému a v kontextových nabídkách není třeba vytahovat stylus – písmo i ikony jsou dostatečně velké a dají se přesně stisknout. Větší palce už možná budou mít problém při psaní na virtuální klávesnici. Protože prostředí ale ještě nebylo u námi zkoušeného přístroje lokalizováno do češtiny, uvidíme, jak se domácí zastoupení HTC popere s českými znaky a zda klávesnici zároveň ergonomicky nevylepší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pětimegapixelovému fotoaparátu bohužel chybí blesk

Displej reaguje nejen na pohyb prstu (stylusu), ale i na citlivost stisku. Tato vlastnost je nezbytná například v aplikaci fotoaparátu, kde se kvůli chybějícímu hardwarovému tlačítku musí tisknout spoušť dotyková. Na slabší namáčknutí prstem se objekt zaostří, na silnější domáčknutí pak fotoaparát pořídí snímek. Proti iPhonu však displej stále není připraven na multidotykové ovládání, a tak nelze použít některá intuitivní víceprstá gesta, například při zoomování fotografií.

Smrt iPhonu a komu ještě?

Zadní kryt je plastový a jeho sundávání není zrovna ideální. Je potřeba vyvinout poměrně velkou sílu v jeho spodní části a poté tlačit směrem nahoru. V útrobách se ukrývá baterie s kapacitou 1 350 mAh, která podle prvních poznatků nezaručí nijak rekordní výdrž, zvlášť při intenzivním používání přístroje. Pod kryt se vkládá také SIM karta a paměťová karta microSD(HC). Tou můžete rozšířit 512 MB vnitřní paměti až na dvaatřicetinásobek. Mezi sloty pro karty vykukuje výdech reproduktoru a maličké červené tlačítko Reset.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž baterie prověří až dlouhodobější testování, při intenzivní zátěži ale vydržela sotva den • červený Reset

I když bude nové HTC Touch HD ze známých důvodů často srovnáváno s iPhonem, přímou konkurenci znamená hlavně pro komunikátor i900 Omnia od Samsungu, v menší míře možná ohrozí i Diamond ve vlastních řadách. Nad oběma přístroji jednoznačně vyniká zejména svým velkým a jemným displejem, a v souvislosti s tím také mnohem pohodlnějším ovládáním bez nutnosti používat stylus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávané příslušenství je standardní

Nejlepší mobilní přístroj současnosti těží vedle vybavenosti zejména ze své hbitosti v uvedení na trh. Po představení v polovině září by se měl už o necelé dva měsíce později dostat do prodejen za cenu kolem 16 tisíc korun. Už se nemůžeme dočkat.

TIP: Podívejte se, jak fotí HTC Touch HD

HTC Touch HD (Blackstone)
Touch HD (Blackstone) Extrémně výkonný komunikátor má 288 MB RAM a procesor s frekvencí 528 MHz a grafickým akcelerátorem. Nadstandardní displej zabírá skoro celou přední plochu, má úhlopříčku 3,8" a rozlišení 480 × 800. Oproti dřívějším Touchům má konektor 3,5mm jack.rozměry a hmotnost: 115 × 63 × 12 mm, 146 g
displej: 3,8'', aktivní TFT, 480 × 800, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1350 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (352 × 288), autofocus
94 %
(1. místo z 964)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 14 780 Kč (koupit)
Diskuze (265) Další článek: Samsung i7110: proti Nokii jejími zbraněmi (preview)

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, Reda, Red, Monstrum, HD +, Protiskluzová úprava