HTC Touch Pro: mistr Raphael (test)

HTC Touch Diamond vzbudil nadšení. Touch Pro staví na jeho základu a v několika směrech jde ještě dále.
Kapitoly článku

S QWERTY na dlouhé texty

Konstruktéři v HTC mají s vývojem hardwarových klávesnic několikaleté zkušenosti, u Raphaela je k dispozici QWERTY klávesnice rozdělená do pěti řad, numerický blok zde dostal vlastní prostor, na úkor toho bohužel zmizela dvojice softwarových kláves, která se u předchozích komunikátorů objevovala. Celkem je k dispozici 57 kláves, primární znaky jsou zvýrazněny bílou barvou, sekundární pak zeleně. Pro recenzi jsme měli k dispozici testovací kousek s anglickou verzí ROM, a na klávesnici nebylo možné psát české znaky, to by se ale mělo s uvedením počeštěných kusů změnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hardwarová klávesnice nabízí dostatečný komfort nejen pro psaní dlouhých textů; jemné podsvícení vás v nočních hodinách rozhodně rušit nebude

Sekundární symboly se píší přes klávesu Fn, její stisk je podobně jako u tlačítka Caps, signalizován malou diodou v horní části. Jednotlivá tlačítka jsou vyrobena z pevné gumy, která zajišťuje bezproblémový stisk. Podsvícení klávesnice je podobně jako u displeje možné automaticky regulovat podle nastavení světlocitlivého senzoru. Rozvržení světla je rovnoměrné a bílé popisky zajišťují dobrou čitelnost i ve tmě. Na klávesnici se dobře píší i delší texty, ideální je také pro vyřizování e-mailové korespondence nebo IM chatování. Velikost jednotlivých kláves by ale mohla být o něco větší, zejména uživatelé s většími prsty mohou mít při psaní drobné problémy, nicméně to je daň za zachování kompaktních rozměrů přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Netradiční uživatelské prostředí

HTC Touch Pro je v pořadí již pátým komunikátorem série Touch, pro kterou je charakteristických několik prvků. Předně, displej telefonu je zasazen do jedné roviny s krytem telefonu, což přispívá k lepší orientaci a přístupu k nabídkám. Dále je to prostředí TouchFLO třetí generace, které za dobu své existence prošlo poměrně bouřlivým vývojem. Jistě si pamatujete na rotační krychli nebo plugin HTC Home, nic podobného ale u Raphaela nenajdete, namísto toho je k dispozici zbrusu novýTouchFLO 3D plugin, který se usadil na hlavní obrazovce. Kromě něj v systému nechybí celá řada aplikací optimalizovaných pro snadnější ovládání bez nutnosti vytahovat stylus. TouchFLO 3D plugin je rozdělen do deseti, které si nyní podrobněji představíme. Oproti Diamondu zvládá TouchFLO 3D plugin překlápění do Landscape režimu, ve kterém se ale nezobrazují plnohodnotné nabídky, nýbrž jen matice s osmi ikonami, ze které lze přistupovat k textovým zprávám, e-mailům a dalším položkám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní nabídka TouchFLO 3D pluginu; přehrávač hudby
  • Home - základní nabídka, ve které se zobrazují animované hodiny, informace o síti, aktuální datum a čas, zmeškané události a položky z kalendáře.
  • Kontakty - grafický správce kontaktů, ve kterém můžete snadno a rychle listovat pomocí vertikálních tahů prstem. Jednotlivé přechody mezi kontakty jsou doprovázeny pěknými animacemi, které jsou součástí celého TouchFLO 3D rozhraní.
  • Zprávy - pod touto záložkou se zobrazují přijaté textové zprávy, ve kterých můžete snadno a rychle listovat. V námi testovaném telefonu s anglickou verzí ROM se chybně zobrazovala diakritika, to by ale s příchodem oficiální české ROM mělo zmizet.
  • E-maily - stejně efektivně jako s textovými zprávami, můžete pracovat i s e-maily. Problém s diakritikou se objevuje i zde, nicméně po rozkliknutí vybraného e-mailu je již vše v pořádku.
  • Fotografie a videa - v této nabídce se zobrazují vybraná obrázková alba nebo fotografie z fotoaparátu. Mezi obrázky můžete opět velice efektivně listovat.
  • Hudba - jednoduchý přehrávač hudby, který umí zobrazovat obrázky alb (pokud jsou k dispozici), podporuje funkce náhodného/opakovaného přehrávání a tvorbu vlastních playlistů.
  • Internet - z této záložky můžete spustit internetový prohlížeč Opera Mobile 9.5, aplikaci pro přehrávání videa ze serveru YouTube, a nechybí zde ani praktický výpis oblíbených záložek z prohlížeče.
  • Počasí - nejhezčí grafickou podívanou nabízí program pro zobrazování počasí. Do něj si můžete přidat neomezený počet měst, jen z České republiky je jich k dispozici pět. U každého města se zobrazuje animovaná ikonka aktuálního stavu počasí, k dispozici je rovněž předpověď na následujících 5 dní.
  • Nastavení - konfigurace TouchFLO 3D, přístup ke klíčovým nastavením telefonu.
  • Programy - do této matice si můžete přidat až 18 zástupců k oblíbeným programům.
Klepněte pro větší obrázek
TouchFLO 3D plugin v landscape režimu

Celé prostředí se ovšem neskládá jen z pluginu na hlavní obrazovce, TouchFLO přidává přímo do operačního systému podporu vertikálních skrolovacích gest, kterou využijete nejen při listování v kontaktech a programech, ale také v prohlížeči obrázků či správci souborů. Úpravy se dočkala také nabídka Start a horní statusová lišta, zástupci jsou zobrazeny větším písmem, a proto jsou mnohem lépe přístupní. Pokud kliknete do prostoru horní linky, objeví se vám další obrazovka se zvětšenými ikonami jednotlivých položek. Změn doznala i aplikace Album, která slouží k prohlížení fotografií, obrázků a videí. I zde je totiž telefon schopný rozeznávat nejrůznější gesta pro přibližování a listování, a využijete zde také pohybového senzoru, který obrázek přizpůsobuje velikosti displeje podle aktuálního natočení telefonu.

Kouzla s pohybovým senzorem

Velký boom v posledních měsících zažívá pohybový senzor v mobilních telefonech. Najdeme jej i u Raphaela, který jej využívá v internetovém prohlížeči, správci obrázků a ve hře Teeter. V nastavení systému rovněž nechybí aplikace pro kalibraci senzoru, kterou lze využít i jako jednoduchou vodováhu. Je škoda, že v základní konfiguraci nelze pohybový senzor využít přímo v operačním systému, kde by se nabídky přizpůsobovaly aktuální pozici telefonu, konkurenční Samsung Omnia to umí, Raphael bohužel ne. Teeter je zábavná hra, ve které máte za úkol pomocí naklánění telefonu provést kuličku bludištěm do určeného místa a vyhnout se překážkám. Hra obsahuje celkem 32 levelů, jejichž obtížnost se postupně zvyšuje. Teeter je opravdu zábavná hra, která vám dokáže zpříjemnit dlouhé chvíle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Návyková hra Teeter; utilita pro kalibraci pohybového senzoru poslouží také jako jednoduchá vodováha

V operačním systému najdeme hned dva internetové prohlížeče, prvním je Pocket Internet Explorer, který je pevnou součástí systému Windows Mobile. Jeho zobrazovací schopnosti ale nepatří k nejlepším, a tak se výrobce rozhodl sáhnout po jiné alternativě, kterou je Opera Mobile 9.5. Opera je nastavena jako výchozí systémový prohlížeč a pro zobrazování webových stránek se dokonale hodí. Díky dostatečně velké operační paměti, rychlému procesoru a jemnému VGA displeji je surfování skutečným požitkem, Opera si velice dobře poradí i se složitějšími stránkami, problémy ji nedělají ani JAVA aplety a jiné multimediální objekty. Zvládne také otevřít více stránek najednou, inteligentní scrollování, kopírování textu, možnost uložení stránky pro offline prohlížení a spousta dalších funkcí, které by modernímu prohlížeči neměly chybět. Jednotlivá tlačítka jsou dostatečně velká, stylus budete opět vytahovat jen zřídka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč Opera Mobile 9.5; přehrávač YouTube videí; Windows Live Messenger a integrovaná RSS čtečka

Pokud rádi sledujete videa ze serveru YouTube, přijdete si s Touchem Pro na své. Přímo v systému je připravena aplikace pro snadné přehrávání videí, vybrané klipy si můžete přidávat do oblíbených, případně si můžete nechat zobrazit nejlépe hodnocená a nejčastěji zobrazovaná videa.

Témata článku: HTC, , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Tytn, HTC Tytn II, Samsung Omnia, Test, Magnetický senzor, Průměrná hodnota, Opakované přehrávání, Časté nabíjení, Budoucí zařízení, Výsuvná klávesnice, Magnetic senzor, CD-ROM, Přejít do Nastavení, Náhradní s, Dlouhý text, Bouřlivý vývoj, Cestovní nabíječka, Předchozí komunikátor